Türk dünyası için hayırlı bir çaba

Kültür Bilimleri Akademisi, çok ağır bir yükü üzerine aldı. Allah, Prof. Dr. Kemal Üçüncü ve arkadaşlarının yardımcısı olsun. Türk dünyasının millî düşünce ve milliyetçi hareketleri bir bütün olarak ele alınacak ve dört ciltte yayınlanacak.

Konu başlığı: “Türk Dünyasında Millî Düşünce ve Milliyetçilik Hareketleri.[Fikirler, Metinler, Biyografiler]”

Sadece Türkiye’de Türkçü-milliyetçi hareket yoktur, bütün dünyada bu hareket vardır. Hem de güçlü bir şekilde vardır.

Gittiğim Orta Asya ülkelerinde, aydınlarla yaptığım samimî konuşmalarda “Türk” unsuru üzerinde ne kadar durduklarını, daha açığı ne kadar kendilerini “Türk” olarak gördüklerini anlamak istemiş ve çok şükür müspet cevaplar almışımdır. Müspet cevapların izini sürdüğümde karşıma İsmail Gaspıralı çıkıyor. Gaspıralı, 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başında, ulaşım imkânlarının çok kıt olduğu bir dönemde, en ücra köşelere “Türkçü” tohumlar ekmiş, bu tohumlar şuuraltında yıllarca olgunlaşa olgunlaşa meyvesini vermiş, zaman zaman kurusa da, sonra yine yeşerecek bir yol bulmuştur.

Ancak bütün çabaya rağmen Türk dünyasının bir hedefte birleştiğini söyleyemeyiz.

Kültür Bilimleri Akademisi, Türk dünyasıyla temasa geçerek bir yayın kurulu oluşturdu. Yayının amacı şöyle izah ediliyor (özetle):

“Başlangıcından günümüze Türk dünyasındaki Türkçülük-milliyetçilik hareketleri, yayınlar [kitap ve dergiler, beyannameler], fikrî ve siyasî önderler, kurumlar, partiler, bütüncül bir perspektifle coğrafyalara göre kronolojik olarak ele alınacak; Türk dünyası ortak fikrî önderlerin biyografileri, fikirleri, dönemleri, mücadeleleri ansiklopedik mahiyette ortaya konacaktır.

Türkiye sahasındaki millî düşünce mensupları, Türk dünyasının diğer coğrafyalarındaki millî düşünce ve Türkçülük cereyanlarını kaynak yetersizliği ve dağınıklığı yüzünden tam olarak bilip değerlendirememektedirler. Aynı durum Türk dünyasında da söz konusudur. Ortak bir idealden ve gelecek tasarımdan söz edebilmek için ortak referansların oluşması son derece önemlidir. Bunu besleyecek ve sağlayacak olan esas ’bir ortak okumalar ve metinler’külliyatını meydana getirmektir.”

Eser 4 cilt olarak planlanmış: 1. ve 2. ciltler Türkiye, 3. cilt Azerbaycan (İran da dâhil), Irak, Suriye sahası, 4. cilt Türkistan: Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Uygur sahası, İdil-Ural, Sibirya; Balkanlar ve diğer sahalar...

2002’de, Hasan Celal Güzel de hayırlı bir işe girişmiş ve tam 20 cilt “Türkler”i çıkarmıştı. O zaman, hükûmet ortağı olan MHP’nin kapısını çalmış ve büyük maddî destek görmüştü. Belki bu destekle Türklerin tarihini, coğrafyasını, edebiyatını... ortaya koyan binlerce sayfalık bu külliyatı yayınlayabilmiştir.

Millî hassasiyet taşıyan kuruluşlar, kalıcı eserler için kolları sıvamalıdırlar. Yeni kurulacak hükûmet de, böyle bir zorlu çalışmayı fedakârca üstlenen kuruluşlara maddî desteği esirgememelidir. Bu tür çalışmalar, her türlü mülahazanın ve her türlü ideolojik yapılanmanın üstündedir. (İrtibat için: kemalucuncu@gmail.com).

Yazarın Diğer Yazıları