Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Dr. Fatma ÇELİK
Dr. Fatma ÇELİK

Tüm bu okullardan çağrı var!

Yeni eğitim ve öğretim yıllı ay başı itibariyle açıldı. Birikmiş, gittikçe de artan sorunları, müfredat ve sınav sistemi değişikliği derken zor bir eğitim yılının daha öğrencileri beklediğini tahmin etmek güç değil.

Derslik açıkları, kalabalık sınıflar, öğretmensiz okullar, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik, kadrolaşma ve öğretmenlerin özlük sorunlarına bu yıl daha da açık bir şekilde bir de dinci dernek ve vakıfların okullara müdahil olmasının önünü açacak yönetmelik değişiklikleri ve ekonomik kriz nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı'na yapılan bütçe kesintisi eklendi.

Biz de eğitimdeki öğretmenlerin sorunlarını, liyakatsizliği, ticarileşmeyi ve dinselleştirmeyi konuşmaktan "okumayı" konuşamadık bile.

Güncel okuma istatistiklerine göre, Türkiye, okuma alışkanlığında dünyada 86'ncı sırada.

Bu istatistiğin oluşmasında elbette "eğitim sistemi" başta olmak üzere birçok etken var. Ancak adaletsizliği ortaya koyması açısından belki de en önemli etken "imkânsızlık". Elektronik kitaplara uygulanan verginin yüzde 18'e çıkarılması üzerine yazdığım yazıda "pırlantadan alınmayan verginin kitaplardan alınması"nın kitap okumayı adeta bir "lüks" haline getirdiğini yazmıştım.

Oysa okumak bir lüks olmamalı!

Sosyal devlet anlayışının gereği olarak, bu konuda teşvik yapıp okumayı kolaylaştırması gereken devlet, toplumun eğitimi için gereken kaynakları cemaatlere aktarmayı seçiyorsa; o halde biz birbirimize destek olarak çocuklarımız için okumalarının önündeki engelleri kaldırmalıyız. Türkiye gibi, gelişmekte olan ülkeler kategorisine sıkışıp kalan, çağdaşlarına yetişmek için gerekli atılımları yapmayan bir ülkenin gelişimi için en çok gereken okuyan, çok okuyan nesiller.

Salı günkü yazımda elimde büyükçe bir koli lise ve üzeri yaşa hitap edebilecek kitap olduğunu ve imkanları kısıtlı bir okul kütüphanesine bağışlamak istediğimi yazmıştım. Pek çok mail aldım ancak haksızlık olmaması açısından sabahın erken saatlerinde gelen ilk mailin talebine destek olabildim. Kitaplarım, Hakkari Derecik'te bulunan Derecik İMKB ÇP Anadolu Lisesi'ne doğru yolda şuan. Bu paylaşımı yapmam için vesile olan, söz konusu okulun Türkçe Öğretmeni Sıtkı Açan'a buradan ayrıca teşekkür ederim.

Öğretmenlerimizin, çocukların eğitimi için verdikleri çaba beni gerçekten duygulandırdı.

Bana gelen mailler üzerinden kitap ihtiyacı olan okullardan birkaçını ve irtibat kurabileceğiniz isimleri buraya yazıyorum. Belki siz değerli okuyucularımdan kitaplarını bu okullardaki geleceğimiz genç nesille paylaşmak isteyenleriniz olur.

Bu arada belirteyim Ptt Kargo, kitap bağışı için yapılan gönderilere yüzde 50 indirim uyguluyor ve gerçekten cüzi bir rakama gönderim yapabiliyorsunuz.

Ülke çapında kitap açığı olan ve okuma isteğine rağmen okuyamayan öğrencileri olan daha pek çok okul var ve aşağıda sayacaklarım bunlardan yalnızca birkaçı. Ancak seslerini bana duyuran bu okulların seslerini sizlere duyurmak da benim boynumun borcu.

Buyurun, kitap bağışı bekleyen okullardan birkaçı:

· Konya/ Seydişehir - Atatürk İlkokulu (Öğretmen Mehmet Cemil Kahveci)

· Erzurum/ Şenkaya - Akşar Çok Programlı Lisesi (Müdür Başyardımcısı Cengiz Aydın)

· Bitlis/ Tatvan - Fatih Ortaokulu (43-44. Dönem TFF Başkanı Mustafa Kemal Ulusu kendi kitaplarını ve çevresinden topladığı kitapları, bu okula göndereceğini söyleyerek öneride bulunmuş. Muhatabı ise okulun Türkçe Öğretmeni Serkan Bilici.)

· Manisa/ Alaşehir- Alaşehir Anadolu İHL - (Tarih Öğretmeni Bilal Yenipazar)

· İstanbul/ Esenyurt - Esenyurt Ali Kul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Abdulkadir Akgül)

· Elazığ/ Alacakaya (Alacakaya Kaymakamı Fatih Topuz, kitapları bölgedeki okul kütüphanelerine ulaştırabileceğini belirtmiş.)

Yazarın Diğer Yazıları