Tartışmayı izliyorum

Diyor ki: “Bu makaleyi yayımlayan Fakülte Dergisi’nin Yayın Kurulu, dergiyi yayımlayan İlahiyat Fakültesi’nin dekanı, Uludağ Üniversitesi’nin Senato üyeleri ve rektörü ırkçıdır.
Türkiye’de yaşadıklarına şükretsinler. Başka ülkelerde bunların yeri üniversite değil cezaevi olurdu.” (Taraf, 11 Ağustos 2012)
Yukarıda yazı Taraf yazarı Roni Margulies’in “Yahudi millî karakteri, küfür, şirk ve nifak” başlıklı yazısının son iki paragrafı.
Roni Margulies neden bu kadar kızgın?
(Kısa olduğu için adıyla yazacağım.)
Eğer Roni’nin yazısını alıntı yaptığı makalenin bütününü bilmeden okursanız, siz de en az onun kadar öfkelenirsiniz.
Roni makalede geçen şu sözleri sıralamış:
“Yahudi tarih ve kültürünün şekillendirdiği Yahudi millî/sosyal karakteri, ırkçı, bozguncu, entrikacı, kinci, intikamcı, dünyacı, isyankâr, dönek vb. karakter özelliklerine sahiptir. Bu karakterin din alanındaki belirleyici temel kavramları ise küfür, şirk ve nifak’tır.”
Bu kadar ağır nasıl konuşabilirsiniz!
Roni, “Dinler Tarihi hocası Yrd. Doç. Dr. Süleyman Sayar’ın ‘Yahudi Karakteri (Tarihî ve Sosyo-Psikolojik Bir Yaklaşım)’ başlıklı ’bilimsel’makalesini biraz daha okuyalım.” diyor:
“Yahudilerin yabancı hâkimiyeti altında alabildiğine ezilmiş, horlanmış ve aşağılanmış olmaları büyük ölçüde kendi isyankâr, uyumsuz, bozguncu ve entrikacı karakterlerine de bağlı kalmıştır. Gerek Mısır, gerek Babil, Yunan, Roma ve hatta İslâm hâkimiyeti dönemlerinde hep düşmanla işbirliği yaparak yaşadıkları ülkeyi çökertmeye çalışmışlar, ama her seferinde başarısızlığa uğramışlardır. İslâm’ın hoşgörüye dayalı yönetiminde bile eski alışkanlıkla çevirdikleri entrika ve düşmanlıklardan ötürü Hicaz’dan sürülmüşlerdir.”

***

Kaç gündür bekliyorum... Tartışmaya kim dâhil olacak ve hatta Yahudilerden özür dileme yazılarını kim yazacak!
Roni’nin yazdıklarının hepsi makalede var... Fazlasını da vereyim:
“Araştırmamıza göre, Kur’an terminolojisi bakımından.. Yahudi karakterinin belirleyici kavramları şu şekilde sıralanabilir:
1. İnkâr (“küfr”),2. Allah’a eş koşma (“şirk”),3. Yalanlama ve yalancılık (“tekzîb” ve “kezib”),4. Üstünlük taslama (“istikbâr”), 5. Cinayet (“katl”), 6. Döneklik (“tevellî” ve “i’râd”), 7. Aşağılık duygusu ve korkaklık (“zillet” ve “meskenet”). 8. Hâinlik ve ikiyüzlülük (“hıyânet” ve “nifak”), 9. Bozgunculuk (“fesâd”), 10. Haksızlık (“zulüm”),11. İsyan ve serkeşlik (“isyân”, “i’tidâ”, “tuğyân”, “isrâf”, “fısk”, “dalâlet”, “hevâ”), 12. İhtilâf ve tartışmacılık (“ihtilâf” ve “muhâcce”), 13. Kıskançlık (“hased”), 14. Katı yüreklilik (“kasvet”), 15. Dünya hayatına düşkünlük (“hırs”), 16. Cehâlet ve beyinsizlik (“cehl” ve “sefeh”), 17. Sözü değiştirme (“tebdîl” ve “tahrîf”), 18. Hakkı gizleme (“ketm”),19. Gazap ve lânet (“ğadab” ve “lâ’net”).”
Roni bir “Yahudi” olarak kızmakta haklı... Ama bu makaleyi yazanın kendisi mi uydurdu bütün bu sözleri? Yarın bunları göreceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları