Saray bu 10 maddeye itiraz edebilir mi?

Altılı Masa 10 maddelik bir bildiri yayınladı. Altı parti başkanı, biri ana muhalefet partisinin başkanı, dördü ise başbakanlık, bakanlık yapmış, ekonomiden dış işlerine, iç işlerine hâkim; açıkları, açmazları, hoşnutsuzlukları ve hoşnut olunacak noktaları görebilecek isimler. Üstelik, iki parti başkanı iktidar kanadından koptu, bir parti başkanı ise, geçmişte, iktidar kanadıyla birlikteydi. Tespitlerini yabana atabilir misiniz?

Bir masa etrafında toplanan altı parti başkanının, 7 saatlik müzakereden sonra 10 maddelik "Temel İlkeler ve Hedefler" ortak taahhüdünün başlıklarını hatırlatalım:

"1. Kuvvetler Ayrılığı İlkesine Dayalı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem, 2. Özgürlükçü Kamu Düzeni, 3. Her Tür Ayrımcılığa Son Verecek Çoğulcu, Katılımcı ve Özgürlükçü Demokrasi, 4. Düşünce, İfade ve Basın Özgürlüğü, 5. Din ve Vicdan Özgürlüğü, 6. Toplumsal Barış ve Tarafsız/Bağımsız Yargı Önünde Hesap Verirlik, 7. Sosyal Devlet ve Gelir Adaleti, 8. Üretim ve İstihdam Odaklı Ekonomi, 9. Siyasi Etik Reformu, 10. Etkin ve İtibarlı Dış Politika."

Saray, "Şu maddeleri zaten biz uyguluyoruz." diyebiliyor mu? Veya, "Şu maddeler yanlış." notunu düşebiliyor mu?

R.T. Erdoğan''ın, 30 Mayıs''ta Sayıştay''ın 160. Kuruluş Yıl Dönümü Programı''nda yaptığı konuşma, her gün yaptığı konuşma arasında kaynayıp gitmiştir. Bu konuşmasında dikkat çekici notlar var.

"Sayıştay" devletin bel kemiği kuruluşlarındandır. Açık olmaz, karartılırsa, devlet çöker!

Sayıştay ne iş yapar? Kendi sitesinde beş maddeyle özetlemiş. 3. ve 4. maddeyi vereceğim:

"-Sayıştay, denetimine giren kamu idarelerinin işlemleriyle ilgili kayıtları, eşya ve malları, işleri, faaliyetleri ve hizmetleri görevlendireceği mensupları veya bilirkişiler tarafından yerinde ve işlem ve olayın her safhasında incelemeye yetkilidir. Bilirkişinin hukuki durumu, yetkisi ve sorumluluğu genel hükümlere tabidir.

-Sayıştay, kamu idarelerinin hesap, işlem ve faaliyetleri ile mallarını, hesap veya faaliyet dönemine bağlı olmaksızın yılı içinde veya yıllar itibariyle denetleyebileceği gibi sektör, program, proje ve konu bazında da denetleyebilir."

R.T. Erdoğan konuşmasında Sayıştay''ın devlet içindeki yerini şöyle belirliyor:

"Denetimin özünü oluşturan şeffaflık ve hesap verebilirlik, modern demokratik devlet sisteminin en önemli vasıfları olarak tüm dünyada kabul görmektedir. (...) Sayıştayımız sahip olduğu birikim, kendine verilen yetkiler ve üstlendiği misyonla kamu yönetim sistemimizde gerçekten de kilit bir role sahiptir. (...) Burası kendisi doğrudan hesap soran değil, hesap sorulmadan önceki hazırlıkları yapan, çalışmaları yürüten, malzemeleri hazırlayan bir kurumdur."

İlk adı "Divan-ı Muhâsebât" olan Sayıştay, kendilerini uzantısı göstermek istedikleri Osmanlı Devleti zamanında kuruldu. Kuruluşun altındaki imza -şehit sayıyorlar mı, bilmiyorum, intihar etmediği öldürüldüğü iddiaları vardır- Abdülaziz''indir.

20 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde ve en çok da ikinci 10 yıl içinde, Sayıştay denetçileri, devlet kurumlarında pek çok açığı, pek çok yolsuzluğu ortaya çıkardılar. Ve bunları yayınladılar. Saray o kadar rahatsız oldu ki, yolsuzlukların bilinmesinin önüne nasıl geçeriz, hesabı yaptılar ve sonunda, raporların okunmaması için kilit koydular. Daha önce de yolsuzlukları ortaya çıkaran bölümün başkanını görevden almışlardı. Raporlar TBMM''ye sunulması gerekir; onu da yapmıyorlar.

R. T. Erdoğan konuşmasında "Sayıştay''ın icracı kurumlardaki denetimini sadece açık arama veya ceza penceresinden bakarak yapmaması gerektiğini düşünüyorum (...) Kurumlar bazen yaklaşım farklılıkları sebebiyle canımızı sıkacak, eleştirdiğimiz işler bile yapsalar da neticede ortaya çıkan duruma saygı gösteririz." diyor.

Açık olsalardı, bu cümleleri kurmazdılar zaten.

Saray, kamuoyu yoklamasında, toplam oyları kendilerinin önünde çıkan Altılı Masa partilerinin taahhütlerine cevapları olmazsa başları çok ağrır.

Yazarın Diğer Yazıları