Particilik ötesi kaygı ve heyecan

MHP dün büyük mitinglerinden beşincisini “Türkçe” adıyla Konya’da düzenledi ve yine kitleler meydandaydı.
Türkiye’nin berzahtan geçtiği bir zamanda, Artık MHP’nin mitingleri bir “parti” mitingini aşmış bütün halkın “millî dayanışma” mitingine dönüşmüştür.
Bursa’da da, İzmir’de de, Adana’da da, Erzurum’da da bu havayı gördük.
Türkiye’nin bütünlüğü tartışılır hâle getirildiğinden beri en kalabalık mitingler Milliyetçi Hareket’in mitingleri... Yüzde 50 oy alan Ak Parti, MHP’nin ne “nicel” ini, ne de “nitel” ini yakalayabilmiştir.
AKP/PKK işbirliğine karşı, “millî birlik” mitingini hangi parti, hangi kuruluş düzenlese halkın aynı heyecanı duyacağı şüphesizdir. Ancak Milliyetçi Hareket’in geçmişte “ölümüne” ülkesine ve insanlarına sahip çıkışı ve “millî duruş” undan asla taviz vermesi, “teveccüh” ün asıl kaynağıdır.
“Parti” yok; “birlik” var, “dayanışma” var, “uyanış” var!
Benim ülke sathında gördüğüm şu: Halkın şuuraltında, “Nasıl olsa Ülkücüler ülkeye önünde sonunda sahip çıkacaklar!” fikri yer etmiş.


Neden ‘Türkçe’ mitingi?
“Türkçe” bugünlerde bir başka anlam kazanıyor... Yabancılaşmaya, “Türkçe” den başka bir dille konuşmaya karşı çıkışın merkezi, biliyorsunuz, Konya...Karamanoğlu Mehmet Bey’in, her yerde Türkçe konuşulacağına dair sözü kulağımıza küpedir!
Karamanoğlu Mehmet Bey 13 Mayıs 1277’de yaydığı fermanda ne diyor:
“Bugünden sonra hiç kimse divanda, dergâhta, bargâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil konuşmayacak.”
Neden “Türkçe” mitingi? Dilimize sahip çıkmazsak ülkemize sahip çıkamayız. Birliğimizi sağlayamayız. Etnisiteler kutsanarak, hem de “İslâm” adına kutsanarak, “ümmet” parçalanmak istenmektedir. (Neo İslâmcılarımız, ne kadar günahkâr olduklarının farkındalar mı?!)


Tarihî bir gün
Hafta başında da Konya’daydım. Her tarafta mitinge davet afişleri asılmıştı. Yazmıştım; MHP Genel Merkezi günler öncesinden genel merkezde kim varsa herkesi “saha” ya sürmüştü; Konya’nın bütün ilçelerinde, yakın illerde mitingin önemi anlatılmıştı. Tarihî gün geldi ve planlanan 9 mitingin beşincisi Konya’da yapıldı.
Konya’da, miting öncesi havayı anlayabilmek için Konyalı dostlarla bir araya geldik. Miting alanı bir garip yerdi. Şöyle ki; Hükûmet Meydanı miting alânı ilan edilmişti. Bu alan aslında Konya’nın merkezi olan Alaaddin Tepesinden başlayıp Mevlana Türbesine kadar uzanan Alaaddin Caddesidir. Cadde trafiğe kapatıldı, yolun yarısında ortasına kürsü kuruldu. Kalabalık neredeyse Alaaddin Tepesine uzandı.
Miting başlamadan önce Mevlana Meydanında dostlarla oturduk... Dostlar tahmin edeceğiniz gibi çoklukla fakülte arkadaşları... Musa Aşık, Ali Kuzencik, İlyas Yağcı, Behçet Kemal Gürsoy, Şükrü Alnıaçık, İsmail Gümüş... Son iki isim bizden daha sonra... Öncekiler tam anlamıyla birer ” gazi “... 12 Eylül öncesinin çilesini çekmiş, vuruşmuş, ” içeri “yi görmüş isimler. Orada Musa Aşık vasıtasıyla Türkmen Çağrı ile telefonda buluşmamız benim için sürpriz oldu... O da DTCF’li gazilerden... Okul başkanıydı ve devamlı bir aradaydık. Soyadı ” Dırdır “ idi... Değiştirmiş. Sonra Doç. Dr. Ender Gökdemir’le bir araya geldik. Miting başlayana kadar çayların biri geldi, biri gitti. Herkes ” Ne olacak memleketin hâli? “ derken, ” MHP’nin daha dinamik hareket etmesinde muhalif/muvafık birdi.
Miting alanında, -önce bayrakçılar, flamacılar, sonra köfteciler yer alır... Burada da öyle oldu. Bir de kitapçılar yer alsa ne olurdu, diyecektim ama bir kitapçı gördüğümü söylemeliyim. İki kitap satıyordu: “9 Işık” ve Atsız üzerine bir kitap...
Devlet Bahçeli, ikindi namazından sonra 17.10’da konuşmaya başladı. Miting meydanı ise öğleden hemen sonra dolmaya başlamıştı. Dışarıdan gelenler önce, Mevlana türbesini ziyaret ediyorlardı. Birçok arkadaşla karşılaştık meydanda... En renklisinin Muharrem Beşir olduğunu söylemeliyim. Muharrem, 1997’de Devlet Bey’in genel başkanlığı için çok çalışmış ve o zaman dost olmuştuk. Miting meydanındaki heyecan ve kalabalığı sorarsanız, ben daha fazlasını beklerdim. Bana söylenen şu: Son miting burada olmuştu, o mitingin bir misli fazla kalabalık şimdi toplanmış.
Türkiye’nin bu şartlarında yetmez... Konya inlemeliydi.
Ben sokaklar demokrasi için diyorum... “Hareket” sokaklara inmelidir. Her yerden ses vermelidir ve bugün ses verilmezse ne zaman ses verilecek!


Notlar....
* MHP’nin “Milli Değerleri Koru ve Yaşat” temasıyla düzenlediği mitinglerin beşincisi ’Türkçe Mitingi “ Konya’da yapıldı. İl teşkilatının arabaları sabah erken saatlerden itibaren Konya sokaklarında gezerek mitingi duyurdu. MHP Genel Merkezine yapılan arabalı saldırıdan dolayı Konya’ya yaklaşık 1,5 saatlik bir gecikmeyle gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi Konya’nın Yakacık mevkiinde çok sayıda partili ve vatandaş karşıladı. Bahçeli kendisini bekleyenlerle tek tek tokalaştı.
* MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli karşılamanın ardından uzun bir konvoy eşliğinde Konya Dedeman otele gelerek bir süre istirahat etti. Devlet Bahçeli’yi karşılamaya Konya il teşkilatı başta olmak üzere çok sayıda il ve ilçe başkanı katılırken, Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarına aday olanlar da Konya’ya gelerek karşılama merasimine katıldı.
* Konya il başkan vekili Hasan Özdemir günlerdir Konya mitingine hazırlandıklarını belirterek, ” Konya’da Türkiye’ye mesaj vereceğimiz bir miting düzenliyoruz “dedi. Yaklaşık bir haftadır ilde bulunan MHP Konya milletvekili Mustafa Kalaycı da, hemşehrilerinin mitingin içeriğini önemsediğini söyledi. Kalaycı, ” Türkiye’nin tartışmalarla dolu son döneminde Türkçe temalı mitingi düzenlememiz Konya’da büyük yankı uyandırdı. Vatandaşlar bundan dolayı bizi beklediklerini ifade ettiler. Karamanoğlu Mehmet beyin memleketinde bu mitingi düzenlemek içinden geçtiğimiz süreç ve tarihi olarak büyük anlam taşıyor “ diye konuştu.
* Konya Seydişehir belediye başkanı Abdülkadir Çat ise Konya il teşkilatı ile birlikte miting için çok iyi hazırlandıklarını kaydetti. Çat, miting hazırlıklarında her türlü özverinin yapıldığını kaydederek şunları belirtti: ” Karamanoğlu Mehmet beyden dolayı Konya’da düzenlenen bu mitinge tüm gücümüzde hazırlandık. İlimizin ve ilçemizin Türkçe konusundaki hassasiyeti bellidir. Bu nedenle hassasiyetimizi tüm Türkiye’ye duyurmak istiyoruz
* MHP Genel Başkan yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu da Konya’da MHP Genel Merkezine düzenlenen saldırı ile kısa bir açıklama yaparak şunları ifade etti: “ Olay anında genel merkez binasındaydım. Aşağıya indiğimde güvenlik görevlileri müdahale etmişti. Arabanının içinde bulunan şahıs ilk anda sorulan sorulara bile yanıt veremiyordu. Şu anda yapılacak incelemeyi bekliyoruz.”
* MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi karşılamaya gelen vatandaşlar hazırladıkları dövizleri açarak hem MHP Genel başkanına mesajlarını hem de AKP hükümetine eleştirilerini dile getirdi. Vatandaşların açtıkları dövizlerde; “Yatlara, uçaklara, özel araçlara ucuz yakıt çiftçiyle neden yok?”, “Elektrik faturaları çiftçiyi çarpıyor”, “Dün Türkiye’nin tahıl ambarıydık bugün sihe olduk”, “Krediyle 7 bin TL’ye dana aldık buzağı ile beraber 4 bin TL’ye satamıyoruz” ifadeleri yer aldı.
* “Rehber Kuran Hedef Turan” yazılı bayraklar da hem karşılamada hem de mitingi alanında dikkat çekti. Vatandaşlar MHP ve Türk bayraklarına büyük ilgi gösterdi.
* Dedeman oteline girişte konfetilerle karşılanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye MHP Konya Kadın kolları teşkilatı Bozkurt resimli saat hediye etti.

Yazarın Diğer Yazıları