ÖSO'yu tartışmak ne getirecek?!

"ÖSO" kısaltılmışıyla anılan "Özgür Suriye Ordusu" üzerinden tartışmalar alevlendi.

ABD, Rusya, İran Suriye ile sınırdaş olmadıkları hâlde, iç savaşa müdahiller.

Her devletin iç dayanağı var. İş Türkiye'ye gelince "Neden şununla bununla işbirliği yapıyorsun?" diyorlar? Keşke başta Beşşâr Esad'la işbirliği yapılabilseydi. Şartlar öyle bir şekil değiştirdi ki, ister istemez Sünnî Blok-Şiî Blok" oluşuverdi. İran, Şam'a kol-kanat gerdi, Lübnan Hizbullah'ı bu birliğe dâhil oldu. Rusya, Ortadoğu'da hâlâ varım, demek için, bu blok'a -şimdilik- destek veriyor.

Bu saatten sonra Şam'la işbirliğine nasıl gidilecek? Bunu oturup Beşşâr'la da konuşamazsın. Önce Rusya ve İran'ı masaya davet edeceksiniz. İkisinin desteği olmasaydı Beşşâr'ın Şam'ı elinde tutması mümkün müydü?

En organize isyancılar içlerinde çeşit çeşit grup barındıran Selefîler. Hür Suriye Ordusu'nun bu gaddar gruplar karşısında bir milim ilerlemesi mümkün değildir. Kaldı ki Hür Ordu'nun, ideolojik temeli ve ideal birliği olmadığı için çok kolay kanar, çok kolay dağılır. Şimdiye kadar kim bilir kaç defa dağıldılar ve kim bilir -Türkiye'nin ısrarı ve muhtemelen sunduğu 'imkanlar'la- kaç defa toparlandılar!

Suriye'ye müdahil her ülkenin desteklediği gruplar baş tacıyken, Neden Türkiye'nin destek verdiği gruba/gruplara itiraz ediliyor?

Birileriyle içerinden işbirliğine gitmek şart. En yakını da parçalı bir yapıya sahip olan ve önemli miktarda Türkmenlerin de yer aldığı Hür Suriye Ordusu. IŞİD'le mi, En-Nusra ile mi, aynı kaynaktan beslenen nevzuhur başka örgütlerle mi el tutulsaydı?!

Trump'ın, ilk başkan seçildiğinde, bir televizyon programında, İsrail ile sıkı bağına dikkat çekmiştim. Bir ara "İsrail'in uydusu ABD" ifadesini kullanmıştım.

ABD neden Kürt etnisitesi üzerinde ısrar ediyor? İsrail'in tek bağlantı kurduğu Barzanî ve PKK olduğu için. Barzanî bağımsızlık ilân etmeye kalkıştı, tek destek İsrail'den geldi ve Barzanî kaybetti. ABD, Türkiye'yi sıkıştırmak, Ortadoğu'da hiçbir ülkenin belini doğrultmasına fırsat vermemek için PKK'ya her türlü desteği sağlıyor, ordu kurduruyor. Siz sanıyor musunuz ki, bu, 10 bin km. öteden Washington'ın planı... Mümkün mü?

Türker Ertürk çok açık yazmış:

"ABD, Türkiye'den de Kürtlerden de şimdilik vazgeçmek istemiyor. Kürtler önemli; çünkü Ortadoğu'da Kürt Devleti'nin kurulması, Büyük Ortadoğu Projesi'nin olmaz ise olmazlarından. Bu sefer de Kürtleri satarsa; artık bu enstrümanı uzunca bir süre kullanamaz. Ayrıca; bu işe İsrail de olur vermez. / İsrail, dolayısıyla Yahudi diasporası ve lobisi çok ama çok önemli ABD Başkanı Trump için! ABD derin devleti tarafından kendisini görevden almaya yönelik üzerine gelişleri, Yahudilere yaslanarak dengelemek istiyor Trump. Damadı Jared Kushner üzerinden bu bağ sağlanıyor. 'Kudüs Operasyonu', bu yaslanışın ve ilişkinin ürünüydü!" (odatv, 30 Ocak 2018.) (Türker Ertürk önemli bir kitaba da imza attı: Affetmem-Affedeni Hiç Affetmem-Pensilvanya'dan 15 Temmuz Darbesine, Ulak Yayıncılık, 0212 527 29 26).

Washington'la ne konuşursanız konuşun, son söz Tel Aviv'in!

ÖSO MÖSO... Her ne ise... Tartışılacak bir konu değil. Bir harekât yürütüyoruz. Kimi yanımıza alabilirsek kâr.

Yazarın Diğer Yazıları