Örtülü ödenekten kime ne veriliyor?

Örtülü ödenek harcamasının hikmetinden sual olunmaz ama merakımı mucip oldu... Sadece kıyas etmek istiyorum.
Yoksa Recep T. Erdoğan kanunun kendisine tanıdığı sınırlar içinde elbette örtülü ödenekten harcayacak. Adnan Menderes’in örtülü ödenekten nerelere para harcadığı ve kimlere para verdiği açıklanmıştı. Başka başbakanlarınki açıklanmış mıydı? Hatırlamıyorum.
Meselâ Süleyman Demirel?
Meselâ Bülent Ecevit?
Meselâ Tansu Çiller?
Ve...
Recep T. Erdoğan?
Elbette bazı harcamalar açıklanmaz.
Umumî manada bir sıralama yapılsa, diyorum. Sadece ve sadece öncelikleri öğrenmek...
Bu ödemeler bile bize siyaset sosyolojisinde, iktidar olanların halkın beklentilerine ne kadar cevap verebildiklerini ve en azından neleri ve niçin o şeyleri öne çıkardıklarını öğrenmemiz bakımından bir kıstas olacaktır.

***


Recep T. Erdoğan örtülü ödenekten 390 milyon 441 bin 624 TL kullanmış. Hâlbuki yıl başında bütçe hazırlanırken örtülü ödenek için 213 bin TL ayrılmıştı. Demek ki örtülü ödenek harcamaları yüzde 118 artış göstermiş.
Örtülü ödeneği başbakan istediği gibi harcar ama bunun da bir kaydı tutulur. En azından suya sabuna dokunmayan bir bölümü açıklansa, geriye dönülüp Ecevit, Çiller, Demirel dönemlerini öğrensek...
Benimki bir merak sadece...

***


Bir merakım daha var...
Başbakan Recep T. Erdoğan Ankara’da çok az kalıyor. Toplantısı varsa, Ankara’da görüşeceği kişiler varsa, şöyle bir uğruyor sonra hemen İstanbul’a geçiyor... Oradan hareketle açılışlara, seçim çalışmalarına gidiyor. Tabiî esas yurt dışı gezileri... Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bile onun kadar yurt dışına çıkmıyordur.
Çıksın... Bir iş yapıyorsa, Türkiye’nin yararınaysa, kendisi olmadan yurt dışında bir şey becerilemiyorsa, diyeceğim yoktur.
Birinci sorum: Yurt dışı gezilerinde ne neticeler alınmıştır? Bu alınan neticeler Başbakan gitmeden de alınabilir miydi? Bunun analizi yapıldı mı?
Bir sürü fikir tartışma kuruluşlarımız var... Bunlar Türkiye’yi bölme analizleri yapacaklarına biraz da siyasîlerimizin yurt içi yurt dışı faaliyetlerinin halkımızın hanesine yazacak kâr hesaplarını da yapsınlar...
Peki bu kuruluşlar parayı nereden buluyor?
Gerçi bazı enstitüler bu hesabı zor verirler gibi geliyor... Yazarken aklıma takıldı... Bu enstitülerin kaçı “devlet” ten ödenek alıyor?
Veya şöyle sorayım: Başbakan bu kuruluşlardan kaçına örtülü ödenekten para vermiştir veya dolaydan ödeme yaptırmıştır?
Yine Güneydoğu’yla ilgili raporlar hazırlanmaya başlandı... Bu raporları da Başbakan Recep T. Erdoğan ve Cumhurbaşkanı A. Gül’e çok yakın duranların başında olduğu enstitüler hazırlıyorlar. Bu kişiler öğretim üyeleridir ve hükûmeti kayıtsız şartsız destekleyen gazetelerin de yazarlarıdır. Hatta geçen gün cumhurbaşkanı A. Gül bu enstitülerin yöneticilerini topladı ve “Neler yapıyorsunuz bakalım?..” dedi.
Tekrar soruyorum: Başbakan ve Cumhurbaşkanı bu fikir tartışma kuruluşlarına kendilerine tahsis edilen ve hesabı sorulmayan keseden para verdiler mi?

***

Bir merakım daha var demiştim ya... Bu kadar ara notlardan sonra neyi merak ettiğimi söylüyorum şimdi.
Başbakanın yurt içi ve yurt dışı gezilerinde harcırah olarak aldığı para ne kadar?
Başbakan Recep T. Erdoğan aylığının azlığından şikâyet etmişti bir tarihte... Ben de bütün samimiyetimle katılıyorum Başbakan’a... O para az. Ama Başbakan takviye alıyor. Bu takviye bir yılda aylığına ortalama ne kadar aksediyor?
Bunun cevabını verecek bir merci vardır herhâlde?..

Yazarın Diğer Yazıları