Mutlak kazanma ittifakının demokrasisi

Partilerin ittifak kurarak seçime gitmeleri meselesi çok tartışıldı. Ama kimin neyi ne kadar anladığından şüpheliyim.

Bu tartışmalar arasında parti yanaşmalarının "ittifak" mı, "itilâf" olduğu hususu üzerinde durulmadı.

"İttifak" ne? "İtilâf" ne?

İttifak: Ortak hareket etmek için meydana getirilen birlik.

İtilâf (i'tilâf): Uyuşma, anlaşma, görüş birliği sağlama, alışma...

"İtilâf"ta bir mana derinliği olduğunu söyleyebiliriz.

"İtilâf"la aynı kökten gelen telif (te'lîf) "Barıştırmak, husumeti defetmek, ülfet ve imtizaç ettirmek" demektir ki, sözünü ettiğimiz mana derinliği bu açıklamada ortaya çıkıyor.

İttifak, birlikte hareketi gösterirken; itilâf -yerine göre- aynîleşmeyi gösterir.

Şu anda bir ittifak kuruldu. Ortak seçime girilecek.

Parti neden vardır? Memlekete benim programımla en iyi hizmeti ben vereceğim, demek için vardır. İttifak eden partilerin birbirlerini tenkitleri nereye kadar? Meselâ eğitimdeki fecaat, istediğine ihale verme, yâran kayırmaları, çok tartışılan özelleştirme konusunda kendi fikrini söyleyebilme... Hiçbiri mümkün olmayacak.

Daha önce mahallî seçimler yapılacak ve herkes kendi başının çaresine bakacak. İttifakçılar birbirlerini tenkit edebilecekler mi? Hele "büyük parti" için ne denebilir!

Bu yüzden "ittifak" üzerinde değil, "itilâf" üzerinde durmalıyız. Bir kaynaşma söz konusu. Halk bu kaynaşmaya karşı çıksa, bir başka partiyi veya ittifakı tercih etse vaziyet yine değişmeyecek. Çünkü, "yeni ittifak-itilâf" ilelebet iktidar. Seçim yenilgisi söz konusu olamaz. İktidardaki partinin ikinci duruma düşmesi demek her iki partini bitişi demektir. Bunun ötesinde, herkesin aklındakini söyleyeyim, "birileri" için mahkeme yolunun açılması demek.

Hükûmet edenlerin yanında yer alan bir gazetede farklı bir yazı okudum. Yazar, ironik bir ifadeyle: "Kanunu anlayana kadar mahvolduk." diyor. Nihayet bir kamuoyu araştırmaları şirketinin yöneticisi, ona tane tane ne olduğunu izah etmiş ve o da anlamış. Bu "anlama"dan sonra yazdıkları mühim.

Diyor ki: "Biliyorsunuz bizim millete siyasi mühendislik hareketleri ters gelir. Milletimiz sandıkta herkesi şaşırtmayı çok sever. Bu sefer de çok şaşıracağımız şeyler olabilir, benden söylemesi."

Sonunda şunu hatırlatıyor:

"MHP-AK Parti ittifakını zorlayacak en önemli ittifak, CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, DP ittifakı olacaktır. Dengeleri çok etkileyecek bu bloklaşmanın tek sebebi de bu kanun teklifidir.

Şimdi AK Partili arkadaşların, 'yahu biz niye kendimizi böyle zora soktuk ki? % 35 ile iktidar olurken, böyle ittifaklarla uğraşmazken, küçük partilerin kaprisini çekmezken, nasıl buraya geldik?' diye içlerinden soruyorlardır eminim." (Kemal Öztürk, "İttifak ittifak büyüyen bir siyaset vardır", Yeni Şafak, 23 Şubat 2018).

Kemal arkadaş boşuna kaygılanıyor. İttifak için çıkarılmak istenen kanunlar, dediğim gibi, iktidar partisinin mutlak iktidarda kalmasını sağlıyor.

Tabiî bu "mutlak iktidar" demokrasiyle ne kadar alâkalı?

O ayrı mesele.

Yazarın Diğer Yazıları