Müslüman Türk Türk Müslüman!

Kan gölünde seçim yapılacak! Kim sağlıklı düşünecek, kim sağlıklı oy verecek?

Devleti yöneten(ler)in melekelerinin de yerinde olduğuna kani değilim! İçini kurt kemirirken nasıl sağlıklı kararlar alabilir(ler) ki... Allah'ın muhakkak bir bildiği vardır, diyelim ve konumuza dönelim:

RTE/AKP, savaşı hızlandırdığı hâlde, HDP'yi baraj altına iteceğinden umutlu görünmüyor.

Halkın, 7 Haziran seçimlerinden sonra koalisyonun AKP-MHP'nin kurmasını istediğine dair anketler peş peşe yayınlandı. Buradan bir başka sonuç çıkıyor: Halk, çokluk kimdeyse ona yönelebilir... HDP'ye kayan oyların geri gelmeyeceğini hesap eden RTE/AKP, 276'yı MHP'ye oy verenlerden tamamlamayı düşünmüş olmalı... Ve bu hesabı RTE/AKP yapar da MHP yönetimi yapmaz mı?

Burada önceki gün, söz konusu ettiğim, Doç. Dr. A. Baran Dural, "Türk Muhafazakarlığında 'Müslüman Türk' ve 'Türk Müslüman' Çatışması" makalesinde, RTE/AKP'nin de, MHP'nin de neleri hesap ettiğini yorumluyor.

Önce "Müslüman Türk"le, "Türk Müslüman" ifadelerini açacağız. Doç. Dr. A. B. Dural'ın kendisine özgü yorumu şöyle:

"O zaman değer yargılarıyla -ekonomik saiklar arasındaki dengeyi unutmaksızın-, muhafazakâr sağın içindeki değer paradoksuna değinmek yerinde olacaktır. 'Müslüman-Türk' seçmen değer yargıları itibarıyla hem din hem milliyetçiliğe değer vermekle birlikte, ilk ögeyi yani dinsel değeri, ikincisine nazaran daha fazla önemseyen seçmen tipidir. Bunun aksine 'Türk- Müslüman' seçmen ve/veya yurttaş tipi -ki gelinen noktada seçmenlik yurttaşlığın doğal uzantısıdır- yine hem dinsel hem ulusal değerlere önem verdiği halde, son kertede ulusal değerleri, dinsel söyleme (dine nazaran değil) kıyasla bir parça daha dikkate alan, heyecan eşiğini ulusal değerler ekseninde daha yoğun harekete geçirebilen seçmen tipidir."

Yani, birincisinin ağırlığı RTE/AKP, ikincisinin ağırlığı ise MHP'dir.

A. B. Dural, 1 Kasım'da geçişlerin kolay olup olmayacağının ipucunu veriyor:

"Genel olarak Müslüman Türk ve Türk Müslüman seçmenlerin hastalıklı bir şekilde sanayi toplumunun kazanımlarına meftun, modernizmin nimetlerinden azami şekilde istifade etmeyi önemseyen, geç alıştıkları kent hayatına katılırken 'kaybettikleri'ni varsaydıkları birtakım değerlerin özlemini çeken ortak bir tipoloji sergiledikleri kaydedilmelidir."

Bu ortak tipoloji, oy geçişlerini kolaylaştırabilecek mi? 7 Haziran'da teneşire yatmaktan kıl payı kurtulan RTE/AKP, oyların geçiş kolaylığı kendisine 276'yı buldurmasa bile, hep "hayır" çeken MHP'yi koalisyona zorlayacaktır.

A. B. Dural, önümüzdeki seçimde RTE/AKP'nin beklentisini şöyle açıklıyor:

"Görünen o ki siyasal İslamcı görünümlü liberal AKP, bir önceki seçimde önceden oy verdiği halde, 7 Haziran seçimlerinde kendisini desteklemeyen muhafazakâr seçmenlerin nedamet getirerek ve pişmanlık göstererek 'yuvaya dönmeleri'ni bekliyor. Erdoğan'a bağlılıkları/sempatileri AKP'ye nazaran son derece kuvvetli olan bu kesimin oylarının tekrar partiye kazandırılıp kazandırılmayacağı olgusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı seçimlerde taraf olmaya ve "eski" partisinin seçim kampanyasına müdahale etmeye koşulluyor." (kemalist.gen.tr)

Yazarın Diğer Yazıları