Milliyetçilik tartışılır ancak...

Aklınızda mı? Recep T. Erdoğan, Mardin’de “Türk”ü ayak altına almıştı. (Tekrar söyleyeyim: “Türk milliyetçiliği” demişti ama kastettiği, doğrudan Türk’tür. Çünkü “Türk”ü silemezse emeline ulaşamayacaktır!)
Ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Git de memleketin Rize’de Türk’ü ayak altına al bakayım!” diye karşılık vermişti.
R. T. Erdoğan da Rize’de meydanda aynı sözleri söyleyeceğini açıklamamış mıydı?!
R. T. Erdoğan, o günden beri birçok ülke dolaştı ve dolaşıyor, Türkiye’ye uğradıkça yarı zamanını İstanbul’da geçiriyor, Gazze’ye bile gitme hesapları yapıyor ama Rize’den ses sadâ yok!
Hani aklıma geldi!


***


R.T. Erdoğan ve danışmanları biraz okuma temrini yapsalardı, sözlerini ölçerek kullanırlardı. Neo-İslâmcılarımızın endazesi yok... Hele tefekkür! Hiç arama; sözü Allah’a bağla... Gerisi nasıl gelirse gelsin! Onlar adına yıkıcı/bölücüler tefekkür ediyorlar!
İki gün Prof. Acar Sevim’in, “Halk Milliyetçiliğinin Öncüsü Herder” kitabına temas ettim. Herder Alman Filozof... Hayatı ve fikirleri kitapta ayrıntılı veriliyor. Türkiye’deki gelişmelerle kıyas için kitaptan öğreneceğimiz çok şey var.
Yine ikinci bir kitaptan bahsetmiştim: Doç. Dr. A. Baran Dural’ın “Türk Modernleşmesinde Temel Tartışmalar” (Paradigma Akademi Yayınları, 0284 214 10 13), çoklukla Türkiye’de milliyetçiliğin siyasî tarihi üzerinde kesif bir çalışma... Hatırlatayım Baran Dural hususiyetle Milliyetçi Hareket üzerinde ihtisas sahibi... “Pratikten Teoriye Milliyetçi Hareket” çalışması büyük yankı uyandırmıştı. Bu kitabın devamı niteliğinde “Milliyetçiliğin Yakın Tarihi” ni de yazdı. Yakında çıkacak. Kitapların her biri 600 sayfanın üzerinde...
Baran Dural’la ayrıldığımız noktalar fazla. Milliyetçilik meselelerini işlerken “laiklik” konusundaki izahlarına şerh koyduğumu belirteyim. Bana gönderdiği mektubunu sonra vereceğim. Tenkidi Neo-İslâmcıları bir başka açıdan çok sevindirecek!
Önce “Türk Modernleşmesinde Temel Tartışmalar”ın kitabının muhtevasından bahsetmeliyim:
Ana başlıkları verince muhteva ortaya çıkıyor. 411 sayfalık kitap “Giriş”le beraber dört bölüm. I. Bölüm: “Kemalizm ve Türk Siyasal Dizgesinin Temelleri”; II. Bölüm: “Millet/Milliyetçilik/Ulus-Devlet”; III. Bölüm: “Küresel Dizge Karşısında Ulusun Özgüllüğü”.
Bölümler içinde ana konular önemli: Osmanlı Devletinden Erken Cumhuriyet Dönemine Türkiye’de laikliğin toplumsal temelleri; Kemalist Dönemin Kısa Tarihi; Türkiye’de Siyasal Milliyetçiliğin Birinci Dalgası; Erol Güngör: Görüşleri ve Eleştirisi; Değişen Milliyetçilik ve MHP’nin Yenilenen Konumu... Sonuç kısmında AKP dönemi işleniyor.
Doç. Dr. Baran Dural’ın, bahsettiğim gibi, gönderdiği mektubuyla tartışmaya devam edeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları