MHP’de hak arayanlar Kütahya’da toplandı

Kütahya günlük güneşlik... Bahar insanların içini açmış; herkeste bir tebessüm. 2 Mart 2013, MHP tarihine yazılacak bir gün... MHP Genel Merkezinde “İkili”nin iki satır yazısıyla görevlerinden uzaklaştırılan
7 MHP il başkanı hukuk mücadelesi başlattılar. Genel Merkez, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını anlamalıdır diyorum ama anlasaydı tavırları 7 il başkanını peş peşe görevden almazdı. En tepedeki “İkili”nin, partinin en üst yönetim organı Başkanlık Divanı’nın diğer üyelerine bile sormadan yılların birikimini, yılların emeğini hiçe saymışlar, AKP iktidarının Öcalan’la (PKK ile) kol kola Türkiye’yi kesip biçtiği, birilerine peşkeş çektiği, Türk’ü ayak altına aldığı, birliğe en ihtiyaç duyulan şu zamanda Milliyetçi Hareket’in fonksiyonunu, şahsî çıkara indirgeyerek, ilk gençlik yıllarından beri canlarını ortaya koymuş insanları yok sayabilmişler ve hukukî vetireyi yokuşa sürmek için il binalarını kapatmışlardı.
Milliyetçi Hareket, meseleleri kendi içinde enine boyuna tartışamaz, yönetim kademeleri, haksızlıklara isyan edemezlerse, dışarı verilen bütün mesajlar boştur. Kendi insanına vefa göstermeyenler, “ne olur ne olmaz, benim de üstüm çizilmesin” küçük hesaplarıyla haksızlığa başkaldırmayanlar, milletin hangi yarasına çare olabilirler?
Haksızlık etmeyeyim; bir kişi ses verdi: Harun Öztürk. Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı ve hâlen Merkez Yönetim Kurulu üyesi. Yönetim içinde en genci belki. Aradım ve tebrik ettim. Uzun uzun konuştuk. Sakın yanlış anlaşılmasın, “İkili” hemen tavır almasın... Bizimki iki medenî insanın konuşmasıdır. Yoksa il başkanlarının görevden alınmasıyla ilgili hiçbir yorum yapmadı.

***

Yedi il başkanı dün Kütahya’da Yoncalı Termal Otel’de toplandılar.
Salim Ay, şu anda görevden alınmış Kütahya İl Başkanı... Yoncalı Termal Otel’e beraber geldik. Eski İl Başkanı Nihat Kula Bey de oteldeydi. Tabir yerindeyse Kütahya’da bir huruç harekâtı hazırlığı görülüyor. Kimsenin MHP’yi birilerinin şahsî kaprislerine bırakmaya niyeti yok. MHP demek memleket demek anlayışı içindeler. Dedikleri şu: MHP’ye küsülmez. MHP kişiyle kaim değil, özellikle Salim Ay ve Nihat Kula Beyler bunu ifade
ediyorlar.
Salim Ay Bey toplantıdan önceki görüşmemizde, “Biz muhalif olarak ortaya çıkmadık. Değişim gerekiyordu. Kongrede tabanın arzusunu yansıttık” vurgusu yapıyor.

***

Nihat Kula Bey, Kütahya’nın çok yakından tanıdığı bir isimdir. Uzun yıllar il başkanlığı yapmıştır. Geçmişi 12 Eylül’den sonra kurulan Milliyetçi Çalışma Partisi’ne dayanır. MHP’nin bir öncesi MÇP’nin il başkanlığını yapmıştır. Nihat Kula Bey, bir bakıma Kütahya’da MHP’nin hafızasıdır. Onun da son gelişmeler üzerine söyleyecekleri var:
“Siyasî partilerin olmazsa olmazı iktidar olmak üzere yola çıkan, birbirine inanan, güvenen kader birlikteliği yapan gönül insanlarının bir araya geldiği oluşumdur. Hele ki MHP, temeli insan sevgisine dayanan binlerce şehidin, on binlerce gazinin emeği olan bir yoldur. Biz bu insanlara dava adamı veya alperen ruhlu insanlar diyoruz. MHP’nin tarihinde 12 Eylül Darbesi’nden sonra ilk defa bir parti kapatma olayıyla karşı karşıya kaldık. Darbe kendi iç bünyemizden geldiği için bu bizde çok derin yaralar açmıştır. Dava arkadaşını sevemeyen, kucaklayamayan siyasî partilerin Türk milletini nasıl kucaklayacağını düşünmemiz gerekir. Bizleri sevmeyen Türk milletini nasıl sevecek? Hak, hukuk ve adalet kavramlarını sloganlaştıran MHP Genel Merkezi maalesef sadece seçilmiş üst kurul delegeliklerinin iptali için böyle hileli bir yola başvurarak il başkanlıklarını kapatmıştır. Genel Merkezimizin talimatları doğrultusunda kongreye 36 saat kala tedbirli olarak disiplin kuruluna sevkim istendi ve dolayısıyla kongre salonuna bile sokulmadım. Ama ülkücü irade tüm entrikaları bozdu. Genel Merkez idarecilerimizin tüm ayak oyunlarına rağmen Salim Ay arkadaşımızın oluşturduğu ekip seçimi kazandı ve Kütahya’yı kucaklayan çalışmalara başladılar. Yerel seçim hazırlıklarına girişildi, hazırlanan plan ve program dâhilinde MHP’nin üç hilâlli bayrağını Kütahya’nın ilçelerinin ve beldelerinin gönderine çekmek için büyük bir gayret içine girildi.
Anlaşılan bu çalışmalar “küçük olsun benim olsun” diyen zihniyet sahiplerini rahatsız etmiş olmalı ki, bir faks emriyle Kütahya İl Teşkilâtı kapatılmıştır. Bu tavır vicdanları rahatsız etmiştir. Hak yerini bulacaktır.”

***

Kütahya’da dünden beri devam eden görüşmeler bugün bir karara bağlanacak ve yol haritası netleşecek. Alının kararlar bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak.

Yazarın Diğer Yazıları