Meşâhîr-i Ma’lûmeden Prof Dr. Ali Birinci!

Türk Tarih Kurumu Başkanıdır, kılı kırk yaran bir tarihçidir Prof. Dr. Ali Birinci. Muazzam eserler ortaya koymuş ve yazdığı hiçbir satır tenkide uğramamıştır. Müthiş bir araştırıcı, müthiş bir münekkittir. Yakın tarihimiz ondan sorulur, desek yeridir. Birçok tarihçinin yanlışlarını bulmuştur. Öyle yanlışlar ki, o tarihçilerin verecek cevapları olmamıştır. Ali Birinci Hoca etrafında hürmet uyandırmışsa, bunu ilminin kişiliğine kattığı kıymettendir. Ali Birinci Hoca, yakından tanıdığım, bilgisine her zaman başvurduğum “bilge” bir şahsiyettir. Hoca, 1967-1968 yıllarında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde Ülkü Ocakları’nı kuran bir avuç öğrenciden biridir. O dönemde fakültelerde Ülkü Ocakları’nı kuranların her biri ayrı bir kıymet olmuştur. Hoca, Türk Tarih Kurumunun başına getirildikten sonra, TTK binası neredeyse evi olmuştur. Tatil günlerinde de oradadır. Makam odasının yanındaki odayı görseniz, belgeler, dosyalar, kitaplar üst üstedir. TTK’nın kapanmış olan matbaasını açmıştır. 11 Eylül 2009-30 Nisan 2011 tarihleri arasında 114 çeşit 250 bin adet kitap basmıştır. Matbaanın açılışıyla birlikte kitabın maliyetini yüzde 60 düşürmüştür. Basılan kitapların hepsi ciltli ve gömleklidir.Bir e-tarih sitesi kuracak ve telif hakkı olmayan eski ve yeni bütün tarih kitaplarını yükleyerek dünyanın istifadesine sunacaktır. TTK, Prof. Birinci zamanında, ilk defa, başka yerden geliri olmayan tarih sahasında yüksek lisans ve doktora tezi hazırlayan öğrencilere burs vermektedir. TTK’nın şu anda toplam 61 bursiyeri vardır. Üniversitelerin ve böyle kültür kurumlarının kitaplarını bulabileceğimiz belli merkezler hiç olmamıştır. Şahsen bunun sıkıntısını çok çektim. Kültür ve Millî Eğitim bakanlıkları belli yerlerde satış büroları açmıştır ama üniversitelerin ve diğer müesseselerin kitapları yoktur. Bazı kitapçılar zaman zaman raflarına korlar. Kim nerede satıyor, ara ki bulasın.
Prof. Birinci, geçmişte muzdarip olduğu konuya el atmış ve İstanbul’da ve Ankara’da birer satış merkezi açmak için kolları sıvamıştır. Bu merkezlerde TTK yanında Türk Dil Kurumunun, Atatürk Araştırma Merkezinin, Atatürk Kültür Merkezinin, Devlet Arşivlerinin (Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivleri) kitapları da satılacak.Ankara’daki satış merkezi Kızılay’da Bayındır Sokağı’nda, İstanbul’daki Altunîzâde’de İslâm Araştırmaları Merkezi’nin karşısında açılacak. Hoca’nın daha birçok projesi olduğunu biliyorum... Sırası geldikçe yazacağım.

***


Ali Birinci Hoca’nın çok yayını vardır. Son yayını üzerinde duracağım. Hoca, tarihin alaca karanlığını aralıyor. Bir ilim adamı olarak çok bilinenleri değil, az bilinenleri veya hiç bilinmeyenleri araştırıp gün ışığına çıkarmıştır. Geçen ekim ayında basılan “Tarihin Alacakaranlığında Meşâhir-i Meçhuleden Birkaç Zat-2” 733 sayfalık büyük bir eserdir.
(Dergâh yayınları, 0212.518 95 78)
Eserde birçoğunu yeni duyduğumuz ilim, fikir, kültür ve siyaset adamlarından 37’sinin hayatını ve eserlerini didik didik etmiş, bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmıştır. “Meçhul meşhurlar”ın Türk kültür ve siyaset hayatındaki yerini belirleyebilmek için aynı zamanda yaşadıkları dönemin ilim ve siyaset hareketlerini de belirtmiştir, asıl ufkumuzu açan da Ali Hoca’nın bu titiz gayreti olmuştur. Bakmayın siz tarihçiyim deyip ekrandan inmeyenlere... Onların eserlerini sıralayın bir de Ali Hoca’nın... Farkı fark etmeniz için “bilgin” olmanıza gerek yoktur. Aslında Hoca’nın bilgi dağarcığı o kadar yüklü ki, onlarca eser yayınlamasına rağmen çok azını verebilmiştir. Üreten ilim adamlarımızın kıymetini bilelim.

Yazarın Diğer Yazıları