Yavaş önerisi samimi mi?
Zafer partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, bir çıkış yaptı ve Erdoğan karşısında muhalefet adayının Mansur Yavaş olmasını istedi. Bu açıklamalara Mahsur Yavaş''ın partisi CHP''den yanıt geldi ve Kılıçdaroğlu "Partimizden birinin önerilmesinden memnuniyet duyarız" dedi. Demokrat Parti Genel başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt ise "Millet ittifakının adayını ittifak belirler" diyerek tepki gösterdi.
Ayrıca Zafer Partisi''nin Yavaş önerisini olumsuz yorumlayanlar da oldu. Birçok sosyal medya yorumcusu, "Bu çıkışın aslında Mansur Yavaş''ın önünü kesmek amaçlı" olduğunu yazdı.
Böylece akıllara, samimi bir öneri mi, yoksa bir politik mühendislik mi sorusu geldi.
Bu soruları irdelemeye geçmeden önce Zafer Partisi''nin ne yaptığın bakalım.
Özdağ bu çıkışıyla siyaset alanına herkesin dikkatini çekecek bir flaş çaktı. Böylece dikkatleri kendi partisinin üzerine çekti. Gerçi "Suriyelileri geri göndereceğim" tekrarıyla dikkatler çok da kendinden kopmuş değildi, ancak Mansur Yavaş hamlesiyle dar alandan geniş alana "Ben buradayım" demiş oldu.
Bu hamleyi tasarlayarak ve tam da böyle olmasını istediği için yapmışsa tebrik etmek lazım. Gündemi belirlemeyi başardı.
Zaten patlayan ani flaşlar herkesin dikkatini çeker. Meraklı insan ne olduğunu sorar. Önemli politik çıkışların amacı, kamuoyunun dikkatini kendi siyasal odağına yönlendirir. Bunu başardıkça, toplumsal ilgi nereye yönelecek?
Flaşı çakana.
Böylece siyasal gündem, seni konuşacak.
Madalyonun diğer yüzü ise Mansur Yavaş isminin ittifak dışından önerilmiş olmasının beraberinde getirdiği risk.
Bu duruma iki farklı açıdan bakılabilir.
Aslında Mansur Yavaş''ı istemiyorsunuzdur ve onun adaylığını önlemek için hamle yapmanız gerekir.
Nasıl yapacaksınız?
İttifak dışından ve fakat ittifakın sosyal alanında kalarak. Yani sosyal ve siyasal çerçevenin içinden birileri yapmalı.
Ne fark eder?
Çok şey fark eder.
Ortada kamuoyu desteği çok yüksek, iktidara aday durumuna ulaşmış güçlü bir ittifak var. Üstelik önerilen aday da bu ittifakın bir belediye başkanı. Niye kendileri değil de başkası öneriyor? Sırf bu öneriden dolayı aday yapılacaksa da yapılmayabilir. Çünkü Millet İttifakı''nın değil, Zafer Partisi''nin önerisini kabullenmiş olurlar.
"Mansur Yavaş''ın önünü kesmek istiyorlar" diyenler konuya böyle yaklaşıyor.
Diğer görüş ise durumdan çok memnun. Zafer Partililer de partili olmayan daha başkaları da Mansur Yavaş isminin önerilmesinden hoşnut.
Mansur Yavaş''a olan bu hoşnutluğun temel sebebi onun kişiliğinden kaynaklanıyor. Adı gibi "Yavaş", sakin, temkinli, ağır ve olgun görünüşlü.
Bu yönüyle güven verici.
"Neden İmamoğlu değil" derseniz, söyleyeyim. İmamoğlu kötü değil, ama devlet-cumhurbaşkanı-ülke kavramlarını yan yana getirdiğinizde, biraz daha genç, daha zayıfmış gibi kalıyor.
***
Yavuz Ağıralioğlu meselesi
İYİ Parti''deki yönetim değişikliği sonrası en çok tartışılan ve konuşulan konulardan biri de buydu. Siyaset kurumunun temel aktörleri partilerdir. Her parti, hem siyasal sistemin bir parçası ve hem de bir örgüttür (teşkilattır). Dolayısı ile örgüt psikolojisi, davranış bilimleri, siyasal iletişim gibi bilimsel kitaplar parti okullarının başucu kitabı olmalıdır. Öyle olmalı ki, her partili değerli olduğunu hissetsin. Seçmen de dâhil.