Kürtçe eğitim mi?

PKK’nın ana hedefi Kürtçeyi eğitim dili olarak kabul ettirmek. Hükûmet buna teşne... Zaten “barış şartnamesi” nde “eğitim dili” olmazsa olmaz maddeler arasında...
Yurt dışında yaşayan bir “kanaat önderi”, “Ana dilde eğitimin ilke planında kabul edilmesi devletin vatandaşlarına karşı âdil olmasının gereğidir. Ancak pratikte karşılaşılabilecek problemler ayrı değerlendirilmelidir.” buyurmuşlar.
Talebin siyasî olduğunu ve meselenin nereye gideceğini çok iyi bilecek olan bu zat-ı muhterem neden böyle konuştuğunu açıklarsa, biz de kaygılarımızı gidermiş oluruz.
Hükûmet, “Kürtçe”yi seçmeli dil yaptı. Kürtçe televizyon kanalları açtı. Kürtçe gazeteler, dergiler Turgut Özal döneminden beri çıkıyor. Kitaplar yayınlanıyor. Kim okuyor ve kim ne anlıyor? Tartışmalı!
Türkiye’de var olan diller birilerinin dilleri değil, hepimizin dilidir. Mugalata etmiyorum. Benim ülkemin insanı bir başka dil konuşuyorsa elbette o dil de benimdir. Dediğim gibi, maksada bakmalı...
Size daha önce Dr. Ali Kemal Özcan’dan bahsetmiştim. Tunceli Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı... Bir açıklamasını da vermiştim. Ali Kemal Bey diyordu ki:
“Irak’ın Kürt bölgesindeki eğitim dili tam Kürtçe değil, ileri aşamalar İngilizce ve Arapçadır. Eğer ileride Türkiye gerçek misak-ı milli sınırlarına kavuşursa, Arapçanın (İngilizcenin değilse de) yerini Türkçe alacaktır. Şu anda bile Türkçe eğitim veren okullar açılıyor, gelişiyor. Kürtçe çok kadim bir dildir ancak eğitim dili olarak gelişememiştir. Pedagojik olarak ilkokulda Kürtçe ihtiyaçtır ve mümkündür. Ancak ötesine geçince karaya oturur. Çünkü eğitim literatür gerektirir. Uzun vadede (birleşme halinde) lise ve üniversitelerde eğitim dili Türkçeye dönecektir.” (Burcu Bulut, “Türkler ve Kürtler bir tarih yazabilir”, Yeni Şafak, 7 Mayıs 2013).
Ali Kemal Bey, kendi deyişiyle “PeKeKe”nin içinden gelme.
Önceki gün konuştum. Bu sözlerini daha açmasını istedim. Çok önemli şeyler söylüyor. “Eğitim dili Kürtçe olsun.” istiyorlar ama “mahallî dil” eğitim dili olarak yeterli mi? Bir üniter yapıda başka dillerle eğitim mümkün mü?
Üniter yapıyı kaldıralım! Recep T. Erdoğan, hemen her konuşmasında 36 etnisiteyi birden sıralayarak sonuna “kardeşiz” sözünü eklemesi, bizi kurtaracak mı? Kardeşliği etnik ayrışmalar mı sağlar, fikirler mi? Adını “İslâm kardeşliği” de koysanız, sizin bir devlet sınırınız var ve bu devlet sınırı içinde yaşayan -birilerinin ifade şekliyle- halkların ortak adı da var! Devletin adı “Türkiye”, halkların adı da “Türk”!.. Bunu kabul etmeye mecburuz. (“İcbâr” için değil, gelinecek nokta itibarıyla söylüyorum.)
Dr. Ali Kemal Özcan Bey’le konuşmamızı yarın vereceğim... “Kürtçe” üzerine derinlikli çalışan Prof. Dr. Ahmet Buran Bey’le de konuştum. Açıklaması meselenin çok önemli bir başka yönüne işaret ediyor. Onu da vereceğim.

Yazarın Diğer Yazıları