Karayılan nasıl da ters köşeye yatırdı!

Avni Özgürel, gitmiş Kandil’e, Murat Karayılan, lütfedip kabul buyurmuşlar. Avni Bey, çıkınına “umut” doldurup geldi, herkese birer avuç “barış” dağıttı. Ne kadar çokmuş ki, dağıta dağıta bitiremedi!
Şu cümle Avni Özgürel’in ağzından çıkmıştır: “Barışın tesisi konusunda ümidini yitirmemiş olan ve barış yolu yeniden nasıl açılır diye bir fırsat arayan bir insan gördüm ben Karayılan’da.”
Tecrübeli bir gazetecinin basireti bu derece bağlanabilir mi, diye düşünüyorsunuzdur.
Kaç gündür gazeteler Avni Bey’le yatıp kalkıyor(du).
Hasan da (hani soyadı Cemal olan) geçen seneler iki defa Kandil’den “umut” toplayıp getirmiş, o da çıkınından avuç avuç “barış” dağıtmış, PKK’nın propagandasına teşne veya o çizginin kendilerine “statü” kazandırdığını düşünen “aldanmışlar”, Karayılan’ın sözü dinlenirse hemen yarın “barış” olacağını yazıp durmuşlardı.

***


Karayılan, Avni Bey’i selâmetledi. Sonra Hasan’ın pek de romantik anlattığı PKK’lıların Zerdüştî dininin kutsadığı ceviz ağacının altında (Sahi Avni Bey, “kutsal” ağaca “barış” için çaput bağladı mı?!) “kurmaylarını” toplayıp Dağlıca krokisinin üzerine eğildi:
“Arkadaşlar, Avni kardeş ’andavallılar’ı ’barış’la oyalarken, biz harekâtımızı hızlandıralım. Behroz! Bütün hazırlıklar tamam mı?”

***


Şimdi ters köşeye yatanlara gelelim:
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ne demişti daha birkaç gün önce: “Kuzey Irak’ta silâh bırakmaya, teslim almaya kadar giden görüşmeler var.”
(Bu zat derhal istifa etmelidir. O makamda bir dakika bile kalması Türk milleti için ziyandır; daha beteri kandır!)
Hele köşe yazarlarımız tam ters köşe!
Sadece PKK’nın Dağlıca’ya saldırdığı; sekiz askerimizi şehit ettiği önceki gün çıkan yazılardan birkaçı:
“Avni Özgürel’in Kandil’e gitmesi ve Karayılan’la görüşmesi bile, işlerin yoluna girdiğinin tek başına kanıtı. Gözlemleri ve bu gözlemlerden çıkarttığı sonuçlar objektif ve gerçekçi.” (Mümtaz’er Türköne, Zaman)
“Bu ülkenin en büyük sorunu olan Kürt sorununun çözümünde önemli bir sürece girildi. Bu cümle farklı zamanlarda defalarca yazılmış olabilir ama bu kez umutlanmak için hakikaten çok önemli işaretler mevcut... Böyle bir süreçte gazeteci Avni Özgürel Kandil’e gitti ve PKK-KCK’nın başı Murat Karayılan’la görüştü. Kritik bir zamanda çok önemli bir gazetecilik yaptı Avni Bey.” (Nagehan Alçı, Akşam)
“Leyla Zana’nın açıklamaları, Murat Karayılan’la konuşan Avni Özgürel’in o görüşmeyle ilgili olarak Neşe Düzel’e söyledikleri, “barışın” çok yakınımızda olduğunu vurguluyor. / Zana gibi birinin “Erdoğan’ın yanında duralım” demesi basite alınabilecek bir laf değil. / Karayılan’ın “ılımlı” yaklaşımı da her gün rastlanacak bir yaklaşım sayılmaz.” (Ahmet Altan, Taraf)

***


Ya böyle işte...
Her zamanki gibi sizi ters köşe yatırırlar!

Yazarın Diğer Yazıları