Emine Işınsu Roman Ödülü

Ünlü romancımız Emine Işınsu bir yıl önce, bu ay içinde, 5 Mayıs''ta ufûl etti. Işınsu, tezli romanlar yazdı. 21. kitabı en son Bilge Kültür Sanat yayınları arasından çıktı.

Yârânı bir araya geldi. Yarışmanın sonuçlarını doğum günü olan 17 Mayıs 2023''te açıklanmak üzere "Emine Işınsu Roman Ödülü" düzenleme kararı aldı. Burada yarışma şartlarını sıralamayacağım. http://emineisinsu.com sitesine girer öğrenirsiniz.

Seçici jüriye dikkatinizi çekeceğim: Alev Alatlı, Prof. Dr. Bilge Ercilasun, Prof. Dr. Belkıs Altuniş Gürsoy, Prof. Dr. İlber Ortaylı, A. Yağmur Tunalı.

Emine Işınsu fikrî kimliği en belirgin bir yazardır. Ben de onunla daha lise yıllarında yazışmıştım. Mektubunda ısrarla yazmam gerektiğini belirtmişti.

Jüride yer alan Alev Alatlı''yla bir tarihte görüntülü röportaj yapmıştım. İlk sohbetimiz sırasında kendisinin Ülkücülere yakın olduğunu söylemişti.

Anayasa''dan Türk''ü silmek için atağa geçmişlerdi. Türk''ü silmek isteyenlere karşı 300 aydın, 26 Mart 2013''te, bizim de imzamızın olduğu, tarihe geçen üç maddelik "Türk Milleti''ne Çağrı" metnini yayınladı.

O üç maddeyi burada hatırlatmak istiyorum:

"1. Türkiye Cumhuriyeti Devleti''nin kurucusu ve sahibi olan Türk Milleti''nin adı, vatandaşlık tarifinden ve Anayasa''dan çıkarılamaz. 2. Devletimizin eşit ve şerefli üyeleri olan aziz vatandaşlarımız, ırklara ve mezheplere ayrıştırılamaz. 3. Anadolu coğrafyasında Selçuklu ile başlayıp Osmanlı ile devam eden Türk Milleti''nin kesintisiz egemenliğini esas alan büyük Atatürk''ün kurduğu millî devlet yapısı ortadan kaldırılamaz."

A.Yağmur Tunalı''nın köşesinde yazdığı gibi, "Türk Milleti''ne Çağrı, 26 Mart 2013''te Ankara Sürmeli Oteli''nde kalabalık bir heyet önünde ültimatom sertliğinde okundu. Öyleydi, öyle algılandı ve güdülen gündemin içinde aykırı gündem oldu." ("Sadi Abi de gitti", Yeniçağ, 8 Mart 2022).

O şartlarda böyle bir metne imza atmak cesaret ister. Jüride yer alan Alev Alatlı bu cesareti göstermiştir. Bu cesareti gösteren bir isim de yine jüride ismini gördüğünüz Prof. Dr. İlber Ortaylı''dır. Emine Işınsu''yu yakından tanır, onun neyi, niçin ve nasıl yazdığını bilir.

Bu metinde imzası olan, anmadan geçemeyeceğim bir isim daha vardır: Merhum Prof. Dr. Halil İnalcık.

Jüride yer alan Prof. Dr. Bilge Ercilasun, Yeni Türk Edebiyatı sahasının en yetkin isimlerindendir. Ağırlıklı olarak edebiyatımızda tenkit üzerinde durmuştur.

Jüri üyesi Prof. Dr. Belkıs Altuniş Gürsoy, Cenab Şehabeddin ve Hüseyin Suad Yalçın üzerinde çalışmalarıyla tanınır.

A. Yağmur Tunalı''yı biliyorsunuz. Gazetemizin yazarı. Gazeteci kökenlidir. Mekteptaşımdır. Aynı dönemiz. Neler yaşadığımızı biz biliriz. O da dönemimizi roman tadında yazmıştır: "Kavga Günleri: 1968". Aynı zamanda en güçlü şairlerimizdendir. Şiirlerini "Melal Burcu"nda topladı. Emine Işınsu ile yıllar yılı beraberdi.

Romanlarını jüriye göndereceklerin kimlerin karşısında imtihan olacaklarını bilsinler diye bunları yazdım!

Bugün kitap günümüz. Yeni bir kitap üzerinde duracaktım. Karşımıza "Emine Işınsu Roman Ödülü" çıktı.

Prof. Dr. İskender Öksüz ve Prof. Dr. Konuralp Ercilasun, birlikte, "Çin Dünyayı Ele mi Geçiriyor?" kitabını yayınladılar. (Panama Yayınları, 388 s.)

Prof. Dr. İskender Öksüz merhume Emine Işınsu''nun eşi, Konuralp Ercilasun da Prof. Dr. Bilge Ercilasun''nun oğludur.

Ödülle kitap arasında böyle bir bağlantı var. Çin meselesi derin. Yer yer ele alacağız.

Yazarın Diğer Yazıları