Değerlerimizi unutmak kendimizi unutmaktır
Ömer Seyfettin, modern edebiyatımızın öncülerindendir... Tamam. Dilimizi sun'îlikten çıkması ve ana mecrasında akması için bir manifesto yayınlamıştır... Tamam. Daha ötesi var: Millî Mücadele yolunun taşlarını döşeyenlerden biri de odur. "Yarınki Turan Devleti"ni yazmıştır. "Vatan! Yalnız Vatan"ı yazmıştır. "Türklük Mefkûresi"ni yazmıştır, "Amelî Siyaset"i yazmıştır, "Primo Türk Çoçuğu"nu yazmıştır... Yetmemiş, ülkesi için, asker olarak çetelerle savaşmıştır.
Doğumu da, ölümü de aynı ay içinde. 11 Mart 1884'te doğdu, 6 Mart 1920'de vefat etti.
Mutsuz bir evlilik, sonra ayrılık ve yalnızlık. Teşhis konulamayan hastalıktan mustarip. Hastahanede yatmaktadır ve kim olduğu bilinmemektedir. Günden güne erir ve hayata gözlerini kapar. Meğer şeker hastasıymış. "Kimliksiz ceset" tıbbiyeliler için bulunmaz bir kadavradır. Morgda çekilmiş fotoğrafı gazetede yayınlanır. Tanıyanlar hemen hastahaneye koşarlar ama artık çok geçtir. Cesedin uzuvları ayrılmıştır. Müdahale edilir ve toplanan parçalar birleştirilerek defnedilir. Hazin, çok hazin.
"Edebiyatımızda İsimler" kitabına çalışırken, ediplerin hayatlarının çok inişli çıkışlı olduğunu, pek çoğunun hayata mutsuz veda ettiğini gördüm. Ediplerin hazin hikâyeleri beni pek şaşırtmıyor!
Burada, Ömer Seyfettin'in vefatının 100. yıldönümünde ne yapılacağını sordum. Meğer faaliyetler varmış. İki mektup aldım. Biri Ömer Seyfettin'in üzerine çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Nâzım Hikmet Polat'tan, diğeri Ömer Seyfettin'in memleketi Gönen'den, Bülent Uzer'den.
Prof. Dr. Nâzım Hikmet Polat'ın mektubu:
"Ömer Seyfettin'le ilgili yeni çalışmaları fark eden ve onun 100. ölüm yılında bir şeyler yapılması gerektiğini hatırlatan ilk gazetecisiniz. Bu vesile ile, içinde olmaktan dolayı planlandığını bildiğim bazı anma programlarını listelemek isterim.
1. Yunus Emre Enstitüsü tarafından Bakü-Azerbaycan'da 19 Şubat'ta.
2. Yapı Kredi Yayınları tarafından, İstanbul'da, 20 Mart'ta.
3. Atatürk Kültür Merkezi ve Hacettepe Üniversitesi tarafından, Ankara'da, Mart içinde.
4. TDK ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından, Ankara'da, Nisan içinde.
5. Gönen Sevdalıları Derneği tarafından Gönen-Balıkesir'de (tarih kararlaştırılmadı).
6. Gönen Sevdalıları Derneği ve İstanbul'daki 6 belediye işbirliği ile İstanbul'da (tarih kararlaştırılmadı).
7. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa'da (tarih kararlaştırılmadı).
Ayrıca Türklük Bilimi Araştırmaları (TÜBAR) dergisi, 25. yılının ilk sayısını (Haziran 2020) Ömer Seyfettin'e ayıracak."
Bülent Uzer'in mektubu:
"Yeniçağ gazetesinin kendi köşenizdeki Ömer Seyfettin ile ilgili yazınızı ben ve Gönenli dostların büyük bir beğeniyle okuduk...Öncelikle size edebiyat dünyasının bu büyük yazarını köşenize taşıyarak onun ölümünün 100.yılına denk gelen 2020 yılında nasıl anacağımıza yönelik farkındalık yaratan yazınız için teşekkür ediyorum...
Bizler İstanbul da yaşayan Gönenliler olarak hemşehrimiz olan büyük ustaya vefa borcumuzu her yıl gerek Gönen'de gerekse İstanbul da çeşitli etkinliklerle anmaktayız... Bu yıl da İBB Kültür Daire Başkanlığı'na 100. yıl anma etkinliklerinin İstanbul genelinde yapılmasına yönelik müracaatımız var... Şu ana kadar proje kurulun toplanamaması nedeniyle onaylanamadı..."
İstanbul Belediyesi'ne soralım: Ömer Seyfettin için ne yapılacak?! Ve proje onaylanacak mı?