'Cumhuriyet'in Ekonomi Politiği'
Türkiye'nin ekonomideki inişleri çıkışlarını ne kadar biliyoruz? Yakın tarihimizde ne gibi tedbirler alındı? Nereden nereye geldik? Tedbir için tarihi süzgeçten geçirmeliyiz.
Çalışkan gazeteci Şenol Çarık, "Cumhuriyet'in Ekonomi Politiği: Devletçilik-Halkçılık-Planlama-Kalkınma" kitabını yayınladı.(Tarihçi Kitabevi, 271 s.) Kitabın özelliği, seçilmiş makaleler olması. Neden "özellik" dedim? Her araştırıcı, daha fazla ilgi duyduğu ve daha iyi bildiği alanlarda yazmış.
Sonra söyleyeceğimi başta söyleyeyim: Kitaba genel indeks konulmuş. Çok iyi edilmiş. Sayfa sayfa gezinmiyor, aradığınızı kolayca buluyorsunuz.
Makalelerin başlıkların verirsem, kitabın önemini daha iyi anlarız:
Barış Doster: Cumhuriyetin İktisattaki Anlamı; Devletçilik, Halkçılık, Planlama; Dr. Mahfi Eğilmez; Cumhuriyet Ekonomisi; Nazif Ekzen: Akp Döneminde Türkiye Ekonomisi: Ekonomik İktidar Boşluğu; Nazım Güvenç: Atatürk'ün Ekonomi Vizyonu; Nazmi Kal: "Atatürk Modeli" Fabrika; Suay Karaman: Kemalist Kalkınma; Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Türkiye Tarımında Çöküşün Nedenleri ve Çözüm Yolları; Cahit Kayra: Cumhuriyet Ekonomisinin Öyküsü: Devletçilik-Altın Yıllar Bozkırdaki Mucize-; Prof. Dr. Yakup Kepenek: 'Bir Destandı' Sümerbank; Prof. Dr. Oğuz Oyan: Cumhuriyet ve Tarım: Büyük Dönüşümler; Prof. Dr. İzzettin Önder: Krizin Öğrettikleri ve Öğretemediği; Bartu Soral: Küreselleşme, Türkiye ve Çözüm; Dr. Serdar Şahinkaya: 1923 Türkiye (İzmir) İktisat Kongresi 96 Yaşında; Prof. Dr. Ergun Türkcan:Kalkınma İktisadının Tarihi.
Şenol Çarık, kitabının sunuş yazısında içimizi sızlatan ana noktaya temas ediyor:
"'Kendi kendine yeterli olabilmek' ilkesiyle yola çıkan Cumhuriyetimizin ve kadrolarının anlayışı, 1980 ve sonrasının iktidarları eliyle tersine çevrilmiştir. Gözbebeğimiz kuruluşların birçoğunun önce bilinçli olarak içleri boşaltılmış, zarar ettirilmiş, daha sonra da donanımlarıyla, taşınmazlarıyla birlikte satılmıştır. (...) Ülkemiz ekonomisi giderek krizin derinleştiği, bunalımın daha da büyüdüğü bir noktaya gitmektedir. Elinizde tuttuğunuz bu çalışmada, ülkemizin yetiştirdiği kıymetli, birikimli hocalar, uzmanlar, hem Cumhuriyet ekonomisini, planlamayı, kalkınmayı, kısaca Cumhuriyetin mucizesini hem de serbest piyasayla birlikte rayından çıkan ekonomiyi, bugün gelinen noktayı, sebep ve sonuçlarıyla, çözüm önerileriyle birlikte kaleme aldılar."
*
Can Özçelik, şu zamanda çok tartışılan bir konuya girmenin ötesinde derinlemesine dalmış... "FETÖ Borsası"nı yazmış. (Kırmızıkedi Yayınları, 161 s.)
Can Özçelik "Tarikatların karanlığında değil, bilimin ışığında, aydınlık bir Türkiye'de yaşamak dileğiyle..." epigrafıyla temennisini dile getiriyor.
Bizim de dileğimiz... Karanlık aydınlansın; her şey görünür olsun.
Hususiyetle, cemaat-tarikat çıkmazıyla, mağduriyetlerle fazla ilgilendiğimiz için, kimin ne oyunlar, kimin ne pazarlıklar içinde olduğundan doğrusu pek haberimiz yok.
Can Özçelik, açmazların, kanunsuzlukların, kayırmaların, rüşvetin üzerine büyük bir cesaretle gidiyor. Deliller ortaya koyuyor. Önsözde, "Emniyet, yargı, asker, bürokrasi, istihbarat kurumları, FETÖ ile mücadele ederken bu kurumların içerisindeki bazı 'çürük elmalar' tüm organizasyonu bozuyordu. / Kurulan rüşvet çarkıyla milyon dolarlarla ifade edilen bir havuz yaratılmış ve bir yandan FETÖ ile mücadele edilirken, diğer taraftan da bu düzen işlemeye başlamıştı." diyor ve kitabın ana damarını bize veriyor.