‘Bugün bayram’ diyemedik!

Arka arkaya iki kıymeti yitirdik... Mustafa Miyasoğlu ve Servet Somuncuoğlu... Arada kesişen iki farklı dünyanın insanıydı ikisi de...
Mustafa Miyasoğlu ile edebiyat mahfillerinde bazen karşılaşırdık. “Kalem” sahibiydi. Şiir, roman, hikâye, deneme, makale dalında eserler verdi.
İstanbul’a geldiğimde daha birkaç yıl önce çıkmış ik romanını okumuştum: “Kaybolmuş Günler”. Kitap beni sarmıştı. Romanın kahramanı Beşir Güner’in içindeki ruh kendisiydi.
Kitabın tanıtımında “Dünya gömlek değiştirirken, hesaplaşmanın sancısını yaşayan nesillerin hikayesidir.” deniyor. Sonra “Alternatif 68 kuşağını farklı bakış açısıyla ortaya koyar” diye bir not da düşülmüş. Böyle “araklama” klişe sözlerin Miyasoğlu’nun romanı için kullanılmasını yadırgadım. Çok önce okuduğum eserden hatırladığım şu: Alternatifsiz, kendi iç dünyası ve hesaplaşmasıdır Beşir Güner’in... Mustafa Miyasoğlu sadece bu romanıyla, kendisinden sonra gelen çok reklamlı, bir ayağı Avrupa’da, Amerika’da olan şişirilmiş romancıların fevkindedir. Mekânı cennet olsun.


***


Taştaki Türkleri yazmıştı:
Taştaki Türkleri keşfeden adamı da yitirdik: Servet Somuncuoğlu Hakk’a yürüdü. Somuncuoğlu, uzun yıllar TRT’nin hem radyosunda, hem kanalında çalışmıştı. “Tarihin Büyük İhanetleri”, “Günle Gelen”, “Günün İçinden”, “Müzikli Edebiyat” ve “Yeni Bakışlar”, “Karlı Dağlardaki Sır” gibi birçok programın yapımcısıydı. Aynı zamanda senaristti: “Anadolu’yu Vatan Kılanlar”, “Tarihimize Şan Verenler” ve “Gönül Dünyamızı Aydınlatanlar” onun senaryolarıdır.
Taşa tarih yazan Türkleri araştırdı Servet Somuncuoğlu ve çok önemli eserler ortaya çıkardı: “Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler” ve “Damgaların Göçü: Kurgan”, “Saymalıtaş Gökyüzü Atları”...
Biyografiler yazdı: “Gallemit” , “Adanmış Bir Ömür: Çetin Berkmen’in Anıları”.
“Gallemit” hangisi biliyor musunuz? Gezi Parkı isyanının Ankara ayağında Güven Park’ta öldürülen Ethem Sarısülük’ün babası Muzaffer Sarısülük’ün hayatı. Muzaffer Sarısülük, kendisine sıra dışı düzen kuran bir meczup.. Servet Somuncuoğlu ile askerlik arkadaşı... Dünya görüşleri uyuşmaz ama dostlukları bâki... Somuncuoğlu asker arkadaşının hayatını yazıyor.
Servet Somuncuoğlu, Türk coğrafyasını da en iyi bilen isimlerdendi. Türklerin yaşadığı bütün toprakları dolaştı... Kitaplar, belge filmler yanında binlerce fotoğraf bıraktı. Dün Bursa Karacabey’e bağlı İsmetpaşa köyünde toprağa verildi.
Allah rahmet eylesin.


***


Bugün bayramın birinci günü... Ne yazık ki, bayram sevincini yaşayamıyoruz. Türkiye’de derin kamplaşma ve bu kamplaşmanın getirdiği hınç... Gücü elinde tutanların akıl almaz uygulamaları, savrulmalar... Diğer tarafta Müslüman ülkelerde biteviye süren kanlı hesaplaşmalar ve Türkiye’ye tesirleri...
Bugüne “bayram” diyemiyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları