Bakanlıkların adları öz olmalı
Yeni rejimde bakanlıklar birleştiriliyor ve sayıları azaltılıyor. Kim ne yaparsa yapsın... Ben bakanlıkların adlarıyla ilgiliyim.
Daha önce de yazdım. Ankara'da çoklukla Eskişehir Yolu'nda sıralanan bakanlıkların birinin adını okuyup bitiremeden ikincisine geçiyor, ikincisini okuyup bitiremeden üçüncüsüne... Ne gereği var, böyle uzun, karışık isimlere?
"Rejim" desek, bozuluyorsunuz, sizin dediğiniz olsun, "sistem" diyeyim, yeni sistemde, bakanlıkların adları bugün belli olacak.
Bakanlık sayısının azalacağını Reis söylemişti. Abdülkadir Selvi'nin sıralamasına göre bakanlıklarını adları şöyleymiş:
"Adalet Bakanlığı, AB ve Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Kültür ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile Gençlik ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bilimsel Araştırma ve Teknolojik Yatırımlar Bakanlığı, Enerji Politikaları Bakanlığı, Hazine ve Mali İşler Bakanlığı, Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanlığı. Tarım Orman ve Çevre Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Yerel Yönetimler ve Şehircilik Bakanlığı..." (Hürriyet, 28 Mayıs 2018).
Hemen itiraz ediyorum.
Eğer adları böyleyse, eski yanlışlıkta ısrar ediliyor, demektir.
Bakanlık isimleri eksik, yanlış ve gereksiz uzun.
"Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı" adlarına itiraz yok. Sade... Maksat hâsıl oluyor. Yalnız "Milli Savunma" yazılmış. "Millî Savunma" olacak... "Millî" şapkasız olmaz. Millî Eğitim'de de öyle. (Millî Eğitim, Cumhuriyetin başlangıcında bugün hükûmet edenlerin pek sevdiği, sık kullandığı bir isimdi: "Maarif". Yani başında başka sıfat yoktu.) "Mali İşler"de de "Malî" olacak. Hatta "a" da şapkalı.
Bir şey daha: Bakanlıkların hepsi bu ülkenin; hepsi millî. Dolayısıyla bazısına "millî" sıfatını veriyorsun, bazısına vermiyorsun. "Millî"yi kaldır, Savunma Bakanlığı olsun, Eğitim Bakanlığı olsun. Ne değişir?
Tekliflerim:
AB ve Dışişleri Bakanlığı: "Dışişleri" olsun. AB'yi de içine alır.
Millî Eğitim Kültür ve Spor Bakanlığı: Uzatmayalım... "Eğitim Bakanlığı" veya "Maarif Bakanlığı".
Aile Gençlik ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Ne gereği var karmaşık isim koymaya... "Sosyal Güvenlik" veya "Aile" yeter.
Bilimsel Araştırma ve Teknolojik Yatırımlar Bakanlığı: Ufff... Uzunluğa bakın! "Teknoloji Bakanlığı" maksadı karşılar.
Enerji Politikaları Bakanlığı: "Enerji Bakanlığı" yeterli.
Hazine ve Malî İşler Bakanlığı: "Ekonomi Bakanlığı".
Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanlığı: "Çalışma Bakanlığı".
Tarım Orman ve Çevre Bakanlığı: "Tarım Bakanlığı".
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı: "Ulaştırma Bakanlığı".
Yerel Yönetimler ve Şehircilik Bakanlığı: "Şehircilik Bakanlığı".
Genel müdürlüklerin, kurumların adları da kısaltılmalıdır. Kâğıt israfı, zaman israfı, tabela israfı... Zaten görev sıralamasında neyle ilgilenecekleri belirtilecek. Kim, niçin, nereye müracaat edeceğini böyle bilecek.
Reis! Artık her şey size bağlı. Lütfen... Öz isimlerde ısrarcı olalım.