Anayasa'nın ilk dört maddesi... Yine itiraz, yine itiraz!..
Anayasa''nın ilk dört maddesi tartışması... Yine itiraz, yine itiraz... Hâlbuki önce "Elimizdeki kul yapısı bir anayasa." diyorum. Geçmişteki değiştirme örneklerini gösteriyorum, sonunda, ilk dört maddede oynanamaz, diyorum.
İki itiraz mektubu vereceğim. Kendilerinden yayınlama iznini almadığım için isimlerini kısaltıyorum.
BİRİNCİ MEKTUP:
"Sayın Arslan Tekin, / Bugün Yeniçağ''ın köşe yazılarına bakarken sizin başlığınızı görünce ''Bu da ne?'' diye irkildim. Amacınızı aşan bir yazıyı kaleme aldığınızı düşündüm. Yazınızın devamını okuyunca yazar olarak kişiliğiniz ve değer yargılarınızı yanlış aksettiren bir başlık kullandığınız anlaşılıyor. / Sayın Tekin, / Zaten gün geçmiyor ki devletin bekasını hedef alan bir girişimle karşılaşmayalım. Adeta diken üzerinde oturuyor, her haber okuyuşumuzda ''acaba bugün hangi kötülüğü yapmışlar?'' düşüncesiyle yaşıyoruz. Bari siz ilerici diye bildiğimiz bir gazetenin değerli bir yazarı olarak biz okuyucuları rahatsız eden başlıklar kullanmayınız. /Bana ''Siz yazımı anlamamışsınız, henüz anlayacak düzeye gelmemişsiniz!'' diye lütfen karşı çıkmayınız. Bir bilim doktoru, üç üniversite mezunu, dört kitap yazarı bir kişiyim..." (Dr. İ. Azkan)
İKİNCİ MEKTUP:
"Arslan Bey merhaba, / ''İlk dört madde tartışılmaz değildir, kaldırılmaz da değildir. Ama hedefi neye göre belirleyeceğiz?'' cümlenizden dolayı ben de sizi kınıyorum. / Üstelik bugünkü yazınızda aynı sözlerinizi tekrar etmişsiniz ve açıklamalarınız hiç de doyurucu ve gerçekçi değil. / Bu tavırlar yeni bir çözüm sürecine hazırlık olarak gündeme getirilen Anayasa değişikliğine Milliyetçi kesimi ısındırma hareketleri midir? / Diğer bazı yazarlar da çok açık etmek istemeseler de satır aralarında benzer tavırları görüyoruz. / Hiç sağa sola çekmeye ve eveleyip gevelemeye ve de yoruma falan gerek yoktur. Sizden beklenen tavır şudur: / ''Anayasa''nın ilk 4 maddesi değiştirilemez'' Nokta." (N. Özcan)
Yeni Anayasa için TBMM''de muhalefet partileriyle mutabakat şart. Veya halk oylamasına gidilecek. Siyasî görüntü iki vaziyette de yeni Anayasa''ya yolları kapatıyor.
Ak Parti''nin meselesi, "Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi" dedikleri "tek söz sahibi"nin müdahalelerini kanunlara uydurmak. Çünkü, uygulamaların pek çoğunun Anayasa''da yeri yok. İleride şartlar değişir, kendileri iktidardan çekilmek mecburiyetinde kalırlarsa, mahkemelerde verecek cevaplarının olmasını isteyeceklerdir. O da kanunlarla uyumu gerektirecektir.
Asıl mesele kendileri olduğu için ilk dört maddeyle hiçbir surette oynamayı düşünmeyeceklerdir. Zaten diğer müttefik kesin tavrını koymuş ve "İlk dört madde kırmızı çizgimizdir." demiştir. O partinin hukukçu genel başkan yardımcısı Feti Yıldız 12 Eylül öncesinde beraber olduğumuz arkadaşım. ("12 Eylül öncesi" deyince nasıl bir cendereden geçip geldiğimizi de akla getireceğiz.). Bir vesileyle konuştum. Hatırlarsınız... Anayasa''nın dibacesine dikkati çekmiştim. Feti Yıldız''dan öğreniyorum ki, parti olarak "Başlangıç"ı göz önünde tutmuşlar. Bana gönderdiği not şöyle:
"Cumhuriyetin yüzüncü yılında MHP tarafından 100 maddelik bir Anayasa hazırlanmıştır.
Bilindiği gibi anayasaların dayandığı temel felsefe ve toplumu bir arada tutan değerler anayasanın başlangıç kısmında ifade edilir.
100 maddelik Yeni Anayasa''ya:
''Allah''ın lütfu, kardeşlik ruhu ve vatan sevgisiyle varlık bulmuş biz Türk Milleti'' düsturuyla giriş yapılmıştır."
Tartışmalardan sonra vurguladığımız nokta: İlk dört madde değiştirilemez!