AKP’nin demokrasiyle imtihanı: Yozgat örneği (1)

Ak Parti’nin il ve ilçe kongreleri, Ak Parti Genel Merkezi’nin tespit ettiği adaylar seçtirilerek sessiz sedasız yapılıyordu. Yozgat öyle olmadı; iki aday çıktı ve büyük tartışma yaşandı. Ak Parti’de parti içi demokrasinin nasıl yürüdüğünü göstermesi bakımından ibretlik bir kongreydi. Ak Parti Genel Merkezi’nin, daha doğrusu ‘Yozgat benden sorulur’, havasındaki Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın istemediği isim Zekeriya Avşar, istenen isim Harun Lekesiz karşısında direndi. Zekeriya Avşar’la görüştüm. Her şeyi anlattı.
Zekeriya Avşar, Ak Parti’nin kuruluşundan beri faal. İlk il başkanı o idi. İki dönem il başkanlığı yaptı. Partisinde büyük emeği var. Yeni il başkanı seçilmesi telkin edilen ve seçtirilen Harun Lekesiz ise, Zekeriya Avşar’ın yönetiminde yer alıyordu. Neden “telkin” dedim? Onu Zekeriya Lekesiz’le mülâkatımı okuduktan sonra anlayacaksınız.
Lekesiz soyadı, bana eski Hatay Valisi, şimdiki Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz’i hatırlattı. Akraba mıydı? Acaba onun için mi il başkanı yapılmak istendi? Soruşturdum. Celalettin Lekesiz de Yozgatlı ve ailesi Yerköy’de oturur. Harun Lekesiz de Yerköy’e bağlı İğdecik köyünden ama Celalettin Lekesiz’le akrabalığı bulunmuyor.
Zekeriya Avşar, Ak Parti’de “demokrasi” mücadelesini bütün açıklığıyla anlattı.
-Geçen cumartesi 22 Ocak 2015’te Ak Parti’nin Yozgat il kongresinde siz de il başkanlığına adaydınız... Ak Parti’de, kongrelerde adaylar önceden belirlenir ve il ve ilçe başkanı yapılmak istenen listesiyle beraber delegeye telkin edilir ve seçtirilirdi. Yozgat’ta iki adayla kongreye gidildi. Tartışmalar oldu. Size, adaylıktan çekilin, telkininde bulundular mı?
- Evet bulundular. Tek adayla kongreye gitmek istediklerini söylediler. Ama ben bunun yanlış olduğunu, şu anda partinin 13 yıllık iktidarında bir birikimi olduğunu, parti içi demokrasinin çalışması gerektiğini, meselâ, Yozgat açısından değerlendirdiğimizde, Yozgat’ı sadece Bekir Bozdağ’ın anlatımlarıyla tanıdıklarını Genel Merkez’e ifade ettim. Dolayısıyla Yozgat’ta olan biteni, parti tabanını, partiye hizmet edenleri görmezden gelinen bir yapıya doğru hızla gidildiğini ve bunun partiye zarar vereceğini, bırakın, madem kongre var, madem seçim var, Siyasi Partiler Kanunu’na göre yapılıyor, böylece iki adayla kongreye gidilebileceğini göstermek açısından, biz arkadaşlarımızla ilçe kongrelerinin başlamasıyla birlikte hazırlık çalışmasına başladık ve bu çalışmalarımızı devam ettirmiş olduk.
- Ak Parti Genel Merkezi’nde kiminle görüştünüz, bu fikrinizi kime açtınız?
-Genel Merkez’de, il koordinatörümüz Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Urfa Milletvekili Mahmut Kaçar, sonra teşkilât başkanı Süleyman Soylu, bunlar bizi defaatle görüşmeye çağırdılar, uzun süren görüşmelerimiz oldu. Aday olmamamız gerektiğini söylediler, bize, arkadaşlarımızla birlikte yönetimde yer teklif ettiler. Biz dedik ki; Bizim derdimiz makam mevki değil. Yönetimde yer almak değil. Parti içinde demokrasinin işlemesini istiyoruz.
***
Zekeriya Avşar’la konuşmamız uzun. Ak Parti içinde, Genel Merkez ne derse o olur havasını kırmak isteyen ve belki Ak Parti tarihine ayrı bir sayfa açan Zekeriya Avşar “Parti’de artık siyasi biat kültürü oluştu.” diyor. (Yarın devam.)

Yazarın Diğer Yazıları