ABD'yi boykot nasıl olacak?
Aslında hiçbir şey atılan bir 'tweet'le aniden olmadı. Ekonominin gidişatının kötü olduğu zaten herkesçe aşikardı. Tevekkeli değil, erken seçime bile gidildi bu yüzden. Şimdi tüm topu bir papaza atmanın alemi yok. Ekonomideki kötüye gidişler, doldu doldu; papaz ise bardaktan taşan kısım oldu. Ardından Trump'ın tweeti, devamında Türk çelik ve alüminyum ürünlerindeki vergileri iki katına çıkartması ile bardaktan taşanlar çoğaldı ve bizi boğdu…
Merkez Bankasının ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun aldığı kararlarla dolar kurunda pozitif bir hareketlenme olsa da, çok sınırlı kaldı. Son olarak, Cumhurbaşkanının boykot çağrısı ile ABD-Türkiye gerilimi farklı bir boyuta taşındı.
Dört bir koldan Amerikan malları ile kuşatılmış ahalimiz, ABD'yi boykot etmek için kolları sıvadı sıvamasına da, tepeden tırnağa kıyafetimiz, sabahtan akşama yediğimiz, evimizde kullandığımız elektrikli aletlerimiz, cebimizde taşıdığımız telefonumuz, dişimizi fırçaladığımız macunumuz dahi ABD menşei iken, bu boykot nasıl olacak?
Malumunuz, protesto konusunda da pek başarılı bir mazimiz yok. Neticede protesto amaçlı Hollanda bayrağı yerine yanlışlıkla Fransa bayrağı yakmışlığımız, portakal bıçaklayarak Hollanda'yı protesto etmişliğimiz var. Hatta kolayı yola dökerek ABD protestosu da yapılmıştı bir dönem… Şimdi de satırla dolar kesenler, balyozla Amerikan malı telefon kıranlar çıktı…
E, unutkan da bir milletiz. Bugün ABD'ye kızar yere kola dökeriz, yarın misafirlerimiz gelecek diye dolabı kola ile doldururuz…
Sektör devleri de protesto yarışındalar… Mağazalar zinciri olan marketlerimizden biri malum Amerikan marka telefonu hediye vermeye kalktı, protesto amaçlı vazgeçti. Ancak sattığı kuruyemişler dahi ABD menşeili çıktı.
Beyaz eşya ve elektronikte kendini yerli malı ve ülkenin gururu ilan eden firmamız hemen yerli ve milli temalı reklamlar vermeye başladı ama yerli ürünlerinin içini açın bakın ABD üretimi parçaların birleşiminden meydana geliyor. Yalnızca kasa yerli…
Şunu bilmek gerek…
ABD ile Türkiye'nin ticari ilişkileri ne durumda bir bakalım…
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2018 yılının ilk yarısında ABD'den 6,2 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Yine aynı süreçte yapılan ihracat ise, 3,8 milyar dolarlık. Özetle, 2018 yılının ilk altı ayında ABD ile toplam ticaret hacmimiz 10,1 milyar dolar.
Bu sayılarla şuan ABD, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında altıncı; en çok ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında ise dördüncü sırada yer alıyor.
Dışa bağlılık
Mercimekten ete, pamuktan diş macununa kadar her şeyi ithal eden dışa bağımlı bir ülkeyiz, ne yazık ki. Bu önceden de böyleydi. Ancak 16 yılda dünya üretim için çabalarken, biz tüm yatırımı betona yapmayı tercih ettik. Yollar yaptık ama bir arpa boyu yol alamadık…
Hatta dışa bağımlılığımız çok daha arttı.
Peki, bu dışa bağlılıktan nasıl kurtuluruz? Üreterek, üreticiye destek vererek… Başka çare yok!
Boykot yine edelim. Ancak boykot satın almamakla, dağıtımın kısıtlanması ile olur. Para verilen ürünü heba ederek boykot olmaz. Yerli muadili olduğu sürece yabancı hiçbir ürün almayalım. Kendi üreticimize destek olalım. Parayı betona gömmekten vazgeçip, her sektörde kendi markamızı dünya markası haline getirmek için çabalayalım…