Türk'e Dönüş (10)

Aslında "Ahmet Naim gibi bir âlimin günahları" diye başlık atmam lâzımdı.

Önce "Siyasî İslâmcılar"ın "İslâm'da Davâ-yı Kavmiyet" makalesine dört elle sarıldığı Ahmed Naîm (1872-1934) hakkında bir iki söz edeceğim.

Ahmed Naîm, Mustafa Kemal'in talebi üzerine "Sahih-i Buharî"yi çevirmeye başlamıştı. Vefatı üzerine Prof. Kâmil Miras'a tamamlamak nasip oldu. (Bir iddia: Sahih-i Buharî'de "Türk"ü övücü hadisler kasten tercüme edilmemiş. Bu ciddî bir iddia. Eğer bu hadisleri "mevzû" (konmuş, yalan) görüyorsan, notunu düşersin; Buharî'yi kısamazsın!)

Ahmet Naîm Babanzadelerdendir. 1908'de Kürt Teavün ve Terakkî Cemiyeti'nin kurucuları arasında idi. Bir diğer kardeşi, Prof. Şükrü Baban (1890-1969) da aynı yolda idi. Diğer kardeş Babanzade İsmail Hakkı ise Türkçüydü. Demek ki, tercihler, PKK'lılarda olduğu gibi, siyasî.

Dün bahsettiğim makalesinde, merhum muhaddis Prof. Dr. Ali Yardım (1939-2006) "Asabiyyet milliyetçilik demek midir?" sorusunun cevabını ararken bir yanlış idrâkin altını çiziyor:

"Şurası acı bir gerçektir ki. 'İslâm Irkçılığı Yasaklamıştır!' sloganı, öteden beri sadece 'Türk Milliyetçiliği ve Türk Milliyetçileri' için kullanılagelmektedir: Türkler yaparsa yasak, bir başkası yaparsa serbest. Hikmetinden suâl olunmaz."

İskender Öksüz, Ali Yardım'ın makalesinden hareketle Ahmet Naîm ve kendisi de bir muhaddis olan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in sözleri üzerinde durur.

"Birinci Dünya Harbi'nin arifesinde bugünkü Irak Süleymaniye'nin Baban Kürt Aşireti Riyaset Hanedanından Şafiî Ahmet Naîm, Sebîlürreşâd dergisinde 'İslâm'da Davâ-yı Kavmiyet' başlıklı bir makale yayınlar. Makale hemen kitapçık hâlinde de basılır.

O gün bu gündür "İslâm Irkçılığı Menetmiştir", "İslâm Irkçılığı Reddeder", "Ya Müslümansın ya Milliyetçi", "İslam Kavmiyetçiliğe Karşıdır" gibi başlıklarla Siyasî İslâmcılar tarafından sık sık tekrarlanan yayınlar, büyük çapta bu kitaba dayanır. En yakın örnekleri, Diyanet İşleri'nin Din İşleri Genel Müdürlüğü'nde Yıldıray Kaplan'ın yazanı göründüğü ve genel seçimlere iki gün kala cuma hutbesinde okutturulan 'İslam ırkçılığın her türlüsünü reddeder' başlıklı metin, Diyanet Dergisi'nin "Asabiyet" özel sayısında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in "Irkçılık: İslam'ın reddettiği zihniyet" başlıklı başyazısı ile yine aynı dergide Prof. Dr. Yusuf Ziya Keskin'in "Kur'an ve sünnete göre kavmiyetçilik" (S. 270, Haziran 2013) yazılarıdır.

Ali Yardım "Irkçılık"la ilgili hadisin yanlış tercüme edildiğini belirtmiştir.

Ahmet Naîm'in kasten yanlış kullandığı "asabiyyet" kelimesi, son dönemde bir kere daha yanlış olarak "ırkçılık", "kavmiyetçilik", hatta "milliyetçilik" diye çevrilmiştir.

İlk yalanlar, Ahmet Naîm Bey tarafından icrâ edilmekte, sonra günümüz Siyasî İslâmcılarınca sürdürülmektedir.

Prof. Ali Yardım'ın izahına göre; hadislerde kullanıldığı şekliyle 'asabiyyet', 'fanatizm' demektir: "Peygamber Efendimizin yasaklamış olduğu "asabiyet" kavramını bir sistem olarak ifade etmemiz gerekirse, mevcut tabirler içersinde buna en uygun olanı 'Fanatizm'dir."

Son sözüm: Baştan Türk'e dönseydiniz, PKK bitmiş olacaktı.

Yazarın Diğer Yazıları