Türkçe zaptiyeliği

Dilin bir “katiller”i vardır, bir de “diktatörler”i... Türkiye’de dilin sahipleri hiç olmamıştır. Ne kadar kolay... Şu kelimeleri kullanacaksın, şu kelimeleri kullanmayacaksın! Türkçenin artık bir bölgeden tamamen çekilmesi için çalışma yapıldığı bir zamanda, kelime oyunlarıyla dilimize sahip çıkılıyor güya.
Anayasanın 3. maddesi, “Türkiye Devletinin dili Türkçedir” maddesidir.
4. maddesini de biliyorsunuz: Anayasanın ilk üç maddesi değiştirilemez ve değiştirilmesi dahi teklif edilemez!

***


Türkiye’yi kuranlar Türkiye’de yaşayan herkestir ve bu herkes “Türkçe” konuşur!
Nasıl öğretirsen öğret ama mutlaka Türkiye’nin kılcal damarlarına kadar Türkçeyi yay. Bu, ancak Millî Eğitim ve basın-yayın organları vasıtasıyla olabilir. Yok başka bir yolu!
Emniyet Genel Müdürlüğü, 350 kelimelik yabancı kelimelere karşılık hazırlamış, bütün polislere bu kelimelerle konuşacaksınız, demiş.
Bir tarihte Tokat’ın bir köyünde röportaj için bulunuyordum. Muhtarın evine misafir olmuştuk. O sıra köydeki jandarma karakolunun komutanı astsubay muhtara telefon etti. Bizi görmüş; gelsinler bir çayımızı içsinler, dedi. Yani kibarca, bize uğramadan röportaj yapamazsınız; in misiniz cin misiniz, casus musunuz, terörist mi? Çünkü o sıralar bulunduğumuz bölgede terör de vardı. Karakola gittik... Nazikçe ne için geldiğimizi sordu. Sonra çaylarımız geldi. Yemekte ısrar etti ama kalmadık. Karakol komutanıyla konuşurken sehpa üzerinde bir kitapçık gözüme ilişti. Türkçenin nasıl kullanılacağı üzerine bir kitapçık... Genelkurmay göndermiş. Şöyle bir karıştırdım, kitapçığın hangi kitaplardan hazırlandığını, hemen anladım; kitapçığın kaynakları benim bildiğim ve kullandığım kaynaklardı. Acı olan kitapçık yayınlama ihtiyacı duyulmasıydı!

***


DSP-MHP-ANAP koalisyonunda Metin Bostancıoğlu Millî Eğitim Bakanı idi Bostancıoğlu Türkçeyi, Türkçe olmaktan çıkarmıştı. Türkçemizde ne kadar tarihin süzgecinden geçip gelmiş kökü Türkçe olmayan kelime varsa atıyor, bir “kabile” dili kuruyordu. Zamanında yazdım; olamazdı böyle bir dil ve nitekim olamadı. Ama öyle bir iz kaldı ki, mektep kitapları çocuk anlar mı anlamaz mı düşünülmeden akıl almaz kelimelerle cümlelerle dolduruldu. Özellikle özel şirketlerin deneme kitaplarında, test kitaplarında bu tür kelimeler, cümleler gani...
Temel mektepte atılır. Sağlam dili ilkokul
birinci sınıftan itibaren öğreteceksin. Ve yardımcı kitapları kontrol altına alacaksın... Genelgeyle dil korunmaz!
Emniyetin 350 kelimelik tahakkümüne sıra gelmedi. O da başka yazıya.

Yazarın Diğer Yazıları