Turan Ordusu…

Olabilir mi?

Evet, istersek ve karar verirsek olur.

Olmalı mı?

Ona da evet, olmalı, kurulmalı ve Türk birliği, askeri bir örgütle somut bir tüzel kişiliğe bürünmelidir. Böylece bütün Türkler tek bir ordu şemsiyesi altında, tek bir asker kişisi haline gelecektir.

Türk milliyetçilerinin ezeli ve ebedi hayali, büyük vatan; Turan hayali, coğrafyada gerçekleşmeyebilir. Dolayısı ile bütün Türkleri imparatorluk dönemlerinde olduğu gibi tek bayrak altında coğrafyada bütünleştiremeyebiliriz. Lakin sosyal her alanda tüzel kişiliğe dönüşerek bütün Türkleri tıpkı uluslararası şirketlerin yeryüzünün her köşesinde aynı bayrakla temsil edilmesi gibi, biz de bütün Türk birliğini tek bayrak altında bütünleştirebiliriz. İşte bunun en çarpıcı ve en mümkün olabilecek şekli Turan Ordusudur.

"Hayal bunlar" diyenler olacaktır.

Olsun da.

Ancak güzel bir hayal ve bu defa coğrafi birlik gerekmediğinden gerçekleşmesi zor değil.

Denilebilir ki bu orduyu kim yönetecek?

Türk devletlerinden birine zarar geldiğinde müdahale kararını kim verecek?

Elbette böyle bir ordu, kendi kendine yeten üniter bir devlet ordusu gibi olamayacaktır. Ortaklığın çatısını oluşturacak bir kurumsal yapının yanında bir çeşit Türk NATO'su gibi neyin nasıl olacağının da hukuki düzenlemesi olacaktır. İşte bu düzenleme yukarıdaki soruları cevaplayacaktır.

Konuyla ilgili olarak bir gazeteye açıklama yapan Prof. Dr. Kürşat Zorlu: "Bu, Türk dünyasında ve özellikle Türkiye'de zaman zaman gündeme gelen bir konudur. Karabağ savaşıyla birlikte Türkiye-Azerbaycan askeri işbirliğinin neticeleri bu konuyu daha farklı bir boyuta taşıyor. 2013 yılında Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moğolistan'dan oluşan teşkilata "Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı" adı verilmişti. Çok da heyecan uyandırmıştı. Adeta öncü haberleri bile bir yerleri ürkütmüştü. Turan Ordusu çok önemli bir hedef ve şu an için bir heyecanın, bir idealin söyleme yansıması. Uzak vadede beklentinin de yüksek olacağının bir göstergesi. Hâlihazırda Türk Konseyi bünyesinde ortak askerî kapasitenin güçlendirilmesi ve teknik işbirliğinin somut adımlara taşınması üzerinde durmak gerekiyor."

Zorlu, bu demecinde Türk birliğinin askeri bir güce dönüştürülmesinin çok kolay olamayacağını da belirtiyor.

"Gerekli zihinsel çerçeve ve uluslararası dengeler kabul edilebilir seviyeye ulaşmadan böyle projelerin çokça seslendirilmesi süreci akamete de uğratabilir."

Kürşat Bey haklı.

Hem Türk devletlerinin akıl ve zihin olarak belirli bir düzeye gelmesi gerekiyor ve hem de uluslararası camianın ve özellikle de bundan hoşlanmayacak ülkelerin durumunun dikkate alınması gerekiyor.

Bu sebeple Turan Ordusu kurulmadan önce bizi oraya taşıyacak alt yapının kurulması gerekiyor. Öncelikle ortak ticari kurumlar kurulmalıdır. Sonra sanat ve kültür birliğine giden süreç belirli bir planlamayla düzene sokulmalıdır.

Çok daha önemlisi eğitim politikaları geliştirilmeli öğrenci alışverişleri rastgele değil, sistemli, düzenli, amaca yönelik olarak yapılmalıdır. Bunun için de Türkiye'yi yönetenlerde böyle bir siyasi irade olmalıdır.

Uzak görüşlü, gelecek yönelimli, büyük hedef koyabilen liderlere ihtiyacımız var.

Şimdilik küçük fikir kırıntıları ortalıkta dolaşsa da, bir gün büyük ülkü erleri çıkacak ve Turan'ı kurumsal kişiliğe dönüştürerek her bir Türk'ü zihnen bir arada toplayacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları