Töre’lenmeliyiz!

Kurtuluşun yolu millî hislerle memlû olmaktan geçmez; okumaktan geçer. Ne okursan oku ama oku! Millî hislerle memlû olanlar, okurlarsa mecralarını bulacaklar ve fikirlerini sistemleştireceklerdir.
En yakındığımız okumamak... Çağın şartları okumayı hem kolaylaştırdı, hem zorlaştırdı. Televizyonun karşısına geçen, eline kitap alamıyor. Keza internetin başına geçen de... Her ikisi de gerekli ve her ikisi de bizler için yol açıcı. Ancak kalıcı bilgi okumakla mümkün. Kalıcı bilgiyi ise ilmî, fikrî, edebî dergilerle, kitaplarla elde ederiz.
Kalıcı bilgi?
Bilgimiz kalıcı olmazsa senteze varamayız, analitik düşünemeyiz, sebep-sonuç ilişkisine kafa yoramayız; imanımızı, inancımızı kuvvetlendiremeyiz. Kısaca meselelere deva bulamayız. Fikir üretemezsek memleket fikirsizlerin, art niyetlilerin, maşaların eline düşer.
İşte ülkenin hâli!
Meseleler fikirle halledilir; kavgayla değil! Yeri gelince kavgadan kaçamazsın ama o kavga günlerinin gelmemesi için okumak zorundasın. Kavga günleri gelse dahi, okuyanlar öne çıkar, okumayanlar yenilgiye uğrar!


***


Uzun zamandır Töre dergisinden bahsedecektim. 1970’li yılların başında susuz vahada âdeta bir fikir pınarıydı. Vahalar yok değildi; Türk Yurdu, Türk Kültürü, sonra Türk Edebiyatı hatta Hisar, fikir ve edebiyat sahasında yol açıcı periyodik yayınlardı. Ama Milliyetçi Hareket’in fikir çatısı örgüsünde Töre’nin yeri başka idi.
Töre, zaman zaman kesintiyle uğradı. Görüyorum ki, yine “Fikir Sanat ve Edebiyatta Töre” adıyla, “mektep” (ekol) olma yolunda büyük iddia taşıyor.
Töre, Ömer Faruk Beyceoğlu yönetiminde... Yayın danışmanı A. Yağmur Tunalı, sanat koordinatörleri ise H. Nurcan Yazıcı ve Ahmet Şafak.
Yine eskisi gibi abonelik sistemini devreye sokmuş, şehirlerde ve özellikle üniversitelerde temsilcilikler kurmuş.
Dergide, zaman zaman belli konulara ağırlık veriliyor. Mayıs sayısı üstün zekâlı çocuklarla ilgili bir dosya. İlim adamları üstün zekâlıların meselelerini derinliğine inceliyorlar. Maksat beyin göçüne dikkat çekmek.
Töre dergisinin önemli bir özelliği illerde “Töre sohbetleri” düzenlemesi... Sohbetler bütün Türkiye’ye yayılacak. Şu anda her ay Ankara’da, İzmir’de, Sakarya’da, Çorum’da, Sivas’ta, Trabzon’da, Antalya’da yapılıyor. Yakında Diyarbakır, Mardin, Van, Konya, Adana ve Mersin’de de başlayacak, giderek yaygınlaşacak. Burada Türk Kamu-Sen’in ve bu kuruluşa bağlı Türk Eğitim-Sen’in hakkını teslim etmek gerekir. Yolu onlar açıyor.
Töre’ye sahip çıkalım... Yaygınlaştıralım ve “mektebimiz” kök salsın.
Kitleler sistemli fikirle yönlendirilebilir. Şu netameli günlerde Töre pınarı gürül gürül akarsa teyakkuzda oluruz.
Dergiyle irtibat kurmak, temsilcilik almak isteyenler, şu telefondan ulaşabilirler:
0532 3731124

Yazarın Diğer Yazıları