Test-matik liseler

Anayasa Mahkemesi Saray korkusundan dershanelerle ilgili kararını geciktirdi. Dershanelerin birçoğu liselere dönüştürülmüştü. Derslerin başlamasına az zaman kala karar açıklanınca, dershane sahipleri ne yapacaklarını şaşırdılar; muallakta kaldılar.

Üniversiteler test usulüyle öğrenci kabul ettikleri müddetçe, dershaneler olacaktır. Kaçamazsınız. Diğer taraftan öğrenci okulundaki eğitimi yetersiz görüp takviye eğitim isterse ne yapacaksınız? Mecburen dershaneye gidecek. (Adına ne dersen deyin, her biri birer dershane!)

Lise 4 yıl, hazırlık sınıfı da olursa 5 yıl. Normal liselerde okuyanlar, en kaliteli liselerde dahi okusalar, 11. sınıftan itibaren dershaneden liseye dönüşmüş eğitim müesseselerine gitmeyi planlıyorlar. Çünkü bu okullarda, müfredat geçiştiriliyor, sürekli test çözdürülüyor, üniversiteye hazırlık görülüyor. Yani bildiğimiz dershane usulleri işletiliyor. Her biri birer test-matik lise!

Tabiî eski dershaneye verilen parayla liseye dönüşmüş dershaneye verilen para bir değil. Liseler 2 misli, 3 misli pahalı. Hani öğrenciler dershanelerden kurtarılacaktı? Daha çok dershanelere sürüklenmiş olmuyorlar mı? Üstelik, "gerçek lise" mantığından da uzaklaşıyorlar.

Bir apartman katı; al sana lise!

Bizim semtteki dershaneler liseye dönüştü. Bahçe yok. Belki içeride bir odayı kantin hâline getirmişler. Ama öğrenciler apartmandan dışarı çıkmayı tercih ediyorlar; çünkü, sigara içecekler. Bazen binanın önünden geçiyorum, bakıyorum, kızlı erkekli dışarıda ellerinde birer sigara; öğretmen, müdür korkusu hiç mi hiç yok!

Hani sigarayla mücadele ediliyordu? Öğrencilere hiçbir surette müsamaha gösterilmemeli, değil mi?

Lise dönemimizden bir hatıramı anlatacağım. Eskiden sigara kontrolünün nasıl sıkı tutulduğunun bir örneği. Yozgat-Yerköy Lisesi son sınıfındayız. (Bu arada: Biz dershane falan bilmeyiz. O zaman Ankara'da bir "Büyük Dershane" adını duymuştuk, neye yaradığının da pek farkında değildik.) Sık sık arama yapılır, öğrencinin sigara içip içmediği kontrol edilirdi. Birinde edebiyat bölümünde (Ben fen bölümündeydim.) arama yapmışlar, rahmetli Mehmet Gül'ün cebinden bir tane sigara çıkmış. (Bildiğiniz Mehmet Gül. Eski İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı, eski MHP İstanbul milletvekili) Mehmet'i disipline verdiler. Hâlbuki o sigara içmezdi. (Ömür boyu da içmemiştir.) Onun sigara içmediğine herkes şahit olduğu için disiplinden kurtuldu. Cebinden sigara çıkması da içmediği için. Biri ikram etmiş, önünde atmak istememiş, cebine koymuş, unutmuş.

Şimdi devlet kapalı alanlarda sigarayı yasaklıyor ama okullarda sigara daha yaygın hâle geliyor. Okul disiplini hak getire.

Sizin paralelleşerek birbirinize girmeniz ülkeye zarar. Dershane meselesi eğitim için büyük bir kırılma. Kavga her yere sirayet ettirildi; ezilenler ise masum halk çocukları!

2014-2015 yılları arasında kapanan dershane sayısı 2 bin 698, açılan özel okul sayısı 3 bin 428'miş. Bin 636 dershane özel öğretim kurumlarına dönüşmüş.

Diğer liselerde bayrak törenleri olur. Bu liselerde sanmıyorum ki olsun. Bütün öğrenciyi nereye toplayıp da tören yapacaksın!

Her şey tepetaklak.

Yazarın Diğer Yazıları