Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale korkusu!

31 Aralık 2014 tarihinde Çanakkale Valisi Ahmet Çınar’ın imzasını taşıyan bir genelge yayınlandı. Genelgede “Ülkemizin her köşesinden gelen gençlerin kanlarını dökerek, ’Çanakkale Geçilmez’ destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümü, 18 Mart ve 24-25 Nisan 2015 tarihlerinde ilimizde büyük coşku içinde kutlanacaktır” denildikten sonra yurdun her köşesinden Avustralya ve Yeni Zelanda başta olmak üzere yabancı ülkelerden gelen ziyaretçilerin sayısında her yıl artış olduğu, yollarda, otoparklarda ve feribot geçişlerinde uzun süreli beklemeler meydana geldiği, bu sebeple 18 Mart 2015 tarihinde Mehmetçik Abidesi’nin bulunduğu bölgenin ziyaretçilere kapatılacağı, ayrıca 24-25 Nisan 2015 tarihinde uluslararası düzeyde yapılacak törenler sırasında bölgenin, halkın ziyaretine kapatılacağı bildiriliyordu..
Genelge ilgili makamlara bilgi için sunuluyor ve okullara duyurular yapılarak, söz konusu tarihlerde gezi programlarının yapılmaması, üniversite öğrencilerine de gerekli bilgilerin verilmesi isteniyordu!
Yine bu kapsamda söz konusu tarihler için Çanakkale caddelerinde otopark yasağı konuldu ve trafik tedbirleri alındı.
***
Bakar mısınız, hem “Zafer, Çanakkale’de coşku içinde kutlanacak” deniliyor, hem de tören alanlarının, bütün öğrencilere ve halka kapalı olacağı bildiriliyor! O halde, zaferi Çanakkale’de coşku içinde kutlayacak olanlar kim? Yeni Zelandalılar ve Avustralyalılar mı? Gençler olmadan zafer kutlamanın ne anlamı var?
Bu arada bazı illerde Çanakkale Zaferi’nin camilerde anılacağı, bu itibarla öğrencilerin camilere yönlendirilmesi isteniyor! Bilindiği gibi vatandaşların camiye, kiliseye veya havraya gidip gitmemesine devlet karışamaz! Şayet bu uygulamaya sessiz kalınırsa, yarın Suudi Arabistan’daki gibi namaz vakti dükkânını kapatıp camiye gitmeyeni de sopayla döverler... Oysa böyle bir davranış, dindarlık değil, dinden geçinerek ikiyüzlülük yapmaktır. Zira dinde zorlama yoktur!
***
TGB’li gençler, “Daha önce de 19 Mayısları yasakladılar, karşılarında 250 bin genci buldular; 29 Ekimleri yasaklamaya çalıştılar, Türk Milleti milyonlar oldu Anıtkabir’e aktı, milli bayramlarımızı yasaklamaya çalışanlara cevabını verdi. Şimdi gençlik olarak 18 Mart’ta Çanakkale’den sesleneceğiz: Hangi Çılgın Bize Zincir Vuracakmış!” diyerek yasakları tanımayacaklarını ve Çanakkale’ye gideceklerini açıkladı.
Yasağı koyan Çanakkale Valisi, böyle bir kararı tek başına alamaz. Emir yukarıdan gelmiş, bu belli. Fakat gençlikten ve halktan bu kadar korkmanın sebebi nedir?
2005 yılında, Çanakkale Savaşlarının 90’ıncı yıldönümü törenleri için Çanakkale’ye gelen Avustralya Başbakanı John Howard ve Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’ye Gelibolu Yarımadası’nın, savaşta büyük kayıplar veren Türkiye, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Fransa, Kanada ve Hindistan arasında oluşturulacak ortak bir Uluslararası Platform tarafından dönüşümlü olarak yönetilmesini teklif etmişti...
Projenin ikinci safhasını ise bu ülkelerin en fazla kayıp verdiği bölgeleri kendi gelenek ve göreneklerine göre düzenlemesi oluşturuyordu.
Bu teklif, Pepe tarafından hemen reddedilmişti. Fakat konuyu inceleyen Sadi Somuncuoğlu, teklifin daha sonra Başbakan Erdoğan’a iletildiğini ve Erdoğan’ın olumlu cevap verdiğini bildirmişti.
Avustralya Başbakanı Howard, Başbakan Erdoğan’la görüşmesinden sonra, bölgeye bir uzman heyet göndermiş, heyetin verdiği rapor sonucunda da Avustralya, Gelibolu’da yapılacak çalışmaları yerinde denetlemek üzere Ankara’ya resmi bir görevli atanmasını kararlaştırmıştı. Avustralyalı denetçi, Türk yetkililerle birlikte çalışacaktı...
***
Gizli sürdürülen bu çalışmalar, bir sonuca ulaştı herhalde! Bakınız Osman Pepe, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın teklifini reddettikten sonra gözden düştü! Bir daha aday gösterilmedi. Artık adını bile duymak istemiyorlar!
Çanakkale için her yıl yeni bir savaş vermek zorunda mıyız?

Yazarın Diğer Yazıları