‘Süreç’ gitti gider!

Ak Parti yönetimi, hâlâ “barış süreci”- yle Türkiye’nin “kansız” günlere yol alacağına inanıyor mu?
Prof. Dr. İdris Bal, bir AKP milletvekilidir. Daha önce Recep T. Erdoğan’ın önüne 75 sayfalık bir “barış süreci raporu” koyduğunu ve gidişten hiç umutlu olmadığını yazmıştık.
İdris Bal, dobra dobra konuşuyor. Basın mensupları TBMM’de Suriye’de, PYD’nin sınırı kontrol etmesi ihtimali üzerine görüşünü soruyor. Diyor ki:
“Uzun süredir dikkatli olunması gerektiğini söyledim. (...) Maalesef görüyoruz ki bu kaygılarımın yersiz olmadığı bir bir gerçekleşiyor. (....) Şunu unutmamak lazım, belirli bir süreç içerisinde zamanında adım atmazsanız eğer, belirli hatalar yapılırsa daha sonra hangi adımı atarsanız atın bunun maliyeti yüksek olur. Dolayısıyla bu süreci bizim daha iyi okumamız gerekiyordu.”
Prof. Dr. İdris Bal’ın, “Süreci bizim daha iyi okumamız gerekiyordu.” sözüne takıldınız değil mi?
Demek ki gelişmeleri iyi okuyamamış Ak Parti Hükûmeti.
Hükûmet sözcüsü Bülent Arınç, önceki gün bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada PYD’nin fiilî kontrolüyle ilgili, “de fecto durumdan istifade ettiğini ve tavrının geçici olduğunu” söylüyor, küçümser bir hava içinde...
Meselenin böyle geçiştirilemeyeceğini zaman gösterecek dememize gerek yok... Ankara’nın başını kuma gömdüğü apaçık...
Bu sıra Barzanî atakta... A. Öcalan’ın talebini Barzanî karşılıyor. Belki şundan: A. Öcalan’ın, Barzanî’ye “Kürtlerin lideri ol” gibi kendisinden beklenmeyen bir mektup gönderdiği mervîdir. Bu mektup Barzanî’nin sahasında bazı gazetelerde yayınlanmış ama PKK sahası, bunu görmezlikten geliyor. Mesud Barzanî bu mektuptan da cesaret alarak Erbil’de, etnisitenin dört parçasını birleştirmenin önemli bir adımı olarak konferans düzenliyor.
(Bir parantez açacağım: Türkmenler de dört parçalı, hatta beş, hatta altı, yedi parçalı... Konferans düzenleseler ne olur... Meselâ merkez olarak onlar da Erbil’i seçseler! Erbil, Selçuklu’dan beri Türkmenlerin en kesif olduğu yöre! Türkçe konuşanların parçaları hangileri diyeceksiniz: Irak’ta, Suriye’de, İran Azerbaycan’ında, Gürcistan Ahıska’da, Borçalı’da, Nahçivan’da ve hatta Ermenistan’da... Yunanistan, Bulgaristan taraflarına dönmüyorum! Aslında Kürtleri bu dairenin dışında tutmak mümkün değil. Bütün çevre bizim uzantımız. Hadi yeni konferans hazırlığı yapalım!)
Prof. Dr. İdris Bal, son gelişmelere bakarak: “Bir pişmanlık görmüyorum. Terörü bırakma görmüyorum. Öyleyse insanların da şiddete devam etmek isteyenlere karşı, yani şiddetin hazırlığını yapanlara karşı hoşgörü göstermesi doğru değildir. Onları kucaklaması tam tersine saflık olur, iyi niyetimi kullandırtmak olur diye düşünüyorum.” diyor.
İdris Bal, sözün bittiği yeri işaret ediyor! Yarın bizzat bana anlattıklarını vereceğim. AKP yönetimi lütfen dikkatli okusun!

Yazarın Diğer Yazıları