Mustafa Kemal’in Cemal Paşa’ya vefasının belgesi

Elime önemli bir belge geçti. Bu belge bir yerde daha önce yayınlandı mı, bilmiyorum. Meselelere vâkıf kişiler yayınlandığını hatırlamadılar. Belge, Cumhuriyet arşivinden çıkmıştır. Belgenin altında dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in, Başbakan İsmet İnönü’nün ve bakanların imzaları var. Tarih: 30 Ağustos 1927.
Bazıları Mustafa Kemal’e nasıl çamur atarım çabasıyla İttihatçı mıydı, Ermeni tehcirinde rolü var mıydı? Tehciri savundu mu, savunmadı mı? Bunları tartışıyorlar.
Maksat Mustafa Kemal üzerinden “Türk”ü silmek, Türkiye Cumhuriyetinin, bayrağımızın adını değiştirmek için her yolu mübah gören Ak Parti Hükûmetine hizmet olsun!
Geçmiş hâdiselere bugünden bakarsanız hiçbir netice alamazsanız. Bunu tartışmayalım. Size belge vereceğim. Netice alacağınız bir belge. “Kıyım” kelimesini kullanarak kitap yazan ve Taşnakçı zihniyeti ziyadesiyle sevindiren “Hepimiz Ermeni’yiz Grubu”nun (PKK’nın da demeliyim!) en sıkı teorisyenlerinden Hasan Cemal adındaki gazetecinin dedesi Cemal Paşa, Tiflis’te 21 Temmuz 1922’de iki yaveriyle birlikte Ermeni militanlarca katledilmişti.
Cemal Paşa İttihat ve Terakkî Fırkası içinde, Enver ve Talat Paşalarla birlikte anılan üçlünün üçüncüsüdür. Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı yenik çıkınca, üçü de yurt dışına kaçtı. Üçü de katledildi.
Yayınlayacağım belge, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetinin vefasını gösteriyor. Ayrıca Cemal Paşa’yla birlikte öldürülen yaverlerin aileleri de korunmuş, onlara da gayrimenkuller verilmiştir.
Aşağıdaki belge, Cemal Paşa’nın eşinin, çocuklarının, kardeşlerinin mağdur olmaması için İstanbul’da dükkânlar ve arsa verilmesi belgesidir. Bugünün Türkçesiyle veriyorum:
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü
Adet: 5559

KARARNAME
Beyoğlu Feriköy’de Fransız Mezarlığı karşısında Tatavla Caddesi’nde bulunan ve mübadil olmayan (değişime tabi olmayan) kişilerden Viçin Herkoçyan’dan metruk (geri kalmış) olup, 9 Eylül 1919 tarihinde hükümetçe el konulmuş olan ve Herkoçyan varislerinin genel vekili ile Diş Tabibi Bafim Efendi arasında yapılan sözleşme gereğince, kira süresinin bitiminde aynen kiralayana devir ve teslim edilmek ve aylık yüz lira kira bedeli ödenmek şartıyla, kiracı Bafim Efendi tarafından birer katlı olarak 0/1450 metrekare olan arsa üzerine inşa edilen dükkânlarla geri kalan, bin iki yüz metrekare arsadan 805 metrekaresine, Mahalli İdare Heyeti’nce toplam yirmi bin lira kıymet takdir edildiği anlaşıldığından, 31 Mayıs 1926 tarih ve 882 numaralı kanun gereğince anılan dükkânlarla arsanın, Ermeni komiteleri tarafından şehit edilen devlet büyüklerinden Cemal Paşa’nın, vefat ettiği dönemde nafakasını karşıladığı sırada geride bıraktığı eşi Seniha, kızı Kâmran Hanımlarla, oğulları Ahmet Rüştü, Hasan Necdet ve Hasan Behçet Beyler ile büyük kız kardeşi Şaziye, küçük kız kardeşi hiç evlenmemiş ve özürlü Ayşe Sıdıka Hanımlara paylaştırılması, Maliye Bakanlığı’nın 21 Temmuz 1927 tarih ve 9481 numaralı yazısıyla, yapılan teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca 30 Ağustos 1927 tarihinde uygun görülerek kabul edilmiştir.

30 Ağustos 1927

Cumhurbaşkanı
İmza
(Mustafa Kemal)

Başbakan
İmza
(İsmet [İnönü])


***


Mustafa Kemal üzerinden Türk düşmanlığı yapanlar, “Gördünüz mü? Ermenilerin gayrimenkullerini gasp etmişler, Ermenileri ’kesen’Paşa’nın yakınlarına vermişler!” diyeceklerdir. Yok öyle bir şey! Bedel ödenmiştir. Üstelik Cemal Paşa’nın, Ermenileri koruduğuna dair ifadeleri vardır. 1909’da Çukurova’daki Ermeni grupların kışkırtılmasıyla meydana gelen müessif hâdisede, Cemal Paşa işgüzarlık etmiş, Türkleri sallandırmıştır! (Hatıralarını Dr. Ahmet Zeki İzgöer yayınlamıştır: Hatırât, 2012).
Burada göz önünde tutulması gereken husus, eski devlet büyüklerine, vatan için çalışanlara gösterilen vefadır.

Yazarın Diğer Yazıları