Koalisyonlar uzun ömürlü olmuyor!

AKP dışında diğer partiler “Hırsızlardan hesap sorulacak” diye meydanları inlettiler. AKP hırsızlardan hesap sorulmasına yanaşmayacağına göre nasıl koalisyona gidilecek?

Birbirine geçişler çok kolay olduğu için CHP ile HDP koalisyon kurabilir ama ikisinin milletvekili sayısı 232’de kalıyor. MHP’ye ihtiyaç var. MHP’yi HDP ile yan yana düşünebilir misiniz?!

Türkiye’de silâhlı gücü, ordusu olan bir parti seçimde %13,1 oy alabiliyor. Silâhlı güç, dağı bırakın şehirde geziyor. Milletvekilleri gidip Kandil’de silâhlı gücün yöneticileriyle istişare ediyor. Böyle bir şey mümkün mü?! Hangi ülkede görülmüş! 6-7 Ekim’de yandaşlarını, silâhlı güçlerini bir sözle sokağa döktüler. 50 kişinin canına kıydılar. Mala verilen zararın hesabı bilinmiyor. “Bu parti kapatılmalıdır!” diye yazdım. (Yazımdan sonra başkaları da kapatılmasını dile getirdiler.) Adamlar beni savcılığa verdiler! “Kin ve düşmanlığa” teşvik ediyormuşum! Nasıl da suç bastırıyorlar!

Yıkıcıları, bölücüleri başında gezdiren AKP ve Recep T. Erdoğan’dır. Düşünebiliyor muzsunuz? Dolmabahçe Sarayı’nda AKP Hükûmeti’nin yetkilileriyle II. Sevr Antlaşması’nı açıkladılar! Abdullah Öcalan’ın 10 maddelik “bölücülük” dayatmasını biliyorsunuz.

Başımıza çıkarttıkları, kendisinin de işine geldiği için seçim döneminde “bölücü” dedikleri parti, sırf AKP yüzünden Meclis’e girdi. Benim için fark etmiyor; ha AKP Meclis’e girmiş, ha HDP! İkisi de netice itibarıyla aynı şeyi düşünüyor; biri “Siyasî İslâmcılık” adına, diğeri “Marxistlik” adına aynı hedefe varmak istiyor.

AKP ile HDP ikisi oturup koalisyon kursun diyeceğim ama HDP’ye ödünç oy verenlerin AKP’ye hınçları var. HDP’ye ödünç oylar lâzım; erken seçim ufukta görünüyor.

Türkiye’de ilk koalisyon hükûmeti, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra CHP’nin lideri İsmet İnönü’nün başbakanlığında kuruldu. 20 Kasım 1961’den-20 Şubat 1965’e kadar üç farklı koalisyon. Biriyle olmuyor, diğeriyle...

Dokuz sene sonra yine koalisyon: Bülent Ecevit’in başında olduğu CHP ile Necmettin Erbakan’ın başında olduğu MSP arasındaki ortaklık Ocak 1974’te başlıyor, kasımda bitiyor: 10 aydan bile az. 17 Kasım 1974’ten sonra 12 Eylül 1980 Darbesi’ne kadar tek başına iktidar olan bir parti yok: AP-MSP-MHP-CGP Hükûmeti (1975-1977, 15 ay), 1977’de 1 aylık Bülent Ecevit’in azınlık hükûmeti, ardından CGP’siz AP-MSP-MHP koalisyonu (Temmuz 1977-Ocak 1978). CHP %41,39 oyla seçimin birincisi çıkıyor ama11 milletvekili gerekli hükûmet kurmak için. B. Ecevit, Güneş Motel Operasyonu’yla 11 milletvekilini AP’den ayarlıyor ve hükûmeti kuruyor ama uzun ömürlü olmuyor (Ocak 1978-Kasım 1979). Sonra 12 Kasım 1979’da Süleyman Demirel’in kurduğu azınlık hükûmeti ve ardından darbe!

ANAP, Aralık 1983’ten Kasım 1991’e kadar dört dönem iktidar. Peşinden koalisyonlar başlıyor: Hep kısa ömürlü. 1991’den, Kasım 2002’ye kadar 7 koalisyon hükûmeti ve 3 azınlık hükûmeti. 2002’de AKP geliyor.

Demek ki koalisyon hükûmetleri yaramıyor. Yine erken seçim görünüyor.

Yazarın Diğer Yazıları