Kimliksiz vatandaşlık!

Recep T. Erdoğan, önceki gün partisinin grup toplantısında “Millî birlik ve kardeşlik projesi” nden bahsediyor. Bizim “PKK açılımı” dediğimiz proje... 2009’dan itibaren, “millî birlik” örtüsü altında nasıl “PKK açılımı” yapıldığını herkes gördü: Tam anlamıyla millî birlik ve kardeşliğe atılan dinamit! Yakın zamanda iki dilli olacağımız da açık: Mahkemelerde ana dille savunma, mekteplerde seçmeli dil, resmî dairelerde ana dil... İleride etnik gruplara imtiyaza, ardından ayırıma gidileceğini görmemek için insan aklını yitirmiş olmalı! R. T. Erdoğan grup toplantısında aynen şunları söylüyor:
“Biz millet olarak, 75 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak (...) bu topraklardaki yaklaşık bin yıllık tarihimiz boyunca istiklalimize hürriyetimize yönelik her saldırıya karşı bizler kükremiş bir milletiz. Millet diyorsam, asla ve asla bir ırkı, bir etnik kökeni, bir inanç grubunu kastetmiyorum. Millet, bizim için ortak tarihi olan, istikbale aynı nazarla bakan, ortak idealleri olan bir topluluktur. Yani bu topraklar üzerinde millet 75 milyonun tamamıdır. İlk Mecliste Gazi Mustafa Kemal’in anâsır-ı İslâmiye diye onun ruhunu, özünü ifade ettiği topluluktur. İşte biz bin yıllık ortak tarihimiz boyunca Türk, Kürt, Arap, Laz, Gürcü, Çerkez, Boşnak, Pomak, hiçbir ayrım yapmaksızın, aklınıza hangisi geliyorsa, hep birlikte var olduk, hep birlikte yaşadık, istiklal ve hürriyetimizi de hep birlikte savunduk.”

***

Hamaset cilâsını kaldırmadan dinlerseniz ne güzel konuşma. Tam da millî birlik konuşması, dersiniz.
Hâlbuki arızalı bir konuşma... Hamasetin altında derin bir farklılaştırma var:
“Millet olarak...” ne demek? Adı yok mu bu milletin?
“Ecdada tutkunluk...” Hangi ecdat? Ecdadın adı ne?
“Her saldırıya kükremiş milletiz.” Adı ne bu kükreyen milletin?
“Bu topraklar üzerinde millet 75 milyonun tamamıdır.” Yine “millet”in adı yok!
“İlk Mecliste Gazi Mustafa Kemal’in anâsır-ı İslâmiye diye onun ruhunu, özünü ifade ettiği topluluktur” diyor. İlk Meclis’te halkın kanaat önderleri var; İkinci Meclis’te ise, çoklukla Mustafa Kemal’in seçtikleri... Vurgu asıl buna! Ama Mustafa Kemal Birinci Meclis’te hangi anâsır-ı İslâmiye diye onun ruhunu, özünü ifade ediyor? Bir adı yok mu bunun?
“Bin yıllık ortak tarih...” Bir “millet”in tarihi var ve onun da adını koymuşlardır! Nedir bu ad?
Yine sıralıyor (Bana bıkkınlık geldi bu sıralamalarından!): “Türk, Kürt, Boşnak, Laz...” Bin yıl önce de hepsinin tek adı vardı. Niye bütün tarihlerin kaydettiği o tek ad söylenmiyor?
Arızasız tek cümle: “İstiklâl ve hürriyetimizi de hep birlikte savunduk”. Yine soracağım: Kim olarak?
R. T. Erdoğan sonra sözü “tek millet” e getiriyor ama nasıl: “Onun için, milli birlik ve kardeşlik projesi diyoruz. Bakın bunu unutmayın, milli birlik; bundan daha güzel ne olabilir? Bu milli birliğin içerisinde her etnik unsur var. Tek çatıda toplanacağız. Nedir o? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve kardeşlik.”
“Vatandaşlık ve kardeşlik” diye dünyanın neresinde bir millet adı var?
“PKK açılımı”nı aklınızdan silin. Bir neticeye varamazsınız; bu millete büyük acı yaşatırsınız. Unsurların içinde bütünleştiği bir millet var o da Türk Milleti.
Mustafa Kemal’in anâsır-ı İslâmiyeden kastı da “Türkiye’de yaşayan herkes Türk’tür!”

Yazarın Diğer Yazıları