Kemalizm-Türk bağı?!

Köşem müsait olsaydı da, Vahdet gazetesinde yazan, Türkiye Yazarlar Birliği'nin kurucusu, uzun yıllar genel başkanlığını yapan ve hâlen şeref başkanı olan ve üstelik Ak Parti'ye yakın duran D. Mehmet Doğan'ın "Biyoloji mi, sosyoloji mi?" başlıklı yazısını buraya alabilsem...

Bir Ak Parti yakınının bu yazıyı yazması da mühim. Gerçi yazısını Recep T. Erdoğan'ın "tek millet" sözüne de bağlıyor ama, R. T. Erdoğan'ın bir türlü o tek milletin "Türk" olduğunu dillendiremediğini, zaman zaman "Türk milleti" dese dahi, başka bir ifade bulamadığı için demek zorunda kaldığını söyleseydi ve: "Recep Tayyip Bey, benim ömrüm Millî Görüş'ün fikriyatını güçlendirmekle geçti. Verdiğim eserler ortada. Benden nasıl nasiplenmediğinizi anlayamadım. Türkiye'de yaşayan herkes Türk'tür. Üst kimlik sosyolojik olarak budur. Biyolojik tercihler hayvanlar içindir." deseydi...

D. M. Doğan, Nobel'i alan Aziz Sancar'a hak verirken "Kemalistlik" meselesine girdi. AKP'nin el üstünde tuttuğu ve Milliyet'e yerleştirdiği bir kadın yazarın Aziz Sancar'ın "Türk'üm" demesini, aklı ermediği hâlde, Kemalizm'e bağlamasına atıfta bulunarak "Evet, Kemalizm Türk kimliğini etnikleştirmek istedi, İslâm'dan ve Osmanlı'dan tecrit ederek bunu yapmaya çalıştı, fakat başaramadı. Bu etnikçi kimliğe ırken Türk olanlar dahi sahip çıkmadı, hatta Kemalizmle en şedit mücadeleyi Türkler verdi." diyor.

Tarihî şartları dikkate almadan doğrudan suçlamak niye?

Nutuk üzerine çalışıyorum. Yeni bir okuyuş. (Osmanlı yazısından çeviri anlamına.) (Osmanlı yazısını ve dönemin kültürünü ne kadar iyi bilirsen bil, okuyuş öyle kolay olmuyor. Ciddî yayınlar da önümde elbette ama, en çok yanılanların en iyi bilenler olduğunu görüyorum. Onun için dikkat şart. Hâliyle iş uzadı.) Nutuk'un mazmunu "Türk"...

İtilaf Devletleri İstanbul'u 16 Mart 1920'de işgal ediyorlar. Millî Mücadele'yi başlatmış olan Mustafa Kemal aynı gün şu beyannameyi yayınlıyor (son kısmı):

"... bu­gün İs­tan­bul'u cebr­en iş­gal et­mek sûretiy­le Dev­let-i Osmaniye'nin ye­di ­yüz se­ne­lik ha­yat ve hâkimiyetine hitâm ve­ril­di. Ya­ni, bu­gün Türk mil­le­ti, ka­bi­li­yet-i me­de­ni­ye­si­nin, hak­k-ı ha­yat ve is­tik­lâ­li­nin ve bü­tün istikbâli­nin mü­da­fa­ası­na da­vet edil­di. Ci­han-ı in­sa­ni­ye­tin enzâr-ı istihsânı ve âlem-i İslâmın âmâl-i is­tih­lâ­sı, ma­kam-ı hi­lâ­fe­tin te­si­râ­t-ı ecnebiye­den tah­lîsi­ne ve is­tik­lâl-i mil­lî­nin mâzi-i şev­ke­ti­mi­ze lâ­yık bir iman ile mü­da­faa ve te­mi­ni­ne mü­te­vak­kıf­tır. Gi­riş­ti­ği­miz is­tik­lâl ve va­tan mücâhe­de­sin­de Cenâb-ı Hak­k'ın avn ü inâyeti bi­zim­le­dir." (1927, s. 313)

Anlamadığınız çok kelime var ama sözün özü belli. Eğer Padişah mücadeleye girseydi, aynı şekilde konuşacaktı. Savaş bittikten sonra, yeni bir devlet kuruluyor. Kuran da ana unsur "Türk", yani üst kimlik. Osmanlı'da başlayan Türklük Cumhuriyet'te ister istemez had safhaya varmıştır. Zamanın dünya konjonktürü başka türlüsüne el vermiyordu. Bugünden düne bakarken ihtiyatlı olalım, Kemalizm'le "Türk"ü karıştırmayalım, Mustafa Kemal'i kullananlar üzerine fikrimizi teksif edelim.

D. Mehmet Doğan, Türk'ü anlatırken doğrusunu yazmıştır. İnşallah Saray ve çevresi, D. M. Doğan'ın ne demek istediğini idrâk eder!

Yazarın Diğer Yazıları