Kalan ormanlar için kabuk böceği alarmı!

Akdeniz Bölgesi''ndeki orman yangınları yer yer devam ediyor. Yangın sonrasında, kalan ormanları da yok edecek bir tehdit var: Yangınla birlikte, ortalığa saçılan kabuk böcekleri!

Konunun uzmanı bir orman mühendisinin iddiası şöyle: "Önümüzdeki 10 gün içinde, kısmen yanmış olan ağaçlar, motorla kesilip kabukları yakılmazsa, kabuk böcekleri kalan ormanları da kısa zaman içinde kurutacaktır! Bu böcekler sadece Akdeniz bölgesinde kalan ormanları değil, Karadeniz bölgesindeki ormanları da yok edebilir."

Uzman kişiye, "Yanan ağaçları kesmeyin, ilkbaharda köklerinden filiz verecektir" diyenler bulunduğunu hatırlattım. Kabuk böceği tehdidi karşısında bunun doğru olmayacağını söyledi ve ekledi: "Bu kadar geniş bir sahada, yanan ağaçların motorla kesilmesi, kabuklarının yakılması hızlı ve çok disiplini bir organizasyonla mümkün olabilir. Bunu yapabilecek tek kurum, Türk Silahlı Kuvvetleri''dir. 10 gün içinde, kabuk böcekleri yok edilmezse, yangından üç-dört kat daha büyük orman alanında ağaçlar kuruyacaktır."

***

Uzman kişinin bir iddiası daha var: "Orman Bakanı''nın yangından belediyeleri sorumlu tutmasını, Cumhurbaşkanı''nın da bu sorumluluğun Büyükşehir Belediyelerine ait olduğunu söylemesini herkes garip karşıladı. Zira orman yangınlarını söndürmekte, orman idaresiyle birlikte orman çevresinde yaşayan her vatandaş kanunen görevlidir. Yalnız, orman yangınlarında evi, hayvanı veya tarlası yananlara dava açmaları halinde tazminat ödüyorduk. Herhalde bürokratların etkisiyle bu tazminatları belediyelere yüklemek için böyle konuşmalar yaptılar. Yalnız bakanlıkta kritik makamlar, 2006 yılından itibaren FETÖ''ye teslim edilmiştir. Bütün devlet kadrolarındaki keşmekeşlik, orman idaresine de yansımış, diploması olmayan, yani konu ile ilgili hiçbir uzmanlığı bulunmayan kişilere görev verilmiştir."

Orman kanununa baktım, sadece orman yangınlarında görev yaparken ölen ve yaralanan vatandaşlarla ilgili tazminatlar düzenlenmiş. Orman yangınından zarar gören vatandaşa tazminat konusu yok! Tabii dava açıldığında, orman idaresinin tazminat ödemesine karar verilebilir.

***

Kabuk böceği konusuna dönelim. Uzman kişinin verdiği bilgiye göre, Doğu Karadeniz''de bu böceğe karşı, çok başarılı bir mücadele verildi. Güney Amerika''dan kabuk böceğini yiyen bir böcek getirildi ve çoğaltılarak ağaçlara bırakıldı.

Konu ile ilgili eski haberler, uzman kişinin verdiği bu bilgiyi teyit ediyor. Mesela bir ajans haberinde şöyle deniliyor:

"Doğu Karadeniz Bölgesi''nde, ladin ormanlarını istila ederek kurumalarına yol açan ''Dendroctonus micans'' isimli dev kabuk böceğine karşı biyolojik mücadele başlatıldı. Zararlı böceğin tek doğal düşmanı olduğu belirlenen ve laboratuvarlarda üretilen ''terminatör böcek'' olarak adlandırılan 3 milyon ''Rhizopfagus grandis'' adlı böcek türü, ormana bırakıldı. Doğu Karadeniz Bölgesi''nde Rize, Artvin, Trabzon ve Gümüşhane''de görülen ''Dendroctonus micans'' adlı dev kabuk böceği, ladin ormanlarını istila ediyor. 1998 yılında tespit edilen bu böcek türü için 1999 yılında biyolojik mücadele laboratuvarı kuruldu. Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü tarafından zararlı böcek türüne karşı mücadele için Trabzon, Maçka ve Torul Orman İşletme Müdürlükleri''nde kurulan laboratuvarlarda; 2 milyon 282 bin 314 terminatör böcek üretilip, zarar gören ormanlarda ağaçlara bırakıldı. Bölgedeki 202 bin 362 hektar ladin ormanından, zarar gören 84 bin 498 hektar ladin ormanında dev kabuk böceğine karşı biyolojik mücadele de yapıldı."

***

Devleti kabuk böceği gibi istila eden ehliyetsiz, liyakatsiz kadrolar için de terminatör kadrolar hazırlamak gerekiyor! Zira bugün, kabuk böceğinin ağaçları kurutması gibi Cumhuriyeti yıkmayı hedefleyen; devleti içten kemiren bir kadronun istilası ile karşı karşıyayız!

Yazarın Diğer Yazıları