İYİ Parti ve 3 gözlem

KOCAELİ- İl Başkanlığı'nın açılışını yapmak için gittiği Kocaeli halkı, kendisinin de yetiştiği bir şehir olarak Meral Akşener'i bağrına bastı.. Fakat bir genel başkan olarak, kendi şehrinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın bir "nezaketsiz, saygısız, terbiyesiz, nobran" bir uygulaması ile karşılaştı. Bu ifadeler Meral Akşener'in kendisine ait.

İYİ Partili gençler, gece İzmit'in ana caddelerini "hoş geldin abla" afişleri ile süslediler. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı'nın emriyle, belediye araçları, sabahın erken saatlerinde bütün afişleri topladı. Üstelik bir hafta önce İzmit'i AKP Genel Başkanı olarak ziyaret eden Tayyip Erdoğan ile ilgili afişler hala şehrin dört bir tarafında dururken…

Bu gözlemi niçin naklettim? İYİ Parti İl Başkanı Dr. Serdar Kaman, Kocaeli'de en az 6 milletvekili ve 6 belediye başkanı çıkaracaklarını söylüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı'nın afişleri neden indirdiği anlaşılıyor. Kısacası, iktidar partisi AKP, İYİ Parti'den korkuyor! İzmit'te ise daha fazla korkuyor. Birinci gözlemim bu.

***

Meral Akşener, şehir merkezinde esnaf gezisi yaparken, Doğu kökenli olduğu aksanından anlaşılan bir vatandaş, "Türkiye önemli günlerden geçiyor. Bu sebeple büyük değişimler olabilir. AKP'ye bu kadar yetki veren millet, İYİ Parti'ye sel gibi akabilir. İYİ Parti 300 milletvekili çıkarabilir." dedi. Tabii ki bu ifade o vatandaşın öngörüsü veya arzusudur.. Ancak bugün için anketlerde yüzde 20 civarında seyreden İYİ Parti'nin, sürpriz yapması kimseyi şaşırtmasın! Bu ikinci gözlemim.

Akşener'in konuşma yapacağı, İl binasının arkasındaki miting alanına girerken, gazetelerden, televizyonlardan tanıyan okurlar ve ayrıca İzmitli arkadaşlarımla ayaküstü sohbetler ettim. Bir okurumuz, "Arslan Bey, ben sosyal demokratım ama İYİ Parti'ye oy vereceğim. Siz duyurabilirsiniz diye söylüyorum. Meral Hanım, siyasi hayatta bulunmuş ama temiz kalmış Sadettin Tantan, Abdüllatif Şener, Osman Pamukoğlu gibi isimleri da yanında toplamalı." dedi. Buna benzer ifadeleri, İYİ Parti'ye gönül verenlerden sık sık duyuyorum. Bu da üçüncü gözlemim.

***

Tabii çok daha stratejik değerlendirmeler yapılabilir. Türkiye'deki siyasi tıkanmanın sebebi, siyasi partilerin, kendi üyeleri ve delegeleri dışındaki güçler tarafından yönetilmesidir. Dolayısıyla, mevcut siyasi partilerde demokratik yollardan liderlik, kadro ve politikalar yönünden bir değişime gitmek imkânsızdır.

İYİ Parti, bu yüzden bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı ve Türkiye'yi yeniden hukuk devleti yapmak isteyen insanlar, Meral Akşener liderliğindeki hareketi "köprüden önceki son çıkış" olarak gördü. Bu yüzden, geçmişte başka partilere oy vermiş vatandaşlar, İYİ Parti'ye yöneldi. İYİ Parti'de siyaset yapanlar, bunun bilincinde hareket etmeli. Aslında İYİ Parti'deki bu toplanma, siyasi kamplaşmaları da yok etmek adına bir model oluşturuyor. Çünkü bu model cumhuriyetin kuruluşunda da denenmiş ve bugünlere böyle gelinmiştir.

Bu itibarla, İYİ Parti'de siyaset yapan herkes bu bilinçle hareket ederse, millet onlara gereken desteği fazlasıyla verir!

Yazarın Diğer Yazıları