İttifak olsaydı!
Bu seçim tarihî... 7 Haziran akşamı her şey ortaya çıkacak. Ak Parti 300'ün üstünde milletvekili çıkarırsa felâket; soygunculara/bölücülere aşırı güven gelecek. 276 ve 5-10 üzeri, AKP'yi tartışmalı hâle getirir. 276'nın altı ise AKP'yi artık tarihten siler.
Kripto PKK'lılar, HDP'yi pazarlıyorlar. Bakmayın HDP barajı aşamazsa AKP kazançlı çıkar dediklerine. HDP gereğinden fazla büyütülüyor. Cirmiyle orantısız bir propaganda yapılıyor. Maksat AKP'yi geriletmekse, CHP var, MHP var... İkisinin de baraj problemleri yok. Üstelik CHP, PKK ve DHKP-C kontenjanları da kullandı. Kriptoların niyeti başka!
Merhum Alparslan Türkeş'in politik manevrası güçlüydü. Cendereden geçmiş, güngörmüş bir liderdi. 1991'de, Refah Partisi'nin çatısı altında seçime girmekten bir an tereddüt etmemiştir. Başında olduğu parti 19 milletvekiliyle Meclis'te yer almıştır. Milliyetçi Hareket'in o zamana kadar çıkardığı en yüksek rakamdır.
"Bu seçim tarihî" diyoruz.
Artık geçti ama, seçimden sonra konuşabilmek için, not düşmek istiyorum:
Neden Saadet ve Büyük Birlik partileriyle ittifak kurulmadı? Kendi kimliği olan kişilere, "Hadi kimliğini çıkar gel; bakarız listelere, yer bulursak yerleştiririz" manasına gelecek bir ifade ne derece uygundur?
Şunu da merak ediyorum: Partiyi ittifaka kapatma kararı alınırken istişare edilmiş midir? İttifakın artısı eksisi masaya yatırılmış mıdır?
1991'da halk ittifaka teşneydi ve daha önce bahsettiğimiz gibi, ittifakın adı da "Kutsal İttifak"tı. Aynı kaynaktan beslenen "inançlı" insanların farklı çatılar altında politika yapmaları, memlekete zarar verir düşüncesi, oyları o zaman RP'de toplamıştır.
MÇP (hemen ertesi yıl MHP oldu) ve RP, bu hızla iki ayrı parti olarak büyüdüler de... RP de, MHP de koalisyon da olsa, ileriki yıllarda iktidara geldiler.
2015 genel seçimleri sonuçları üzerine, son cumhurbaşkanlığı seçimini en yakın bilen araştırma şirketi Andy-Ar Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, Al Jazeera TV'de şunları söylüyor:
"Görüntüde AK Parti kaybediyor algısı var ama sonuçlar itibariyle CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, mevcut konumunu sürdüreceği bir sonuç alacağını düşünmüyorum. Bir önceki seçime göre daha alt seviyelerde bir sonuç ile karşı karşıya kalacak CHP. Seçim gecesi büyük olasılıkla MHP ve HDP'ye özel projeksiyon açılarak AK Parti ve CHP'nin kayıplarını değerlendireceğimiz bir akşam olacak. MHP-BBP-Saadet Partisi ittifakı olsaydı, bu oran %20 yakalanabilirdi ama şimdi yüzde 20 zor. Sürpriz olur. Yüzde 17-18'ler civarı olacaktır diye tahmin ediyorum. Biz BBP-Saadet Partisi ittifakının toplumdaki karşılığını şu an bilmiyoruz. Zira çok yeni, hiç ölçmedik. AKP'den MHP'ye giden oylar bu ittifakta bir rüzgâr görüp oraya gider mi? Buna elbette bakacağız. MHP bu partilerle ittifak yapsaydı ana muhalefeti yerinden edecek konuma ulaşabilirdi."
Şimdiye kadar anket şirketlerinden hiçbiri SP ve BBP ile yapılacak ittifakın, çatısı altına girilen partiye zarar getireceğini söylemedi. Mutlaka bir "sinerji"den bahsettiler.
Ama olmadı. Her işte bir hayır var diyelim.