İngiltere’den Abdullah Gül bursu!

2009 yılının 13 Mayıs günü Anadolu Ajansı, üç satırlık bir haber geçmişti: “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Oxford İslâmi Araştırmalar Merkezi Mütevelli Heyeti’nin İstanbul’daki toplantısına katıldı. Dolmabahçe Sarayı’nda basına kapalı gerçekleşen toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü.”

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı, İngiltere’nin bir üniversitesinin araştırma kurumunda mütevelli heyeti üyesi oluyor ama bu durum normalmiş gibi devletin ajansından sıradan bir haber gibi duyuruluyordu.

Cihan Haber Ajansı da 20-21 Temmuz 2006’da geçtiği haberlerde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Oxford kentinde o sırada yapımı süren Oxford Üniversitesi İslâmi Araştırmalar Merkezi’nin inşaat halinde olan binasında incelemelerde bulunduğunu ve mütevelli heyeti toplantısına katıldığını duyurmuştu!

İngiltere, Oxford Üniversitesi’ndeki İslâmi Araştırmalar Merkezi ve Exeter Üniversitesi’ndeki Arap ve İslâmi Araştırmalar Enstitüsü’nün rehberliğinde, İslâm Dünyası üzerinde uygulayacağı strateji ve taktikleri geliştirir.

Mesela İslâm Kalkınma Bankası’nın bütün önemli yöneticileri Exeter Üniversitesi’nde yüksek lisans veya doktora yapmıştır! Tabii buraya gönderilecek öğrencileri de kendi ülkelerindeki “İslâmi” veya “millî” kuruluşlar seçer! Tıpkı geçmişte Abdullah Gül’ü ve Ekmeleddin İhsanoğlu’nu seçip gönderdikleri gibi!

* * *

Bu bilgileri 2009’da bu köşede paylaşmış ve Abdullah Gül’ü açıklama yapmaya davet etmiştim. Gül, herhangi bir açıklama yapmadı ama İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği, 2014 yılında, “OCIS Mütevelli Heyeti üyesi 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün ofisi ve İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle Oxford İslami Çalışmalar Merkezi’nde 3-6 ay süreyle misafir araştırmacı olmayı arzu eden kamu, özel sektör veya akademik çevrelerden üst düzey kişilere burs sağlanmıştır” diye bir duyuru yaptı..

Adayların “Birleşik Krallık Hükümetinden son 5 yıl içinde başka bir burs/ödenek almamış olmaları” gerektiği belirtildiğine göre Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı adına İngiltere Hükûmeti, burs veriyor!

Zaten bursun adı da Abdullah Gül bursu!

* * *

Bursla ilgili duyuruda hedeflerini “İslam ülkeleri ve Müslüman toplumlar ile İngiltere arasında gerçek ve kalıcı ilişkiler kurmayı sağlayacak sürdürülebilir bir program oluşturmak. Küresel bağlamda çağdaş Müslüman toplumlara odaklı akademik diyalogu ve fikir alışverişi çalışmalarını teşvik etmek” diye açıklıyorlar.

Bursun, İngiltere’de kalınan süre içerisinde aylık konaklama ve yaşama masraflarını, gidiş-dönüş ekonomi sınıfı uçak biletini, çalışma gezisi, tez, varış harcırahı gibi giderleri karşılıksız finanse edecek ölçüde olduğu da bildiriliyor.

AA, “Türk Patent Enstitüsü” adını “Türkiye” diye yazdı!

2 Temmuz tarihli yazımda Anadolu Ajansı’nın haberinden bir alıntı yapmış ve “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, ’Beştepe’isminin marka tescili için Türkiye Patent Enstitüsü’ne müracaat etti” ifadesini kullanıştım. Oysa kurumun adı Türkiye Patent Enstitüsü değil, Türk Patent Enstitüsü. Bunu hatırlatan da Türk Patent Enstitüsü’nün önceki başkan yardımcısı Nejat Kazanç... “Siz de mi Türk’ü kaldırdınız?” diye sordu üstelik. Cevabımda “Türk kelimesini neden kaldırayım. Türk oğlu Türk’üm ben... Konuyla ilgili haberi Anadolu Ajansı geçti. Orada ’Türkiye’ diyordu. Bir kurumun adını, haberde yazarken değiştirebileceklerini düşünemedim” dedim.

Tayyip Erdoğan, uzun süre “Türk yerine Türkiyeli diyelim” mücadelesi yaptı, tutturamadı! AKP, Anayasa’dan Türklüğü çıkaracağını ilan etti, Aziz Babuşçu da “AKP sayesinde Türk olmaktan kurtulduk” dedi ya, Atatürk’ün kurduğu Anadolu Ajansı’nda birileri de herhalde resmî bir kurumun adından Türk kelimesini çıkarmaya kadar işi götürdü. T.C. tabelalarını indirdikleri gibi... Balık baştan kokar derler ya...

Yazarın Diğer Yazıları