İdeolojik kölelik

Enver Altaylı, Ruzi Nazar’ın hatıralarını yazmış. Geçen akşam CNN Türk’te adaşlar karşı karşıyaydılar: Enver Altaylı ve Enver Aysever. Seyredenler fark etmiştir; Enver Altaylı, mantıklı cevaplar verirken, Enver Aysever, peşin fikirliydi, ideolojisinin kölesiydi. Bir gazeteci olarak değil; bir sosyalist (komünist) olarak sorguluyordu (Kendisinin sözüdür; “Sosyalistim” demişti.). Nâzım Hikmet dilinden düşmedi. Gitmiş Rus ideolojisine kölelik etmiş bir adamı (Son pişmanlık fayda vermez!), karşımıza en büyük “yurtsever” olarak çıkardı. “Beni Stalin yarattı!” diyen adamın nasıl en büyük yurtsever olduğunu anlayabilmiş değilim! Türkiye aşırı solcuların zihin yapısının, çarpıklığının en bariz örneği Nâzım Hikmet’i yere göğe koyamamalardır. (Mehmet Gül yine rahmet istedi. 13 Mart 2008’de kaybettik. Merhum arkadaşım, büyük bir cesaretle ortaya çıkıp “Nâzım Hikmet Memleket mi?-Direnen Son Lenin Heykeli” kitabını yazdı ve Nâzım Hikmet akıntısına kapılanların gözünü açmak için bütün delilleri ortaya koldu. Ancak, “Son Lenin Heykeli” hâlâ yıkılamadı!)
Ruzi Nazar, Sovyet cehenneminden kaçtı, ABD’de CIA’nın bir elemanı olarak çalıştı. 1959’da Türkiye’de görev aldı. Türk milliyetçileriyle temasa geçti.
Enver Altaylı, Ruzi Nazar’ın CIA’da çalışmasını, kendi ülkesini (Özbekistan’ı) işgal eden Sovyetler’i zayıflatmak için bir fırsat gördüğünü belirtiyor. Enver Altaylı da MİT’te çalışmıştı. Ruzi Nazar memleketlisi... (E. Altaylı’nın hatıralarını da rahmetli İrfan Ülkü kaleme almıştı. İlgi Yayınları’ndan çıktı.)
Ruzi Nazar’ı yazarken atlanan bir şey var mı, bilmiyorum. Her şeyin yazıldığını da düşünmüyorum. Zaman geçtikçe insan çok şeyi unutur ve bazı konular, zihninde arzu ettiği gibi yer eder. Ruzi Nazar, eğer günü gününe not tutmamışsa, pek çok teferruat uçup gitmiştir. Hatıraların esası teferruattır.
Hatıralar üzerinde durmayacağım. CNN Türk’teki tartışma şaşırtıcıydı: Enver Aysever’in ideolojik köleliği, karşısındakinin meseleyi derinliğine tahlilini engelledi. CIA, Amerikan emperyalizminin bir aracı... Bütün ülkelerin istihbarat teşkilâtı o ülkelerin emperyalizminin aracıdır. En iyi kullanılacak olanlar da emperyalizmin aracı olanlardır! Ruzi Nazar da bunu yapmıştır.
Sovyetler, meydanı CIA’ya mı bırakmıştı? Legal ve illegal kuruluşlarla tesir alanını genişletmek istemiştir. Meselâ ülkemizde “Barış Derneği” dedikleri kuruluş, Sovyet ideolojisinin güdümündeydi ama “sosyalist” Enver Aysever, tek emperyal güç olarak ABD’yi görüyor. Son cümleyi bile Altaylı’ya söyletmedi, kendisi Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar ABD emperyalizminin maşası olunduğundan bahsetti.
Aysever gibilerine imkân veriliyor, tek taraflı çarpık fikirlerini halka empoze etmeye kalkıyor.

Yazarın Diğer Yazıları