Hangi koalisyon?!

CHP yönetimini anlayabilen beri gelsin! Kemal Kılıçdaroğlu, koalisyon şartlarını 14 maddede özetledi. Bu maddelere katılmamak mümkün değil. Yalnız MHP’ye attığı şu taş düşündürücü:

“Hiçbir siyasi partiyi, asla ve asla yok saymıyoruz. Yok sayma gibi bir düşünce zaten CHP’nin kültüründe de olmaz.”

MHP yönetimi HDP/PKK için “Yok hükmündedir.” demişti.

Kemal Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP hiçbir zaman PKK ile arasında mesafe koymadı. Koydu ama şöyle: PKK zihniyetinden ödünç aldığı genel başkan yardımcısı vasıtasıyla PKK’nın adını vermeden PKK’lıların fikirlerini dillendirdi. AKP’nin de CHP’den bu yönde bir farkı bulunmuyor. PKK neyi savunuyorsa, bu iki parti de, sonu bölünmeye gidecek aynı fikirleri savunuyor. Sanıyorlar ki, bu fikirleri dillendirirlerse PKK silâhı bırakır. Niye bıraksın, daha fazlasını ister!

Kandil’de PKK’nın başlarından Muzaffer Ayata’nın açıklamalarını CHP ve AKP yönetimleri okumuşlardır. Muzaffer, HDP’nin âmiri sıfatıyla bu partinin pazarlık şartlarını sıralıyor. Peki, HDP’nin açıkladığı 15 şartı biliyor musunuz?

Sadece bir maddesini yazayım: “Meclis ve yeni kurulacak hükümet Türkiye’nin çok kimlikli, çok kültürlü, çok dilli, çok inançlı sosyal yapısını eksen alan, emeğin haklarının teminatı olan demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi, sosyal ve ekolojik bir anayasa için çalışmaları hızla başlatmalı ve sonuçlandırmalıdır.”

Herhâlde HDP/PKK, “Biz ayrılmak istiyoruz, lütfen müsaade buyurunuz.” diyecek değildir; yanıltıcı sözler edecektir.

Böyle niyet taşıyan bir parti hangi oranda oy alırsa alsın yok hükmündedir. Aldıkları oyları da iğfal edilmişlerin, bilerek kanmışların, AKP’ye karşı HDP’yi destekleyenlerin oyları saymak gerekir.

MHP, “Ver Bilal’i alsın iktidarı” diyor. CHP’nin de bir şartı yolsuzlukların üzerine gitmek.

Keskin ifadeler karşısındakileri irkiltir. Cumhurbaşkanına, oğlu üzerinden “Sen hesap vereceksin!” dersen bu koalisyon çıkmaza girer. R. T. Erdoğan’ın hesap vermesi Allah’ın emri... İleride mutlaka bu olacak. Ama halk ne yazık ki, şu anda suç isnat edilen kişi veya kişilerin hesap vermesi için yeteri kadar ikna edilmiş değil. Halk “Çalsınlar ama istikrar bozulmasın” derdinde. Yoksa %41 oy nasıl geldi? İstikrarın tek partiyle sağlanabileceği fikri ağır basıyor. Onun için AKP ile koalisyonda “istikrar sağlayan” olabileceğin gibi, bir anda altta kalabilirsin de.

MHP yönetiminin şu görüşü yabana atılamaz:

“AKP-CHP koalisyonunu ABD istiyor, sermaye odakları istiyor. Kemal Derviş’in aylar öncesinden Türkiye’ye gelmesi önemli. Bunun zeminini oluşturmak istiyorlar ancak, hem AKP hem CHP tabanında bir muhalefet söz konusu. CHP de AKP gibi üst düzeyde bir komisyon oluşturarak görüşmelere başlandığını açıklıyor. MHP ile koalisyon isteniyor algısı yaratmak istiyorlar. Ancak asıl amaçları AKP-CHP koalisyonuna meşruiyet kazandıracak bir zemin oluşturmak.”

Bu sözlere katılmayan var mı?

ABD’nin bir istediği de HDP/PKK’nın ortaklık içinde yer alması. Sınırımızın hemen ötesinde PYD/PKK’ya sağladığı orantısız “ateş” desteği bunu gösteriyor!

Yazarın Diğer Yazıları