Eğer hesap sormazsan...

Geleceğin belirsizliği kaygıyı artırır. İnsanlarımız önlerini görmek istiyorlar. Önlerini görmeleri için istikrarı şart koşuyorlar.

Kim bilir kimler “Ak Parti’ye ders vereceğiz derken kendimizi belirsizliğe attık!” diye düşünmüştür.

Son anket AKP’nin oyunu %42,8 gösteriyor. CHP bile yükseliyor, %27’ye çıkıyor. Tabiî bu iki parti yükselirse, diğer iki parti inmiş olur: MHP bir puan kaybıyla %15,4, HDP/PKK 1,4 kayıpla %11,7 görünüyor. (Andy-Ar’ın anketi.)

(HDP/PKK, 7 Haziran’da, basın-yayın organlarındaki kripto PKK’lıların olağanüstü çabasıyla alabileceği azamî oyu aldı. Birkaç hamlede oyu düşer.)

AKP, “Biz hatalarımızdan ders aldık. Verin bize oy, istikrarı sağlayalım.” diye yola çıktığında hiç şüpheniz olmasın, tek başına iktidara gelebilir. Başından beri bunu yazıyorum.

Madem söz Yusuf Has Hâcib’den açıldı -dün yazmıştım- yine ondan devam edelim... Yusuf, Kutadgu Bilig’de şöyle der:

“Yorık tüzse budnı begi kılk tüzer / Kılık tüzse begler tüzün il süzer” (“Halk tavrını düzeltirse, bey de tabiatını düzeltir; beyler tabiatlarını düzeltirlerse, temiz kalpli insanlar memleketi her türlü kötülüklerden temizlerler.”)

Siyasetçiler bu sözü zihinlerine iyice yerleştirsinler.

Balasagunlu’nun bir sözü daha var ki, bugün için söylenmiş:

“Kümüşke ilinmegli yalnguk bütün / tegir çın tükel bu ajunka kutun” (“Gümüşe kapılmayan, doğru insan saadet içinde tam ve gerçek dünyaya erişir.”)

Türkiye’de 13 yıldır hükûmet edenler “gümüş”e kapıldılar; 17/25 Aralık’ta, kim hangi maksatla ortaya çıkardıysa Allah razı olsun, neticede “hırsızlıklar” fâş edildi.

Halk hırsızlıklara inandı ama muhalefet yeteri kadar güven veremedi, halk da tavrını düzeltmedi. Onun için “eğriler” yine öne geçti.

AKP her yerde kıstırılmalıydı. Maalesef altın tepsiyle sunulan imkânlar bir çırpıda heba ediliveriyor. AKP’nin TBMM Başkanlığı’nı hiç yorulmadan, hiç kaygı duymadan alması, kendilerine muazzam bir avantaj sağladı. Bu kaybın te’vili olamaz!

Bari Meclis Başkanlık Divanı kurulur kurulmaz, peş peşe teklifler verilsin; “gümüş”e kapılanlardan, devletin imkânını AKP için kullananlardan hesap sorulsun; halk gerçekleri bütün çıplaklığıyla görsün, tavrını düzeltsin, memleket her türlü kötülüklerden temizlesin.

Saray’daki AKP’ye çalıştı. İl il oy toplamasının parası halkın cebinden çıktı. Bu suçtur. Hesabı sorulmalıdır, diye yazdık.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, yerinde bir iş yapmış ve ilinin valiliğinden Recep T. Erdoğan’ın AKP’ye oy isteme mitinginde devletin kasasından çıkan paranın hesabını sormuş. Harcanan para 172 bin lira... Yurt sathında oy devşirme mitinglerinde halkın cebinden çıkan ise yaklaşık 10 milyon (10 trilyon) lira!

Bu paralar nasıl tahsil edilecek? HDP/PKK artık Meclis’te... Tavşanın dağa küsmesinin anlamı yok! K. Kılıçdaroğlu %60’lık bloktan bahsederken, birbirinden bağımsız aynı hedefe yönelik hareketi de kastetmiştir.

Hesap sorma imkânlarını heba eden vebal altında kalır.

Yazarın Diğer Yazıları