Dolarda küçük yatırımcıya büyük tuzak!
Yabancı kurumların raporlarında şu sıralar koro halinde ortak söyledikleri bir şarkı var: Lira daha da güçlenecek. Elbette Lira'nın faiz dopingi ile değerlenmesi doğal. Ancak bu değerlenmede ölçü nedir? Temel verilere baktığımızda Türkiye'ye döviz getiren turizmde sorunların devam edeceğini görüyoruz. Başta enerji olmak üzere emtia fiyatları yükseliyor. Bu da maliyetleri, giderleri artıracak. İhracatımız artıyor ama çarklar döndükçe ithalat ondan daha fazla artıyor. Şimdi biri bana söylesin, bu temel tablonun neresinde bir başarı hikayesi var? Temel gerekçeler Lira'yı desteklemiyor.
Giriş bölümünde dediğimiz gibi yüksek faizin hürmetine değerlenen bir paramız var. Peki dolar/TL 7 altına inecek mi? Kurum raporlarında telaffuz edilen 6,85/6,50 gibi rakamlar ne kadar gerçekçi?
Türkiye'ye faiz nedenli sıcak para girişi sürdükçe dolar/TL kurunun 7'yi kırması sürpriz olmaz. Ancak 6,85 seviyesinin oldukça kuvvetli bir teknik seviye olduğunu belirtmemiz gerek.
Tam burada şu üç kritik noktayı unutmamak gerek:
1 - Kur 7 altına inse bile kalıcı olacak mı? Kişisel görüşüm olmayacağı. Çünkü giren sıcak dolar, Liraya dönüp faiz geliri elde ediyor. Bu gelir ele geçtikten sonra çıkmak isteyecek. Bu çıkış başladığında Lira cinsinden elde edilen faiz geliri dolara çevrilecek. İşte bu süreçte dolara oluşan talep kuru yükseltecek.
Eğer ülkemize gelen dolarlar fabrika kurmak için gelseydi, vur-kaç şeklinde hemen çıkmayacak, yıllarca Türkiye'de duracaktı. Hem iş hem vergi geliri yaratacaktı. Finansal sistemimizi altüst etmeyecekti. Ama AKP hükümeti iç ve dış gerginliklerle bu tip yatırımları Türkiye'den kaçırdı.
2 - Şu an gelen sıcak dolarlar çıkış için bir bahane arayacak, ya da o sırada dış politik bir ihtilaf bu gerekçeyi onlara otomatik olarak sunacak. Çıkış ne yazık ki giriş kadar yumuşak değil, çok sert, ani olacak. Bu da döviz piyasasında oynaklığı oldukça artıracak. Tabelada kısa sürede büyük artışlar görülebilecek.
3 - Yabancı kurumların koro halinde 'Süper Lira' şarkısını söylemelerinde önemli bir neden daha var. Türkiye'ye yüksek faiz için gelen tefeci sermaye doları kaçtan bozdu? 8/7,60/7,40/7,20 çıkarken 7,10/ 7/ 6,80/ 6,55'den doları yerine koyarlarsa ne olur? Kaymaklı kadayıf olmaz mı? Hem parayı faizden vur, hem yüksekten dolar sat, düşükten yerine koy… Peki kim verecek 6,80'den 6,55'den doları bu arkadaşlara? Elbette ki küçük yatırımcılar… Peki nasıl verecekler? Dolar/TL daha da düşecek diyen raporlarla korkutularak ellerindeki yüksek maliyetli dolarları zararına bozdurarak…
Verdikten sonra ne olacak? Kur tekrar yukarı çıkacak ve oyun başa dönecek… Tüm amaç küçük yatırımcıyı dökmek yani tuzağa düşürmek… Ama küçük yatırımcının pozisyonunu koruduğunu görüyoruz. Şimdilik büyük bir dökülme yok. Özetle bu sefer kolay lokma olmayacaklar. Bakalım bu denklemde kim nefesini daha uzun süre tutabilecek?