Cemile ile Tolga...
İkisine de BengüTürk’te rastladım. Programın adı “Türkçe Bakış” ... Cemile ile Tolga karşılıklı oturmuşlar, önlerine kitaplarını koymuşlar... Türkçülüğün esasları mihverinde bir sohbet...
Geçen cumartesi akşam, BengüTürk’te altta “Türkçe bakış” yazısını görünce duraladım. Programın başındalarmış. İkili tempoyu düşürmeden sonuna kadar götürdü.
Cemile Kınacı doktora, Tolga Arslan yüksek lisans öğrencisiymiş. Her ikisi de Gazi Üniversitesinden... Muhtemelen Yeni Türk Edebiyatı dalındalar.
Ana tema: Genç Türk milliyetçileri başlangıçta ne okumalı? Tolga çok güzel söyledi: “Oku”, “Dinle”, ve “Korkma” ... “Oku!” Kur’ân’ın emri... “Dinle” , cihanşümûl fikrin zirvesi Mevlâna’nın sözü... “Korkma!” İstiklâl Marşımızın ilk cümlesi ve ihtarı!
Tolga şu sözü hatırlattı: Bütün okumalar Kur’ân-ı Kerîm’i anlamak için demişler... (Doğru yazdım mı Tolga?!) “İslâmcılık” denenen netameli akım, Kur’ân’ı anlamadan “Kur’ân” adına hareketin adıdır, ki zındıklığa kadar varır... (Kelle kesmekten, halkın ortasında bomba patlatmaktan, her şeye yasak getirmekten, kadınları köleleştirmekten başka bir yolları olmayan “İslâmcı” Tâlibân’ı, “İslâmcı” El-Kaidecileri, nasıl izah edeceksiniz ey İslâmcılarımız! Çok belirgindir: Türkiye’de “İslâmcılar” münhasıran “Türk düşmanlığı” güderler. Dikkat edin: “İslâmcılar” ın, Taşnakçılarla da, PKK’lılarla da, sol liberallerle de kol kola olmalarının esası “Türk düşmanlığı” dır!)
Öze dönelim: Kur’ân’ı anlamak için okumak ise “İslâmî duruş”tur. Mesele derinliklidir ve derin düşünmek gerekir.
***
Cemile ile Tolga Türk milliyetçilerinin okuyacakları temel kitaplardan bahsederlerken Kur’ân’ın yanında mutlaka bir lügat olması gerektiğini söylediler, Cemil Meriç’in “Kâmus namustur.” sözünü hatırlattılar. Dil milletin hafızasıdır. Güdük uyduruk dil değil; zengin, ihatalı dil...
Başbakan Recep T. Erdoğan, uzun zamandır söylemiyordu, gerçeğin farkına varmıştır, diye düşündüm... Bayram içindeydi galiba, yine bir yerde, “Türk” ü de dâhil ederek Türkiye’deki etnik grupları saymaya başladı. Konuyu kardeşliğe de getirse, Türkiye’de yaşayan halkın bir adı vardır, o da Türk’tür. (Hatırlatma: R. T. Erdoğan’ın etnik sıralaması, mevcut anayasaya göre suçtur! İleride birileri bunu önüne koyabilirler!) Burada ilk izah edilmesi gereken “Türk” tür. “Türk” nedir ve kime denir? Ben de “Türk’ün Adını Silme Planı” üzerinde çalışırken, önce “Türk kime denir?” diye sormuş ve Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun Hocamızdan uzun bir görüş almıştım.
Divanu Lügati’t-Türk (DLT) üzerinde durdular ve eserin adının doğru yazılması gerektiği belirttiler. Keşke DLT’nin ön sözünü okusalardı... Kaşgarlı üstadımız “Türk”ün “mahiyet”ini açıkça ortaya koymuştur. Kırgızistan’da DLT üzerine bir sempozyuma katılmıştım. Tebliğlerde çok kişinin farklı yazdıklarını görmüş ve ben de çıkıp önce yazılışta mutabık kalalım, demiştim. Önemli bir husus: “Divan”ın manası? O da “Edebiyatımlızda Terimler” kitabımda. (5. bs., 2012, Boğaziçi Yay.) Cemile ve Tolga! Devam... Başlangıç çok güzel!