Çankaya’da ‘derin güç’!

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü müzik dalında, kimsenin aklında yokken 13 yıl önce Fransa’da hayatını yitirmiş bir arabeskçiye verildi. Belli bir kesimin ideolojileri için kullandıkları kişidir o tok sesli arabeskçi.
Sanat ve kültürde denge gözetilmez; gerçek sanatçı ve gerçek kültür adamı tartışmasız isimlerdir. Muhalifi ve muvafıkı o ismi kabul etmiştir. “Fikrine katılmıyorum ama sanatını takdir ediyorum.” denilebiliyorsa, o ödülü hak etmiştir.
Arabeskçilerin kültür ve sanata ne kattığı hep tartışılmıştır. Bu kişinin avâmca dinlenmesi, sevilmesi, o kişinin “sanat” adamı, “kültür” adamı olduğunu göstermez. Bu ayrı bahis. Cumhurbaşkanı “Vallahi Apo’yu özledim” diye arabesk söyleyen birine neden ve niçin ödül verdi?
“Barış süreci” dedikleri “yıkım süreci” ne destek için mi? Sebep muhtemelen budur.
Jüri üyelerini merak ettim. Kimlermiş bakınız:
Prof. Dr. Mustafa İsen, Nadir Alparslan, H. Ahmet Sever, Yusuf S. Müftüoğlu, Zeynep Damla Gürel, Prof. Dr. Tufan Gündüz, Prof. Dr. Osman Horata.
Mustafa İsen ve Osman Horata, meselelerin farkında olan Eski Edebiyatçılardır. Ağırlıklı olarak Divan Edebiyatı üzerine çalışmışlardır. Tufan Gündüz’ün alanı tarihtir. Büyük ödül verilenler içinde bu isimlerin değerlendirebileceği tek isim vardır, o da Eski Edebiyatçı Prof. Dr. İskender Pala’dır. Ne yazdığını bilirler ve kıymetini tekdir ederler. Diğerleri tartışılır. En tartışmalısı “Apo’yu özledim” diyen arabeskçidir. Bu arabeskçiye bu ödül verildiyse, jürinin üstünde bir güç vardır ve ismi dikte etmiştir. Bu güç Cumhurbaşkanı da değildir. Daha farklı bir güç; “derin” bir güç...
“Derin güç” “İmralı Konuğu” olmasın?!
Hususiyetle Mustafa İsen ve Osman Horata’nın eserlerini, muhakeme güçlerini bildiğim için, söylüyorum. Onlar, sanatı da, kültürü de en iyi değerlendirecek isimlerdir.
Türkiye’de akan kana destek veren bir arabeskçiyi kim Kültür ve Sanat Büyük Ödülü için teklif edebilir?
Bu ödüllendirme, Türkiye’nin en tepesindeki makam adına veriliyor. Vebali vardır.
Ödül verilen müzikçi ne sanat, ne kültür adamı... Bölücü de olsa, “Apo’yu özledim” de dese, sanat ve kültür adamı olsa bari... O da yok! Hakikaten ölçü ne?
Şöyle bir interneti dolaştım... Ekşi Sözlük’ten iki değerlendirmeyi alacağım:
“Ahmet Kaya bazı kaliteli işler yapmış bir adamdır ama o kadar da abartı bir yetenek değildir. Uğradığı bazı haksızlıklar v.s. onu bambaşka yere koydu ve Ahmet Kaya bir anda müzikte üstaddı algısı yayılmaya çalışıldı.”
“Kusura bakmayın da bence üstad falan değildi. Arabeske oldukça yakın, protestliği bazı şarkıları hariç arabeskteki protestliğe benzeyen, birçok lümpen şarkıya sahip olan bir adamdı. İlahlaştırmak manasız geliyor.”
Bu kişiye ölümünden 13 yıl sonra ödül verenler, bu kadarcık yazıları da mı okumadılar?
Devletin tepesinin her ödül verişinde bir tartışma çıkıyor. Bölücüler daha baskın; onun için mi ödül verdiler? Seçimler politik...
Türk milletiyle dalga geçmek bu olsa gerek.
“Derin güç” her dediğini yaptırıyor!

Yazarın Diğer Yazıları