Bu Merkezle kur daha çok rekor kırar!
Merkez Bankası'nın yılın üçüncü enflasyon raporuna nesnel bir gözle bakanlar, aslında bankanın para politikasında yaptığı yanlışı kabul ettiğini, kurda hareketli günlerin yaklaştığını görebilirler.
TCMB ilgili raporunda %7,4 olan yılsonu enflasyon tahminini 1,5 puan yükselterek %8,9'a çıkardı. Peki bunun para politikasındaki yanlışla ve kurlarla ne alakası var? Açıklayalım: Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal önceki Başkan Murat Çetinkaya'nın yerine Temmuz 2019'da atandı. Eski başkanın gönderilme nedeni olarak kamuoyunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebi olan faiz indirimlerinin yapılmamış olması konuşulmuştu.
Murat Uysal'ın göreve başladığı ay, faiz indirimleri de başladı. Faizler süreç içinde %19,75'den %8,25'e kadar indi.
Peki inen faizde sorun nedir? Sorun şu: Faizlerin inişi elbette güzel bir olaydır. Lakin, Merkez faizi indirirken ülkedeki enflasyon oranını göz önünde tutmalıdır. Eğer faizi enflasyon değerinin altına itmeye kalkarsanız kurları patlatırsınız. Kur patlamasın diye bu sefer borç alırsınız, tabelada kur sabit gibi görünürken borçlanma ve bütçe rakamlarınız altüst olur.
Türkiye'de enflasyon oranı resmi rakam olarak %12,62 peki Merkez Bankası politika faizi kaç? %8,25
Sonuç nedir? 100 TL'si olan vatandaşın yıl sonunda enflasyon kadar, yani 12,62 TL'si buharlaşacak demektir. Faizle bunun ne kadarı telafi edilecek? Sadece 8,25 TL
O zaman basit bir işlem yapalım:
Bankada 100 TL'miz var ve 8,25 TL (faizle yıl sonu gelecek paradan) - 12,62 TL (enflasyonla gidecek parayı çıkartırsak) = net getiri -4,37 TL
Yani 100 TL'si olan bir yatırımcı bu faiz değerlerinde TL'de kalırsa yıl sonunda bırakın kazanmayı 4,37 TL zarar ediyor.
İşte bu negatif reel faiz, Türkiye'de vatandaşın dövize olan ilgisini artırdı. Merkez Bankası'na faizi neden enflasyonun altına çekiyorsunuz denildiğinde ise "Biz beklenen enflasyon olan %7,4'ü baz alıyoruz" diyorlardı.
Şimdi düşünelim, koskoca ülkenin para politikası, fiili yani gerçekleşen, önünüzde duran enflasyona göre mi yapılır, yoksa umduğunuz, beklediğiniz rakama göre mi?
Merkez filli enflasyonun altına indirdiği faizle kuru tetiklemiştir. Şimdi %8,9 enflasyon hedefiniz varsa faiz %8,25'de kalabilir mi?
Murat Uysal diyor ki, "Rezervlerde böyle dönemlerde bir miktar dalgalanma olması doğal."
Rezervlerde ne dalgalanmasından bahsediyorsunuz? Rezervleriniz erimiş! Swap yani takas yolu ile alınan borç dövizler geri verildiğinde eksiye düşüyorsunuz…
Murat bey devam ediyor, "Rezervlerimizin kısa vadeli yükümlülükler açısından şu an için yeterli olduğunu öngörüyoruz."
Merkez Bankası verilerine göre Mayıs sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku 123,5 milyar dolardır. Bankalar ve özel sektör bu borçları öderken dövizi Amerikan Merkez Bankası'ndan mı talep edecekler? Eksideki rezervler nasıl yeterli oluyor?
Sözün özü, bu Merkezle kurda kırılacak yeni rekorlar bizleri hiç şaşırtmayacak…
Yasal Uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.