Atatürk/Bekir Bozdağ?!

AKP ve PKK’nın ortaklık görüntüsü cemiyeti gerdi. Hassasiyetler dorukta... Pratik fayda için bir “Atatürk” adının değiştirilmek istenmesi bile insanlarımızı ayağa kaldırmaya yetiyor. PKK/BDP’ye itibaren eden hükûmetin, insanlarımızın hassasiyetlerini dikkate alacağını sanmıyorum.
Yeni bir tartışma, Yerköy’de bir caddenin ikiye bölünüp bir tarafının adının “Bekir Bozdağ Caddesi” olarak değiştirilmesinden çıktı.
Bekir Bozdağ, Yozgat milletvekili ve dış Türklerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı. İç politikada PKK ile varılan örtülü antlaşmanın faziletlerini(!) anlatmaktan dış Türklerin meselesine ne derece eğiliyor? Bir Batı Trakya’ya gittiğini ve hakikaten güzel bir program yaptığını biliyorum; o kadar. Şu sıra Türk ülkelerinden gelen öğrencilerin üç misline çıkarılan harçlarını ödeyemediklerinden haberdar mı? Yakında ayrıntılı yazacağım. Bekir Bey onlar için ne yapacak?
Konumuz başka... “Bekir Bozdağ” adının verilebilmesi için Atatürk Caddesi’nin ikiye bölünmesi... Yerköy, şehir içi itibarıyla Yozgat’ın en büyük ilçesi... Benim de doğduğum, toprağıyla belendiğim, ilk sevinçleri, ilk acıları yaşadığım yer. Köküm orada.
Neden Atatürk Caddesi (Eski NATO Yolu.) ikiye bölünüyor ve neden Bekir Bozdağ’ın adı veriliyor?
Mehmet Ağaoğlu, AKP’den Yerköy Belediye Başkanı. 12 Eylül öncesi Ülkü Ocakları Başkanı idi. Eski Kırşehir milletvekili ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu’nun eniştesidir. Mehmet Ağaoğlu’nu aradım: “Mehmet, nedir bu mesele? Gerçekten Bekir Bozdağ adını mı verdiniz?”
“Cadde uzun... Sen de bilirsin. Beş mahallenin içinden geçiyor. Adres veri tabanında karışıklığa yol açıyor. Çok şikâyet vardı. İkiye bölmek zorunda kaldık. Bir bölümüne de Bekir Bozdağ adını verdik.”
Neden o isim? Şöyle dedi:
“Bekir Bey’in Yerköy’e çok faydası oldu. Kanalizasyon, içme suyu yenilenmesi, caddelere ilk defa asfalt dökülmesi... Hepsi parayla ve bu parayı Bekir Bey sayesinde temin ettik. Şimdiye kadar 45 trilyon harcadık. Yoksa bunları nasıl yapacaktık?”
Ağaoğlu’nun bu fikrine hiç katılmıyorum. Bekir Bey mecburen belediyeye yardımcı olacak. Burada Atatürk’le kıyas edilmiş gibi oluyor. Hele şu hassas zamanda... Bu isim konulmamalıydı.
Ben başka teklif getireceğim. Haşim Kılıç Anayasa Mahkemesi Başkanı... O da Yerköy’de yetişmiştir. Adı bir mahalleye verilmiş. Bir diyeceğim yok.
Prof. Dr. Fuat Köprülü’nün devamı gösterilen Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak da Yerköylü... İlmini kimse tartışamaz. Ak Partililerin de itiraz edeceği bir isim değildir. Çalışmalarına internetten bakarsınız. Baba evi, söz konusu caddenin uzantısında idi. Onun adı öne çıkarılmalıdır.
Bekir Bozdağ tartışılan bir isim ve çok baş ağrıtacak, kendisi isminden feragat ederse gönül kazanmış olur.
(NOT: Dün Âl-i İmran suresini “2” olarak göstermişim; Âl-i İmran 3. suredir.)

Yazarın Diğer Yazıları