Anadolu'nun aynası Konya

KONYA - Konya ayakta... Meral Akşener'i Konya'da kendisinden emin gördüm. Balgat'takilerin son saldırıları ona hiç tesir etmemiş. Çıktığı yolda kararlı.

Konya havaalanında görkemli bir törenle karşılandı. Sonra uzun bir konvoyla şehir içine geldi. Mevlâna'nın kabrini ziyaret etti.

Konya'da en son ne zaman mitinge gelmiştim? Hatırladım... Mevcut Genel Başkan, 9 ilde miting yapıyordu... Biri de Konya idi. O zaman yazmıştım. Beklenilen bir kalabalık ve heyecan yoktu.

Meral Akşener'in karşılanışı ile Mevcut Genel Başkan'ın karşılanışı ve mitingini artık kıyas etmiyorum!

Meral Akşener, Mevlanâ'nın türbesini ziyaret edip duasını okuduktan sonra izdihamla zor güç bela ilerleyerek Mevlâna Müzesi Müdürü'nün odasına girdi. Oda da eski milletvekilleri Hasan Kaya ve Şenol Bal da vardı. Çıkışta Meral Akşener yine izdihamda güçlükle yol alabildi. Buradan otele geçip çevre illerden gelen delegelerle bir araya geldi.

Hususiyetle kadınların ilgisi Meral Hanım'a fazla idi. Meral Hanım güçlükle ilerlerken arkada bir hanım, gözleri görmeyen bir hanımı teselli etmeye çalışıyordu. Amâ hanım üzgündü ve ağlıyordu. Meral Hanım'la muhakkak konuşmak, bir fotoğraf çektirmek istemişti. O sıra Hasan Kaya ile birlikteydik... Hasan Bey, "Keşke önce haber verseydiniz., hallederdik" diyerek teselliye çalıştı..

* * *

Bir arkadaş, "Konya Anadolu'nun aynasıdır. Konya'da olanlar, diğer illeri de aksettirir." dedi. Diğer illeri de biliyorum. Çorum'a gitmiştim, Tokat'a gitmiştim, Sivas'a gitmiştim... Aynı heyecanı Konya'da da görüyorum. Daha fazlasını... Giderek Balgat'a öfke artıyor. Artık "öfke" diyorum. Balgat'takiler Anadolu'nun nabzını ölçemiyor. Basireti olmadığı için, Anadolu insanının irfanından habersiz. Kulak tıkalı, göz kapalı; duymuyorum, görmüyorum!

Konyalı Ülkücüler şunu söylediler bana... İsimlerini tek tek yazamıyorum... Dün bir kısmının ismini vermiştim... Sadece Aydemir Sezginer ismini yazsam aksakal olarak yeter sanırım. Aydemir Bey, 82 yaşında ve heyecanından hiçbir şey kaybetmemiş, Hareket'in hafızası. Birçok ilde sendika başkanlığı yapmış. Çocukları üniversitede akademik hayatta. 1969'da, MHP olarak ilk defa seçime gidiyor, o Tokat'tan aday; Alparslan Türkeş Adana'dan. Türkeş seçiliyor, Aydemir Bey seçilemiyor ama Türkeş'ten sonra il bazında en fazla oyu alıyor. Koca çınar Aydemir Sezginer, kitaplar da yazmış. Bütün Anadolu'nun sesi... "Balgat değişmeli!.. Değişmeli!.. Değişmeli!.." diyor...

* * *

Hakkı Ünler, MHP Konya İl Başkanlığını 1999-2007 arası yürütmüş... Mevcut Genel Başkan'a en yakın isim olarak bilinir(di). Sıtkı sıyrılmış ve değişim istiyor. Ancak... Komitacıların bin türlü oyunu olduğunu söylüyor. "Ne edip yapacaklar ve koltuklarını bırakmayacaklardır. Kendilerini de bitirecekler, Milliyetçi Hareket'i de." diyor. Karamsar bir tablo çiziyor.

Hakkı Ünler bazı örnekler veriyor. Öyle örnekler ki insanı şaşırtıcı, düşündürücü ve bu kadarı olmaz dedirtici:

"Ahde vefa yok... Denetim mekanizması yok... Sorumluluk duygusu yok... Seçim hezimeti yaşadık; bir kişi de çıkıp sorumlu benim, demedi. Kimse sorumlu araştıramıyor. Meşveret yok... Aksakal heyeti yok... Kurumsal bir anlayış yok. Muhalifleri yok sayma, bildiğini okuma süreci Ülkücü Hareket'e çok büyük zarar veriyor. Camia olarak ihlâsımızı, inancımızı, samimiyetimizi kaybettik. Herkes kendi istikbali için genel başkan adaylarına destek veriyor. Ülkücü ülkücüye düşman durumda, (Mevcut Genel Başkan'ın adını vererek) bunun sebebidir. PKK'ya hissettiğini Ülkücüye hissediyor!"

Hakkı Ünler çok dolu:

"Ankara'da siyaset yapanlar ve yapmak isteyenler Anadolu Ülkücülerini kullanılacak bir emtia, sırtına basılacak bir basamak, el yakmayacak bir maşa olarak görüyor. Biz ne dersek yaparlar anlayışındalar. Hiç kimse Anadolu ülkücüsünün bilgi birikimine, öngörüsüne, liyakatine, temsil kabiliyetine itibar etmiyor. Bu da bizim canımızı yakıyor."

Hakkı Ünler'in anlattıklarından, Balgat'takilerin çıkaracağı bir ders bu saatten sonra yoktur. Nasıl olsa gidecekler, yerine mutlaka birileri gelecek ama o gelecek olan ders almalıdır. Tecrübelerden, tenkitlerden istişarelerden istifade etmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları