Anadolu'da çiçek açmış

ÇORUM - Anadolu'da çiçek açmış... Ankara bürosundan Musa, Bünyamin ve Hanife'yle yoldayız.

Sabah çok erken çıktık. Çorum'a gideceğiz. Sungurlu girişinde Baktat tesislerinde Meral Akşener karşılanacak.

Yol boyu günlük güneşlik... Ağaçlar çiçeklenmiş... Morlu, beyazlı... "Anadolu çiçek açmış" sözünü hem hakikî, hem mecazî manada kullandım.

Ankara bürosundaki arkadaşlar Akşener'le Anadolu'yu dolaşıyorlar. Musa Baldemir meselâ, şoförümüzdür, önceki muhaliflerin çalışmalarındaki teveccühle, şimdiki muhaliflere teveccühü kıyaslıyor. Böylesini görmedim, diyor.

Ankara bürosunun muhabiri Bünyamin Öztürk gittiği yerlerdeki görüntüyü anlatıyor: "Sadece partililer değil başka partililer, politikayla ilgisiz halk da Akşener'i büyük bir heyecanla karşılıyorlar. Aksaray'da, Elazığ'da gördüm... İnsanlar akın akın gelmişler, caddeleri meydanları doldurmuşlardı. Halk apartmanlardan Akşener'in üzerine karanfiller atıyordu."

Bünyamin Elazığ'da halkı dinlemiş... Söyledikleri: "MHP'nin yönetiminden kim gelirse gelsin, Bahçeli de dâhil, bu kalabalığın onda birini göremezdiniz. Bu insanların teveccühü Meral Akşener'edir."

Ben de 1997'de, genel başkanlık yarışında Bahçeli ile, Anadolu'yu dolaşmıştım... O zamanın şimdinin şartları çok farklı... Elâzığ'da, Bahçeli'yi partililer karşılamıştı ve kalabalıktılar. Bünyamin'in anlattığına göre, bu sefer, Bahçeli yok, muhalifler var ve görünen o ki Meral Akşener daha fazla ilgi topluyor.

Hanife Açıkalın da Denizli'de Meral Akşener'in karşılanmasına şahit olmuş. Uşak'ta, bir dede Meral Akşener'i durdurmuş: "Ben Ak Partiliyim, ama sizi MHP'de genel başkan görmek istiyorum." demiş.

Denizli'nin ilçesi Çivril'de hemen bütün halk sokaktaymış. Meral Akşener ve beraberindekiler yolda yürümekte zorlanmışlar. Gittiği her yerde özellikle kadınlar atılıyor, MHP'ye kadın eli değsin, diyorlarmış.

Çivril'de bir vatandaş, "CHP'li olduğum hâlde buradayım." yazılı bir pankart asmış.

Biri Ak Partili, biri CHP'li ve iki ayrı yerden. Her ikisini MHP kazanamaz mı? Düşünelim... Neden kazanılmasın? Umut ve güven vermelisin. Kazanmak için sebep kalır mı?!

MHP yönetimi 17 ili, muhalifleri desteklediği için görevden aldı. Aslında muhalifleri desteklemek ayrı mesele... Demokratik haklarını kullandılar, kanunların cevaz verdiğini yaptılar, olağanüstü kongre için imza attılar.

Bu, görevden alınmalarını gerektiren bir şey mi? Onlar da partilerinin daha ileriye gitmesini istiyorlar. Bütün oyları toplamasını istiyorlar.

Balgat Komitesi, bambaşka hesaplar içinde... Partinin etrafına kazmışlar hendeği, kimse atlamasın buradan! Hatta muhaliflerin niyetleri üst katlara çıkmaksa, düşsünler hendeğe, üstünü kapatalım... Ölsünler!

Komitacılar o kadar ağır bir mantık içindeler...

Sungurlu Belediyesi MHP'de... Belediye Başkan yardımcıları, Sungurlu girişinde Meral Akşener'i karşıladılar.

Belediye Başkanı makamındaydı. Önce Belediye binası önünde kısa bir konuşma yaptı... Cuma namazı saati yaklaşıyordu; uzatmak istemedi.

Konuşmasında şu sözü çok alkışlandı: "Devlet çarkı kırılmıştır. Biz iktidara yürüyoruz. Bu kadar iktidara geleceğimiz dönem olmamıştır. Bu yürüyüş bir halk hareketidir."

Çorum'da şeker fabrikası önünde uzun bir araba kuyruğu vardı. Buradan şehre girildi. Önce, Hıdırlık'a gidildi. Kereb-i Gazi türbesinde Fatiha okundu. Sonra esnaf gezisi yapıldı.

Dikkatimi çeken sanki bir genel geçim yapılıyor, bir partinin genel başkanı seçim çalışması yapıyor. Arabaları üç hilâlli bayraklarla donatılmıştı.

Karşılamalar sırasında konuştuklarıma Anadolu'nun durumunu soruyorum. Sungurlu Ticaret Odası Başkanı Alaattin Akel üstüne basa basa "Saygıyı, sevgiyi yitirmemek lâzım. Birileri saygıyı, sevgiyi yitirmeden koltuğundan feragat etmelidir." diyor.

Sungurlu'da bütün meslek örgütleri, sistemli bir çalışmayla Milliyetçi Hareketçilere geçmiş.

Metin Özdoğan'ı görmem sürpriz oldu. Uzun konuşmamızda "Biz gönül seferberliği istiyoruz. İnsanlar sırtlarının okşanmasını, yakınlık görmeyi, güler yüz gösterilmesini istiyor." diyerek sözünü bağladı.

Makamın baki olduğunu kimse düşünmemeli.

Anadolu'da hakikaten çiçek açmış... Meyve verecek. Öyle görünüyor.

Yazarın Diğer Yazıları