AKP’nin demokrasiyle İmtihanı: Yozgat örneği (3)

AKP’de yolsuzluklar ayyuka çıktığı gibi, il ve ilçe kongrelerinde, adayların baskıyla geri çektirilmek istenmeleri de bir yerde ortaya çıkacaktı ve Yozgat örnek bir il oldu. Bundan sonra parti yönetimi de, baskıyı nereye kadar sürdüreceğini ciddî ciddî düşünecektir. Adayların baskıyla teke indirilmesi, şu kişiyi seçeceksiniz, diye işaret edilmesi mevcut kanunlara da aykırı. Yozgat’ta AKP kongresinde “demokrasi” mücadelesi veren Zekeriya Avşar, halkı uyandırdığı için memnun. Diyor ki:
-Bir manada hem partimizin içerisinde, ’Ne oluyor kardeşim, bırakın aday olsunlar, bırakın rekabet olsun, parti içinde yarışın kazananı olsun kaybedeni olsun, biz de fotoğrafı doğru görelim’anlayışı içinde bize ve ekibimize büyük bir sitayişle yaklaşılan konuşmalar oldu. Partimizin kurulduğu günden itibaren bütün arkadaşlarımızla birlikte hareket ediyoruz. Bir beklentisi olan insanlar değiliz. Bizim derdimiz demokrasiyi iyi anlayabilmek. İktidar kanadında olan insanların belli bir dönemden sonra, özellikle iktidar sahiplerinin etrafında oluşan o dalkavuk ve yalaka takımlarını deşifre edebilmek... Bizim derdimiz bu. Biz Anadolu insanıyız, Yozgat insanıyız. Yiğidin harman olduğu yerlerin insanlarıyız. Dolayısıyla bizim Türkiye’ye bakış açımız millî bir duruştur. Biz demokrasi kültürüne nasıl katkı yapabilirizin arayışı. Bana göre partide bir çığır açtık.
-Hakkınız yenilmiş oluyor...
-Evet, ciddî bir mağduriyete uğradığımıza, hakkımızın yenildiğine inanıyoruz. Adalet Bakanlığı’nın ’adalet’i içerisinde yer alması gereken hakkaniyet davranışına uygun korunmadık. Âdilâne bir yaklaşım sergilenmedi. Baskıcı bir tavırla kongreyi gerçekleştirdiler. Bizim tavrımız parti içinde bazı şeylerin ortaya çıkmasını temin etmek, parti içerisinde olması gereken noktada olunmadığını anlatabilmek adına. Şimdi Tayyip Bey’siz bir seçime gidiliyor. 7 Haziran’da seçimler yapılacak. Tayyip Bey’siz bir seçime nasıl hazırlanmak gerektiğini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini, aynı zamanda Genel Merkez’imizin bu hususlara dikkatini çekmek açısından da önemliydi bizim adaylığımız. Yoksa biz il başkanlığının tadına baktık. Bizim burada çok ciddî emeklerimiz var. Yozgat, altı milletvekili çıkarırken beşini alan, Bekir Bozdağ’ı milletvekili yapan organizasyonu biz yönettik. 2002’de, o zaman parti iktidarda da değildi, muhalefetteydi. O zaman Bekir Bozdağ’ı milletvekili yapan, cebinden para harcayan, malını mülkünü feda eden, Ak Parti’yi Türkiye’nin geleceği gören, Ak Parti’yi kimsesizlerin kimsesi gören bir anlayışı yerleştirdik. Bu partinin kurucusuyum, bel kemiğiyim, ben temeliyim bu işin. Ama neticesi itibarıyla karşılaştığımız bu manzara elbette herkesi olduğu kadar bizi de çok üzdü. Yozgat halkı her zaman için haklının yanındadır. Yozgat halkı baskı kimden gelirse gelsin asla kabul etmez. Yozgat en çok şehit veren ilimizdir. Şehitlerin kemiklerini sızlatan, gazilerimizin duygu ve düşüncelerinin dile getirilmesine engel olan bu yapıda halkımız kesinlikle bizimle birliktedir. Başımıza gelen bu hâdisede binlerce hem tebrik telefonları, hem geçmiş olsun telefonları aldım vatandaşlarımızdan.
***
Zekeriya Avşar’ın anlattıkları üzerine yalnız AKP yönetimi değil; bütün partilerin yöneticileri düşünmelidirler.

Yazarın Diğer Yazıları