Adana’da çetin mücadele

ADANA- Hızlı koşan tez yorulur mu, yoksa erken kalkan erken yol alır mı? Bazı büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarını MHP diğer partilere göre erken açıkladı.
Adana’da gördüğüm erken kalkan erken yol alıyor. MHP büyükşehir belediye başkan adayı hâlen Ceyhan Belediye Başkanlığını yürüten Hüseyin Sözlü. Sözlü hareket hâlinde... 15 yıllık belediye başkanlığında adı hiçbir yolsuzluk hâdisesine bulaşmamış, tek bir tenkit almamış. Bu hususiyetler halkın gözünden kaçmıyor.
Çok sonra ikinci açıklanan isim Ak Parti’nin adayı Abdullah Torun... AKP’den milletvekiliydi. Bu dönem milletvekili yapılmadı. Şimdi büyükşehir belediye başkanlığına aday gösterildi. Herkes “Abdullah Bey nerede?” diye soruyor. Halk içine çıkmıyor, sadece partinin aktif üyeleriyle dört duvar arasında toplantılar yapıyormuş. MHP’li yakın bir akrabasıyla karşılaştım. Ona belediye meclis üyeliğini teklif etmiş, o ise: “Ben MHP’liyim. Yanında yer alamam.” demiş. O kişiden öğrendim: A. Torun’un babası Diyarbakır’dan Adana’ya gelip yerleşmiş. A. Torun Diyarbakır-Erganî doğumlu. Ama halk arasında konuşulan onun etnik menşei... Keşke kimsenin etnik menşei kimseyi ilgilendirmese... Recep T. Erdoğan, hemen her hitabında kurulmuş makine gibi millet adı “Türk”ü de içine katarak, üstelik İslâma aykırı -dün Kur’ân hükmünü vermiştim- etnisiteleri sıralaması insanları saf belirlemeye ister istemez itmiş. Hâliyle etnisitelein kutsanması, çoklukta (kendisini etnisite içinde anılmasından rahatsız olan ve “Türk” hissedende) bir aksülamel doğurmuş... Halk: “Neden Abdullah Bey? Daha öncesi büyükşehir belediye başkan adayı olan ve çok az bir oyla MHP karşısında kaybeden Ceyhanlı M. Ali Birinci veya Zafer Kara, Türkmen oldukları için mi tercih edilmediler? PKK ile aralarında gizli bir anlaşma mı var?” fikri yaygın... Bana itiraz edecekler halk içine girsinler ve sorsunlar!
A. Torun “TOKİ Abdullah” diye anılıyor. TOKİ’nin yaptırdığı binalar önünde devamlı fotoğraf çektirir, kendisi veya partisinin eseri diye gösterirmiş. 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla esen fırtınada, A. Torun’un Ankara’ya çağrılıp sorgulandığı konuşuluyor. Rakipleri AKP’li adayı en zayıf yönünden yakaladı. Onun için: “Halk içine çıkamıyor; ayakkabı kutusu gösterilmesinden korkuyor.” deniliyor.
CHP, Adana gibi bir büyük şehirde hâlâ adayını açıklamadı.
MHP, eski AKP milletvekili ve R. T. Erdoğan’ın danışmanı Abdullah Çalışkan’ı Adana’nın metropol ilçesi Seyhan’dan aday göstermekle büyük bir avantaj yakaladı. A. Çalışkan kendisi MHP’ye gelmemiş. MHP ona teklif götürmüş ve muhtemelen beklediği bir teklifti ki, kabul etti. Dün İstanbul’dan Adana’ya geldi ve görkemli bir trenle karşılandı. MHP’liler açıkçası AKP’lilere bir darbe vurdu.
MHP’nin önceki gün seçim bürosu açılışı ve yemekli toplantısı vardı. Açılış son anda halka duyurulduğu ve iş saati olduğu için kalabalığın fazla olduğunu söyleyemem. Ama akşam 12 bin metrekarelik fuar ve kongre merkezindeki yemek, Adana tarihinde görüşmemiş bir kalabalığı bir ara getirdi. Davet üç bin kişiyeydi ama gelenlerin sayısı 5 bini aşmıştı. (Devam edeceğiz.)

Yazarın Diğer Yazıları